Μελιτζάνες παπουτσάκια

Το ότι η αγαπημένη μελιτζάνα περιέχει και στρυχνίνη, ούτε το ήξερα, ούτε που το φανταζόμουνα. Κι’ όμως ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρω κάποια στοιχεία γι’ αυτό το εξαιρετικό και κυρίως καλοκαιρινό ζαρζαβατικό, καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται,  έπεσα σ’ αυτήν την πληροφορία. Ίσως και σ’ αυτήν την ουσία να οφείλεται τελικά και η πίκρα της μελιτζάνας, που μετουσιώνεται όμως σε απίστευτη γλύκα όταν μαγειρευτεί στην κατσαρόλα, στο φούρνο ή στα τηγάνια μας. Η φύση τελικά περιέχει τα πάντα και όλη την πληροφόρηση που μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος μπούσουλας για τη ζωή μας.

Για σήμερα λοιπόν σας προτείνω τα γευστικότατα (έστω και με στρυχνίνη) παπουτσάκια μελιτζάνας. Και μην θορυβηθείτε εσείς οι λάτρεις των αστυνομικών βιβλίων της Άγκαθα Κρίστι, που γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ευφάνταστη αυτή συγγραφέας δολοφονούσε τα θύματα της με τις θανατηφόρες συνταγές της, που περιείχαν βεβαίως και αυτήν την ουσία…  στα υλικά μου δεν έχω ούτε υποψία στρυχνίνης. Το αφήνω στην φύση…

Υλικά (3-4 άτομα)

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγαλούτσικες
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • Φύλλα δάφνης
  • Μπαχάρια
  • Πιπέρια
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • Αλάτι

Υλικά για την μπεσαμέλ

  • 2 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 3 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 400 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 αβγό
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Υλικά για την σάλτσα

  • 2-3 ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα κονκασέ ντοματάκια στον μούλτι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω καλά τις μελιτζάνες και να τις κόψω σε δυο κομμάτια, φροντίζοντας ώστε να τις κόψω κατά μήκος της πιο στενής πλευράς τους, ώστε να έχω αρκετό βάθος για τη γέμιση. Τις χαράσσω σε ρόμβους, τις λαδώνω καλά και τις τοποθετώ σε ρηχό ταψάκι με την ψίχα να ακουμπάει στον πάτο του ταψιού.

  • Τις ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αέρα και αντιστάσεις, στους 250 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά. Δεν χρειάζονται περισσότερο.

  • Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες αρχίζω να φτιάχνω τον κιμά. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα πολτοποιώ στο μούλτι. Τα βάζω με αρκετό ελαιόλαδο να σοταριστούν. Ρίχνω τον κιμά, ανακατεύω καλά ώσπου να αλλάξει χρώμα και ρίχνω το κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί και ρίχνω την φρέσκια ντομάτας ταυτόχρονα με όλα τα μπαχάρια και το αλάτι.

  • Αφήνω τον κιμά να σιγοψηθεί τουλάχιστον για 35-40 λεπτά, ώσπου να σωθούν τα υγρά του.
  • Βγάζω τις μελιτζάνες απ’ το φούρνο, τις αναποδογυρίζω και με ένα κουτάλι αφαιρώ αρκετή από την ψίχα τους, την οποία και ρίχνω στον κιμά που είναι έτοιμος. Ανακατεύω καλά.

 

  • Τοποθετώ τις ψημένες μελιτζάνες σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τις γεμίζω προσεχτικά με τον κιμά.

Εκτέλεση για την μπεσαμέλ

  • Βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο ταυτόχρονα με το αλεύρι. Ανακατεύω και αφήνω λίγο να κάψει το αλεύρι. Σιγά σιγά ρίχνω το γάλα και ανακατεύω με το σύρμα,  ώσπου να δέσει σε μια όμορφη πυκνή σάλτσα. Ρίχνω το αβγό, μια κ.γ. μοσχοκάρυδο και το τυρί. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.

     

  • Με ένα κουτάλι βάζω και στρώνω αρκετή από την πυκνή μπεσαμέλ στις μελιτζάνες μου. Πασπαλίζω με λίγο απ’ το τριμμένο τυρί.

  • Φουρνίζω τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις και αέρα, στους 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ. Γύρω στα 20 λεπτά.

Εκτέλεση για τη σάλτσα

  • Βάζω σε μικρό κατσαρολάκι ελαιόλαδο με πολτοποιημένο σκόρδο. Αφήνω 2-3 λεπτά να ροδίσει. Ρίχνω τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και αφήνω να ψηθούν ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά τους.

     

  • Με αυτήν την πυκνή γευστικότατη σάλτσα συνοδεύω τις μελιτζάνες μου.

Σχόλιο

  • Σε περίπτωση που σας περισσέψει κιμάς, όπως έγινε και σε μένα, τον βάζετε κατάψυξη και σε πρώτη ευκαιρία φτιάχνετε με αυτόν, προσθέτοντας ό,τι τυρί θέλετε, υπέροχα μπουρεκάκια.

Καλή σας επιτυχία

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *