Τσιπούρες με λαχανικά στο φούρνο

Είναι φορές που για να φτιάξω μια συνταγή, να την μαγειρέψω δηλαδή  και να την βάλω  στο blog μου, θα πρέπει να σκεφτώ αν αρέσει στου συνδαιτυμόνες (έστω και για έναν), να κάνω τον σωστό προγραμματισμό μου, να βγω για ψώνια, να γυρίσω σπίτι, να αραδιάσω τα πράγματα στον πάγκο της κουζίνας και ν’ αρχίσω την όλη διαδικασία. Μπορεί να μου πάρει και 2 ολόκληρες μέρες μέχρι να μαγειρέψω, φωτογραφίσω, να τελειώσω τα σχετικά σχόλια, να τακτοποιήσω τις φωτογραφίες και ν’ αποφασίσω ότι όλα είναι εντάξει και τελικά, μπορώ να προχωρήσω άφοβα στο ποστάρισμα.

20160514_0056Είναι και φορές όμως, όπως η σημερινή που μια συνταγή βγαίνει στο τσακ μπαμ. Χθες αργά λοιπόν, μου ήρθαν ξαφνικά και απρόσμενα φρεσκότατα ψάρια απ’ τα Ιχθυοτροφεία Ηγουμενίτσας. Τσιπούρες και λαβράκια. “Μάκη σ’ ευχαριστώ πολύ”. Οπότε το φαγητό της ημέρας, τσιπούρες στο φούρνο, ήταν ήδη για μένα σχεδόν έτοιμο. Κοίταξα για σιγουριά στο ψυγείο. Υπήρχαν ό,τι είχα στο νου μου. Απλά πράγματα, καρότα, ντοματίνια, ψημένες πιπεριές Φλωρίνης. Στα καλάθια μόνιμα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα λεμόνια. Έτοιμη προς δράση λοιπόν. Ξεκίνησα την όλη διαδικασία στις 11.30 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι τρώγαμε και αμέσως μετά στρώθηκα στο γράψιμο. Μόλις τελείωσε και το κείμενο, μπαίνουν οι φωτογραφίες και στο άψε σβήσε οι ζεστές, ζουμερές και απίστευτα γευστικές τσιπούρες θα κολυμπούν στα ζουμιά, τα ροδοψημένα λαχανικά τους  και βεβαίως βεβαίως και στις αναμμένες οθόνες σας. Μην αντισταθείτε, βάλτε τις στο πρόγραμμα σας.

****************************
Miguel Herrero  –   Dama con pez
****************************

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 τσιπούρες γύρω στα 800 γρ.
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 10 ντοματίνια
  • 1 λεμόνι
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη
  • Σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Αλάτι, πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο. Κάνει τη μεγάλη διαφορά στη γεύση

20161222_0002

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και πλένω καλά τα ψάρια. Τα βάζω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε μπαστουνάκια τα καρότα και τα κολοκυθάκια.
  3. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω στα δύο, καθαρίζω και αρκετές σκελίδες σκόρδου.
  4. Πλένω πολύ καλά το λεμόνι και το κόβω σε λεπτές φέτες.
  5. Σ’ ένα μπολάκι βάζω την ψημένη πιπεριά ψιλοκομμένη, με το λαδάκι της, πολτοποιημένες 3-4 σκελίδες σκόρδου και τα φυλλαράκια από το δενδρολίβανο. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι ώστε να δέσουν όμορφα τα τρία υλικά. Αλατίζω και ρίχνω και λίγη πάπρικα.
  6. Με αυτό το μείγμα γεμίζω τις κοιλιές των ψαριών και τα τοποθετώ σε γάστρα ή πυρέξ με καπάκι. Τακτοποιώ τα λαχανικά γύρω από τα ψάρια, τα οποία έχω ήδη αλατίσει και λαδώσει πολύ καλά. Ρίχνω το κρασί,  έξτρα ελαιόλαδο και κλείνω το καπάκι. Αν δεν υπάρχει καπάκι, το αλουμινόχαρτο κάνει την ίδια δουλειά.
  7. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για μισή ώρα. Βγάζω το καπάκι, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό και αφήνω το ταψί ώσπου να ροδοκοκκινίσουν ψάρια και λαχανικά. Για πιο γρήγορα μπορείτε να  βάλετε το ταψί λίγο πιο κάτω απ’ το γκριλ.
  8. Σερβίρω αμέσως τα ζεστά ψάρια με πράσινη σαλάτα.

20161222_0010     20161222_0013

20161222_0016

20161222_0021

20161222_0025

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *