Λαζάνια πράσινα με κιμά και μπεσαμέλ

20150922_0002Lasagne con spinaci Bolognesi, έγραφε η όμορφη συσκευασία που με παρακίνησε να αγοράσω τα λαζάνια που ούτως ή άλλως είχα κατά νου να φτιάξω σύντομα. Είχα και την περιέργεια βέβαια να δοκιμάσω αυτά που μέσα στην πάστα τους είχαν και σπανάκι και να δω πως θα τα μαγείρευα. Μέσα λοιπόν από τα ψαξίματα μου στον απέραντο ωκεανό πληροφοριών του διαδικτύου,βρήκα ότι τα πράσινα lasagne alla bolognese, είναι μια εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή της Provincia di Reggio Emilia της Β. Ιταλίας, την οποία μάλιστα την φτιάχνουν το Πάσχα και  εναλλακτικά για όσους δεν αγαπούν το αρνάκι ή το κατσικάκι.
Όσο για τη σάλτσα που καλύπτει ενδιάμεσα τα πράσινα λαζάνια, δεν είναι άλλη από το γνωστό μας μαγειρεμένο κιμά  alla bolognese, που χρόνια τώρα τρώμε συνήθως με σπαγγέτι.

Τα λαζάνια δεν χρειάζονται προ βράσιμο. Βράζουνε και μαλακώνουν μέσα στην πλούσια σάλτσα του κιμά και την ελαφρώς  ρευστή μπεσαμέλ που εναλλάξ ρίχνουμε σε στρώσεις. Το αποτέλεσμα μοναδικό. Μια βελούδινη, γλυκιά και αρωματική γεύση  σε μια μόνο μπουκιά, αρκεί για να πλημμυρίσει τη στοματική κοιλότητα, να ηρεμήσει και να καθησυχάσει το πεινασμένο στομάχι  αυτών,  που στην κυριολεξία θα απολαύσουν αυτή τη μοναδική γευστική συνταγή.

Δοσολογία για 6-8 άτομα

Υλικά για τη σάλτσα κιμά

  • 1 πακέτο πράσινα λαζάνια
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες ή 1 κουτάκι κονκασέ
  • 2 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 μεγάλο καρότο
  • Μερικά κλωνάρια σέλινο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 φύλλα δάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα

20150830_0038

Υλικά για τη μπεσαμέλ

  • 1/2 λίτρο γάλα ( χρησιμοποίησα το ελαφρύ)
  • Περίπου 100-150 γρ. μαργαρίνη της αρεσκείας σας
  • Αλεύρι 4-5 κ.σ. γεμάτες (θα το ρυθμίσετε εσείς ανάλογα με την πυκνότητα που θέλετε)
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Παρμεζάνα τριμμένη 1 φλιτζάνι
  • 1 μικρή φρυγανιά
  • 1 αβγό

20150830_0049

Εκτέλεση για τον κιμά

  • Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, το σέλινο και τις ντομάτες. Τρίβω και το καρότο.

 

20150830_0045

  • Σε ένα τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα σοτάρω ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι μαζί με τις σκελίδες σκόρδου. Προσθέτω και τον κιμά, σοτάρω 4-5 λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα, σβήνω με το κόκκινο κρασί και προσθέτω λίγο ζεστό νερό για  να βράσει, σε χαμηλή φωτιά. Αφού περάσει μισή ώρα προσθέτω τη ντομάτα ,μαζί με τον τοματοπελτέ, το καρότο, το σέλινο, τα φύλλα δάφνης και το ξυλάκι κανέλας.

20150830_0054

  • Αφήνω τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά να σιγοβράσει μισή ώρα ακόμη, φροντίζοντας να βγει ζουμερός και κόκκινος. Αφού κλείσω το μάτι της κουζίνας, προσθέτω το αλατοπίπερο, την πάρπρικα και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Τον αφήνω στην άκρη και ετοιμάζω την μπεσαμέλ.

20150830_0055

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο για να λιώσει  σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτω το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω γρήγορα, ώσπου να ενσωματωθούν τα δύο υλικά.
  • Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το μισό λίτρο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να γίνει ένας ρευστός χυλός. Προσθέτω ανακατεύοντας πάντα ένα ολόκληρο αβγό και περίπου ένα φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα. Αλατίζω ελαφριά την έτοιμη αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ και πασπαλίζω με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

20150830_0056 20150830_0059

Στρώσιμο του φαγητού σε ταψάκι ή πυρέξ 28Χ22 εκ.

  • Σε ένα ταψάκι ή ορθογώνιο πυρέξ το πρώτο που κάνω είναι να το βουτυρώσω καλά, να ρίξω και να απλώσω  δυο γεμάτες κ.σ. κιμά που  πρέπει να είναι αρκετά ζουμερός και 1 κ.σ. μπεσαμέλ, επίσης ρευστή.
  • Στη συνέχεια τοποθετώ  2 φύλλα λαζάνια και  προσθέτω ακόμα μισό λαζάνι το οποίο επειδή το πιθανότερο να μη χωράει ολόκληρο το χαράσσω με ένα μαχαίρι στο μέγεθος που θέλω, το σπάω και το τοποθετώ έτσι ώστε να καλυφθεί περίπου όλος ο πάτος του σκεύους.

20150830_0063

  • Πάνω από αυτά τα αρχικά λαζάνια αρχίζω και στρώνω εναλλάξ κιμά και λίγη μπεσαμέλ.
  • Συνεχίζω τη διαδικασία ώσπου να στρώσω 4 ή 5 σειρές από λαζάνια, φροντίζοντας να τελειώσω τις στρώσεις με κιμά, πάνω από τον οποίο θα ρίξω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

20150830_0064

  • Επειδή η μπεσαμέλ θα πρέπει να είναι ελαφρώς ρευστή, το πιθανότερο να ανακατευτεί λίγο με τον κιμά. Αυτό μην σας ανησυχήσει, το φαγητό θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο. Τέλος πασπαλίζω με παρμεζάνα και  2 κ.σ. γεμάτες τριμμένη φρυγανιά.

20150830_0066

  • Σκεπάζω το ταψάκι μου με αλουμινόχαρτο, ψήνω τα λαζάνια στους 200 βαθμούς, περίπου για 30-40 λεπτά, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω το φαγητό να ροδοκοκκινίσει άλλα 10 λεπτά.

20150830_0068

  • Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και χλιαρό πια το σερβίρω στο τραπέζι.

20150831_0005

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Λαζάνια πράσινα με κιμά και μπεσαμέλ”

  1. vatsithianou fotini

    το Σαββατο αυτο θα φτιαξω τελικα ειναι αριστουργημα

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Καλή επιτυχία Φωτεινή. Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε αυτό το φαγητό!

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *