• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Πίτες 4

Μελιτζανόπιτα

By Dimitra Cherouvim · On 12/09/2015

Small-Eggplant_artΝα πας πρωί πρωί λαϊκή και να μην αγοράσεις solanum melongena;! Α πα πα, απαράδεκτο. Να βλέπεις τις σκουρόχρωμες solanum melongena απλωμένες και αραδιασμένες στους πάγκους σαν να κάνουν ηλιοθεραπεία,  να σε προκαλούν να τις κοιτάξεις, να τις αγγίξεις για  να αγοράσεις μερικές από αυτές για το φαγητό της ημέρας και συ να αδιαφορείς;! Δεν το νομίζω. Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να μαγειρευτούν και τόσοι λόγοι για να μπουν στο όμορφο καροτσάκι σου, που σίγουρα θα ενδώσεις. Και το όνομα αυτής, μελιτζάνα!
Προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας, επηρεασμένης από το μελανό χρώμα του καρπού. Τα άνθη της κρεμαστά, χρώματος μοβ. Ο καρπός της κυλινδρικός, ωοειδής ή σφαιρικός,  χρώματος μοβ, βαθύ μοβ, μοβ με άσπρες γραμμές, ακόμα και κοκκινωπός ανάλογα πάντα με την ποικιλία. Η σάρκα της σπογγώδης με πολλά σπόρια και μια χαρακτηριστική πικρίλα που όμως με την κατάλληλη προετοιμασία πριν το μαγείρεμα αλλάζει κατάσταση και μετατρέπεται σε μια γλύκα μοναδική και εθιστική θα έλεγα για πολλούς που λατρεύουν αυτόν τον πλούσιο καρπό που τον βρίσκουμε σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο, σε πολλές  και γευστικές  συνταγές.

Επέλεξα αυτή τη φορά μια πίτα, γευστικότατη, πικάντικη, πλούσια και θρεπτική μαζί, ικανή για μια ολόκληρη οικογένεια. Δεν μπορώ να πω, έχει τη διαδικασία της.Έχει όμως και τη μοναδικότητα και χαρακτηριστική γεύση της μελιτζάνας στην πίτα, που θα ικανοποιήσει όποιον θα έχει τη χαρά να την απολαύσει.

Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί φούρνου-24 μερίδες)

  • 1 κιλό μελιτζάνες – προτιμήστε μικρές που έχουν λιγότερα σπόρια
  • 500-600 γρ. φέτα
  • 2 αβγά
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστα (ή το πιο χοντρό για πίτες)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα

20150822_0010

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω καλά τις μελιτζάνες, να τις κόψω σε κυβάκια και να τις βάλω σε λεκάνη με νερό για να φύγει η πικρίλα που έχουν. Τις αφήνω περίπου μια ώρα.

20150822_0015

  • Ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά μου. Πλένω καλά και ψιλοκόβω το μαϊντανό. Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι. Καθαρίζω και πολτοποιώ τη ντομάτα. Θρυμματίζω τη φέτα.

20150822_0018

  • Βγάζω τα κυβάκια της μελιτζάνας από το νερό, τα στραγγίζω καλά και τα τυλίγω με μια πετσέτα βαμβακερή, ώστε να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο, περίπου 1/2 φλ. και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύω για λίγο ώσπου να γυαλίσει και στη συνέχεια ρίχνω τις μελιτζάνες. Αλατίζω και ανακατεύω καλά και απαλά, ώσπου να μαλακώσουν και να πέσει ο όγκος τους.

20150822_0024

  • Σε αυτή τη φάση προσθέτω στο τηγάνι τη ντομάτα και το μαϊντανό. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα σε σβησμένη φωτιά για 10-15 λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία.

20150822_0026

  • Μεταφέρω τις μελιτζάνες σε μια βαθιά λεκάνη (ή και στο ίδιο το τηγάνι) και προσθέτω την τριμμένη φέτα, τα δύο αβγά, το πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.

20150822_0032

  • Στο ταψί μου τώρα και αφού λαδώσω καλά τον πάτο του, στρώνω 6 φύλλα, πάντα λαδώνοντας κάθε φύλλο ξεχωριστά και ρίχνω τη γέμιση μελιτζάνας.
  • Πάνω από τη γέμιση στρώνω και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα, χαράσσω την πίτα, πασπαλίζω με μαυροκούκι (προαιρετικά) και  την ψήνω  σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, περίπου για 1 ώρα, ώσπου τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν.

20150822_0033 20150822_0037

  • Βγάζω την πίτα από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει λίγο, την κόβω και τη σερβίρω χλιαρή.

Καλή σας επιτυχία

αβγόαλάτιελαιόλαδοκρεμμύδιμαϊντανόςμελιτζάναντομάταπάπρικαπιπέριτυρίφύλλο
Share Tweet

You Might Also Like

  • Πίτες

    Τυροπιτάκια σφολιάτας τα μυρωδάτα

  • Πίτες

    Τραχανοκολοκυθόπιτα (από τη Μαρία Κ.)

  • Πίτες

    Κολοκυθόπιτα με κρέμα γιαουρτιού

4 Comments

  • Ελπίδα Νούσα says: 14/09/2015 at 7:40 pm

    Ποιος έχει καρδιά να αδιαφορήσει μπρος σε μια solanum melongena;;;;
    ΚΑΝΕΙΣ!και ας έχει η πίτα της χρονοβόρα διαδικασία!!
    Φαινεται τέλεια συνταγή, η παρουσία της οποίας γίνεται με το μοναδικά απολαυστικό σου τρόπο!!!!

    Reply
  • Dimitra Cherouvim says: 14/09/2015 at 8:25 pm

    Να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά Ελπίδα μου, θα ήθελα
    να μπεις στον κόπο να την φτιάξεις. Μοναδική γεύση!

    Reply
  • Panagiota Tzitzi says: 03/03/2017 at 1:20 am

    Πωπωωωω, αχ κ να ξερες ποσο καιρο ψαχνω μια καλη συνταγη για μελιτζανοπιτα. Εχω δοκιμάσει παλια κ ενθουσιάστηκα . θα την φτιαξω το Σαββατοκυριακο. Παντως απο τις φωτογραφίες φαινεται λαχταριστή. Τέλεια συνταγουλα …..θα επιστρέψω για τα συγχαρητηρια…..

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 03/03/2017 at 6:25 am

      Παναγιώτα ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια σου. Περιμένω εντυπώσεις. Εμείς πάντως στην οικογένεια
      και ειδικά τα παιδιά που λατρεύουν τις πίτες, μένουμε πάντα ικανοποιημένοι. Καλή σου επιτυχία!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License