Κιμάς ρολό με αβγά και πατάτες στο φούρνο

Είναι η μέρα που έχεις κέφια, όχι για τρελά πράγματα αλλά για να τακτοποιήσεις συρτάρια, ντουλάπια ή ντουλάπες. Και δεν μπορεί θα σου έχει τύχει και σένα βρε Μαράκι, να έχεις κέφια για τέτοιες δουλειές. Λέμε βρε παιδί μου, μια στο τόσο όσο και να την αποφεύγεις την ντουλάπα, μπροστά σου είναι, πρέπει να βάλεις μια τάξη. Και εκεί λοιπόν που αρχίζεις να βγάζεις πράγματα και ξεχασμένες τσάντες, βρε καλώς την εδώ ήσουν χωμένη, και ένα μπλουζάκι καλοκαιρινό αγκαλιασμένο με τη χειμωνιάτικη εσάρπα, τσουπ και το γκρι παντελόνι που επειδή είχες παχύνει, νόμισες ότι το είχες δώσει στην αδύνατη ξαδελφούλα σου.

Μια τέτοια μέρα λοιπόν με τρελά κέφια, όχι για συρταροντούλαπα, αλλά για ξεσκαρτάρισμα φωτογραφιών στους φακέλους των συνταγών μου, τσουπ να και μια συνταγή, με τις φωτογραφίες της παρακαλώ,  του μακρινού έτους 2013, αχ πως περνάν τα χρόνια! –  Ρολό κιμά με πατάτες φούρνου. “Ωχ” αναφωνώ. “Και γιατί είναι εδώ κλεισμένη στο φάκελο και όχι στο blog-ακι μου;”

Εξετάζω τις φωτογραφίες προσεχτικά και βεβαίως θυμάμαι αμέσως το λόγο. Οι φωτογραφίες της συνταγής, από τις πρώτες που τράβηξα, το σωτήριο έτος 2013, είχαν λαθάκια που δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σε μια παρουσίαση. Δηλαδή, άλλο να ανοίξεις τον κιμά σου απ’ το χαρτί του περιτυλίγματος την ίδια μέρα της αγοράς και άλλο την επόμενη που θα έχει κάπως “αρπάξει” και να θέλεις να τον φωτογραφίσεις. Άλλο να κάνεις το λάθος και να πασπαλίσεις το υπέροχο ρολό με μαϊντανό, να φουρνίσεις το ρολό, να καεί ο μαϊντανός αλλά να το φάει η οικογένεια και άλλο να το φωτογραφίσεις και να το παρουσιάσεις.

Τέλος πάντων, ας μην πολυλογώ. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις νοικοκυρές και βεβαίως σε όλες τις bloggers. Θα ήταν κρίμα όμως αυτήν την αγαπημένη συνταγή να μην σας την παρουσιάσω επειδή καψαλίστηκε ο μαϊντανός.  Εσείς να πράξετε τα δέοντα. Ούτε δηλαδή θα αφήσετε τον κιμά σας τυλιγμένο, αλλά θα τον ανοίξετε να πάρει αέρα μέσα στο ψυγείο, ούτε θα πασπαλίσετε το ρολό σας με μαϊντανό. Ακολουθείστε τη συνταγή, που οι περισσότερες σίγουρα ξέρετε και απολαύστε αυτό το οικογενειακό και γευστικότατο πιάτο.

Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλ. τσ. νιφάδες βρώμης, αντί για ψωμί
  • 7 αβγά, τα 6 βρασμένα σφιχτά και το ένα ωμό για τον κιμά
  • Μερικές ντομάτες ώριμες για τη σάλτσα ή μια κονσέρβα κονκασέ
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κ.γ. πάπρικα πικάντικη ή καπνιστή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα σκόρδα και τον μαϊντανό. Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω κυδωνάτες, τις βάζω σε λεκάνη με νερό και τις αφήνω στην άκρη.
  2. Βάζω τον κιμά σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνω τις νιφάδες βρώμης, δυο γεμάτες κουταλιές ντομάτες ψιλοκομμένες, τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα, το αβγό, μαϊντανό και ελάχιστο ελαιόλαδο. Αρχίζω να ζυμώνω καλά τον κιμά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  3. Χωρίζω τον κιμά μου σε δυο ίσα μέρη, πλάθω δυο φραντζόλες τις οποίες με τα δάχτυλα τις βαθουλώνω στο κέντρο και βάζω από τρία βρασμένα καθαρισμένα αβγά σε κάθε μια. Φορμάρω τον κιμά γύρω από τα αβγά σε δυο όμορφα ρολά.
  4. Βάζω τα δυο ρολά σε ταψί, τακτοποιώ τις κυδωνάτες πατάτες γύρω από τα ρολά, τα περιχύνω με μπόλικη ψιλοκομμένη ντομάτα και ζεστό νερό, ραντίζω με ελαιόλαδο και ψήνω το φαγητό στους 220 βαθμούς περίπου μία και μισή ώρα, ώσπου να ψηθούν ρολά και πατάτες και να δέσει η σάλτσα. Και βεβαίως εσείς δεν θα πασπαλίσετε με μαϊντανό.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Κιμάς ρολό με αβγά και πατάτες στο φούρνο”

    1. Ευχαριστώ τα http://www.trikalaola.gr για την δημοσίευση της συνταγής μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *