Πλευρώτους με τοματίνια και κρεμμύδι

Την ιδέα για το σημερινό, μεσημεριανό μας φαγητό, την πήρα από ένα όμορφο διαφημιστικό φυλλάδιο μανιταριών. Σε μια ημερήσια εξόρμηση μας στο χιονισμένο βουνό της Δίρφυς, περίπου 20 χλμ από τη Χαλκίδα και λίγο πριν φτάσουμε στο χιονισμένο επίσης χωριό της Στενής, υπάρχει ένα μόνιμο πρατήριο μανιταριών και πολλών άλλων προϊόντων που έχουν σχέση με αυτά. Σε κάθε μας επίσκεψη λοιπόν στην περιοχή, κάνουμε μια στάση για να αγοράσουμε μερικά απ’ τα εξαιρετικά και ιδιαίτερα αυτά προϊόντα μανιταριών. Προχθές λοιπόν, ανάμεσα στα πράγματα που πήραμε, υπήρχε και το φυλλάδιο με τις σχετικές λεπτομέρειες για τα πλευρώτους στο φούρνο, αλλά και με άλλες συνταγές. Δεν έχασα την ευκαιρία, είχα και όλα τα υλικά και έτσι στο πι και φι έφτιαξα ένα νοστιμότατο φαγητό που το συνοδέψαμε με πολύχρωμη σαλάτα και λίγες πένες ολικής που είχα από την προηγούμενη. Δοκιμάστε το και σεις, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει. Εύκολη και γρήγορη λύση για ένα μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.

Υλικά (για 2 καλές μερίδες)

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Πολλά τοματίνια
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • 1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • 1/3 φλ.τσ. λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. γεμάτη μουστάρδα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά+καυτερή
  • Ξερή ρίγανη
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  • Κόβω αρκετό μέρος απ’ τα κοτσάνια των μανιταριών, τα οποία πολλές φορές είναι σκληρά ακόμα κι’ όταν ψηθούν. Κόβω σε ροδέλες το κρεμμύδι και τα τοματίνια στη μέση.

  • Λαδώνω ένα πυρέξ και απλώνω πρώτα τα πλευρώτους, τα μανιτάρια και ενδιάμεσα τα τοματίνια.

  • Σε ένα βαζάκι χτυπάω καλά το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, το κρασί, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο, την πάπρικα, τον κουρκουμά και τη ρίγανη. Περιχύνω με αυτό το μείγμα μανιτάρια, κρεμμύδια και τοματίνια. Πασπαλίζω καλά με το τρίμμα της φρυγανιάς.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και άλλα 5-6 λεπτά στους 250 για να χρυσίσει η φρυγανιά.

  • Σερβίρω με πολύχρωμη σαλάτα.

Καλή σας γευστική απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *