Συκωτάκια με μανιτάρια και πλιγούρι

tpc2 Τι θα λέγατε για ένα ξεχωριστό και ενδιαφέρον πιάτο σήμερα?! Συκωτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και πλιγούρι. Θυμάμαι ότι αυτό το εξαιρετικά νόστιμο φαγητό, όμως  μόνο με τα δύο τελευταία υλικά, μανιτάρια και πλιγούρι το είχα πρωτοδοκιμάσει σε ένα ταβερνάκι στην Καισσαριανή, σε πολύ πολύ νεαρή ηλικία. Έκτοτε δε νομίζω να το έχω ξαναφάει κάπου, ούτε βέβαια το είχα μαγειρέψει ως τα προχθές,  όταν αγαπημένο μου πρόσωπο με ενημέρωσε για το ενδιαφέρον μενού μικρής ταβέρνας κάπου στα Πετράλωνα, μέσα στο οποίο υπήρχαν και τα μανιτάρια με το πλιγούρι.Και επειδή η σπιτική οικογενειακή σεφ πάντα καταλαβαίνει τις άμεσες αλλά και τις  έμμεσες διαθέσεις των μελών του σπιτιού, πήρα το μήνυμα και στρώθηκα να το φτιάξω και εγώ, ελπίζοντας ότι θα προσέγγιζα τη συνταγή όπως την άκουσα.

Θέλησα όμως να βάλω και μια δική μου μαγειρική πινελιά, ώστε να ξαφνιάσω ευχάριστα την οικογένεια, όπως και έγινε. Η πινελιά δεν ήταν άλλη όπως καταλαβαίνετε, από τα συκωτάκια κοτόπουλου που για άλλη συνταγή προορίζονταν και αλλού και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία κατέληξαν.
Αυτά τα τρία απλά υλικά λοιπόν, δένουν απίστευτα όμορφα σε ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό, καθαρά χειμωνιάτικο, πλούσιο και  αξιοπρόσεχτο που σίγουρα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Υλικά (4-6 άτομα)

  • 1/2 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1/2 κιλό μανιτάρια λευκά
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2-1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ ή 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο, πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή

20141222_0001

Εκτέλεση

  1. Κόβω σε  κυβάκια το κρεμμύδι και σε φέτες τα μανιτάρια. Κόβω σε μεγάλα κομμάτια τα συκωτάκια.
  2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνω πρώτα τις φέτες των μανιταριών. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και την πάπρικα και ανακατεύω καλά αλλά απαλά τα μανιτάρια, για 5-6 λεπτά για να χάσουν τον όγκο τους.
  3. Στη συνέχεια ρίχνω τα κυβάκια του κρεμμυδιού, ανακατεύω καλά και αφήνω να γυαλίσουν ελαφρά περίπου 2-3 λεπτά.
  4. Τέλος ρίχνω τα συκωτάκια, ανακατεύω καλά να δέσουν όλα τα υλικά και τότε ρίχνω και το κρασί.
  5. Στη συνέχεια  ρίχνω την ντομάτα ή τον πελτέ. Προσθέτω ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήνω να μαγειρευτούν όλα τα υλικά περίπου 10 λεπτά.
  6. Μετά τα 10 λεπτά προσθέτω το πλιγούρι και  λίγο ακόμα ζεστό νερό ώστε να καλυφθεί το φαγητό.
  7. Κλείνω την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω να ψηθεί και το πλιγούρι. Περίπου στα 12-15 λεπτά το πλιγούρι έχει φουσκώσει και μαλακώσει και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
  8. Κλείνω την κουζίνα και προσθέτω το χυμό από το ένα λεμόνι.
  9. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  10. Σερβίρω με ψωμάκια ολικής και τηγανισμένες φέτες τυρί φορμαέλας.

20141222_0004 20141222_0006 20141222_0007 20141222_0009 20141222_0012

Καλή επιτυχία

Comments

4 responses to “Συκωτάκια με μανιτάρια και πλιγούρι”

  1. Eλενη φωτη

    Καλη επιτυχία να έχεις

    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.

  2. Ειρηνη

    Εξαιρετικό έγινε,
    Να σε ρωτήσω κάτω από το λεμόνι στη φωτογραφία είναι σαγανάκι;

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Αγαπητή Ειρήνη. Χαίρομαι για την επιτυχία στο φαγητό σου και ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο σου.
      Πράγματι στην πάνω φωτογραφία και κάτω απ’ τις φέτες λεμονιού είναι σαγανάκι, όπως ακριβώς το γράφω στην εκτέλεση της συνταγής στο Νο 10… Σερβίρω με ψωμάκια ολικής και τηγανισμένες φέτες τυρί φορμαέλας.
      Και πάλι σ’ ευχαριστώ και πάντα επιτυχίες.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *