Αυστρία

Σνίτσελ το Βιεννέζικο

Το ταξίδι μας στη Βιέννη είχε προγραμματιστεί μήνες πριν τον πρώτο εγκλεισμό του covid. Τα αεροπορικά είχαν βγει, το διαμέρισμα είχε κλειστεί, οι βαλίτσες έτοιμες. Όλα τακτοποιημένα και έτοιμα… αλλά… αλλά… άλλα προγραμματίζαμε εμείς, άλλα ο ιός που ήρθε και μας έφερε παγκοσμίως τα πάνω κάτω. Σε εγκλεισμό εμείς, σε εγκλεισμό και οι βαλίτσες μας. Και μείναμε με το όνειρο του ταξιδιού και την προσμονή των ημερών που το πρόγραμμα μας θα συμβάδιζε με τις γενικότερες οδηγίες περί ταξιδιών.

Σεπτέμβριος 2022 και επιτέλους, όλα ξανά απ’ την αρχή και κυρίως σίγουρα. Ανανέωση εισιτηρίων, επιβεβαίωση για το διαμέρισμα, ξεσκόνισμα οι βαλίτσες… και βουρ για το Ελ. Βενιζέλο. Γρήγορο το ταξίδι, γύρω στις τρεις ώρες η πτήση, τρένο για το κέντρο της Βιέννης, ωραίος φθινοπωρινός καιρός και να’ μαστε με το κλειδί στο χέρι στον άνετο χώρο που θα μας φιλοξενούσε για κάποιες μέρες στην όμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας.
Βιέννη λοιπόν, η πόλη της μουσικής, των τεχνών, των πολλών μουσείων, της ιστορίας , των καταπράσινων πάρκων, της γαστρονομίας. Επισκεφτήκαμε μουσεία, περπατήσαμε στα πάρκα, ακούσαμε μουσική στους δρόμους, μπήκαμε στο μετρό και στο τραμ για εξερεύνηση γύρω περιοχών, γευτήκαμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, χαρήκαμε την ευγένεια και την βοηθητική διάθεση των ντόπιων, όταν χρειαστήκαμε κάποια πληροφορία.

Είχαμε την τύχη στο δρόμο μας να βρίσκονται τέσσερα εξαιρετικά εστιατόρια και μια παραδοσιακή ταβέρνα που με την διαρρύθμιση και το διάκοσμο της σε μετέφερε σε παλαιότερες και πολύ γλυκές εποχές. Και τι τρώει κάποιος, πρώτο βράδυ που θα βρεθεί στην ατμόσφαιρα μιας τέτοιας ταβέρνας; Μα και βέβαια σνίτσελ! Εντυπωσιακό μέγεθος, γέμιζε όλο το πιάτο και συνοδευόταν από μια ζουμερή πατατοσαλάτα. Μπύρα στα γνωστά μεγάλα ποτήρια και οι σερβιτόροι με τα γνωστά παραδοσιακά δερμάτινα σορτσάκια να πηγαινοέρχονται σαν σβούρες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, ντόπιους και ταξιδιώτες που είχαν κατακλύσει το μαγαζί.

Αυτό λοιπόν το σνίτσελ που είναι βεβαίως γνωστό και στη χώρα μας, αλλά με την αίσθηση της βιεννέζικης γεύσης και πριν την “χάσω” έφτιαξα και σας παρουσιάζω σε αυτή την ανάρτηση. Το σνίτσελ που φάγαμε ήταν από μοσχαρίσιο κρέας,  άλλωστε έχει καθιερωθεί με αυστριακό νόμο ότι το Wiener schnitzel πρέπει να είναι από εσκαλόπ μοσχαρίσιου κρέατος. Γίνεται όμως και με χοιρινό κομμάτι, αυτό που έφτιαξα εγώ στο σπίτι μας.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 σνίτσελ χοιρινά – περίπου 300 γρ. και τα δύο
  • 2 αβγά
  • Τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδια ή κρίσπις ή κριθαρομπουκιές που έβαλα εγώ
  • Αλεύρι
  • Καλαμποκέλαιο
  • Αλάτι
  • Πάπρικα + βεγκέτα
  • Λεμόνι
  • Συνοδευτικό ζουμερή πικάντικη πατατοσαλάτα με τουρσί αγγουράκι + κάπαρη + κομματάκια κόκκινης πιπεριάς

Διαδικασία

  • Βάζω σε τρία βαθιά πιάτα, το αλεύρι, τη φρυγανιά, τα αβγά + αλάτι + πάπρικα και βεγκέτα.

  • Αλευρώνω πρώτα το ένα σνίτσελ, το τινάζω ελαφρά και το βουτάω στα χτυπημένα αβγά.

  • Περνάω γρήγορα το σνίτσελ στην τριμμένη φρυγανιά και πανάρω και από τις δυο πλευρές.

  • Με προσοχή το τοποθετώ στο τηγάνι με το καυτό καλαμποκέλαιο. Αφήνω να γίνει 3-4 λεπτά μάξιμουμ για να αποκτήσει το καφέ χρυσαφί χρώμα. Το βγάζω και το ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα περίσσια λάδια. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο σνίτσελ.

  • Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με τη ζουμερή και πικάντικη πατατοσαλάτα που ταιριάζει απόλυτα με το σνίτσελ. Κάτι ξέρουν οι Βιεννέζοι.

   

  • Όσο για τη λίγη φρυγανιά και το αβγό που περίσσεψαν, τα ανακατεύω και στο ίδιο τηγάνι φτιάχνω μια μικρή νόστιμη ομελέτα.

Καλή σας επιτυχία 

Φωτο – εντυπώσεις

   

   

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *