Λαβράκι βραστό τραχανόσουπα

Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, εξαιρετικής διατροφικής αξίας και  εξαιρετικής γεύσης, το λαβράκι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους στην κουζίνα μας. Δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε αυτόν που ταιριάζει στη δεδομένη μέρα.

9187wKbybwL._SY500_.jpg-c+l

Έτσι μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα όπως η σημερινή, ιδανική είναι μια  σούπα από λαβράκι  με πολλά λαχανικά, που θα τη δέσουμε με τραχανά και λιωμένες πατάτες. Όσο για το βρασμένο ψάρι, θα το σερβίρουμε με πουρέ που εύκολα θα φτιάξουμε από τα βρασμένα μας λαχανικά.

Οι σούπες γενικώς μου αρέσουν πολύ και έτσι πολύ τακτικά αυτοσχεδιάζω με αυτό το πιάτο. Αυτό το λέω για να αιτιολογήσω τη συνύπαρξη του τραχανά, ιδέα της τελευταίας στιγμής, με τη λιωμένη πατάτα σε μια ψαρόσουπα. Ήθελα όμως  οπωσδήποτε μια παχιά, κρέμα σούπα που όχι μόνο να με ζεστάνει, αλλά να την γευτώ  περισσότερο σαν μια στερεά μαλακτική τροφή, παρά σαν μια κλασική ζουμερή σούπα. Πιστέψτε με το αποτέλεσμα αυτό που ακριβώς περίμενα, απλά μοναδικό.

Υλικά ( για 4 μερίδες )

  • 1 λαβράκι γύρω στα 600 γρ.
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 3-4 πατατούλες
  • 2 καρότα
  • 2 μικρά ξερά κρεμμύδια
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2-3 παντζάρια, μόνο το κεφάλι
  • 1 λεμόνι
  • 1/2 φλ. τραχανά ξινό
  • Αλατοπίπερο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο ξύδι για τον πουρέ παντζαριού

20160119_0011

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα λαχανικά μου και τα βάζω σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζω περίπου για 8 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.Εξαιρούνται τα παντζάρια τα οποία θα τα βράσω σε άλλη κατσαρολίτσα ώσπου να μαλακώσουν, ώστε μετά να τα λιώσω εύκολα για να τα κάνω πουρέ.
  2. Ελέγχω τα λαχανικά και αφού έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο βρασμού, προσθέτω και το καθαρισμένο λαβράκι και συνεχίζω το βράσιμο άλλα 10 περίπου λεπτά. Αλατίζω.
  3. Αφαιρώ όλα τα υλικά από την κατσαρόλα, σουρώνω το ζουμί και το ξαναβάζω να βράσει με το 1/2 φλ. τραχανά. Αφού έχει γίνει και ο τραχανάς, προσθέτω τις βρασμένες πατάτες, τα κρεμμύδια, λίγα από “ψίχουλα” του ψαριού που το έχω καθαρίσω ώστε να μείνουν τα φιλέτα του χωρίς κόκαλα  και τα αφήνω όλα μαζί να βράσουν 1-2 λεπτά.
  4. Σβήνω τη φωτιά και με την ηλεκτρική ράβδο πολτοποιώ και αναμιγνύω  τις πατάτες, τα  κρεμμύδια και τον τραχανά. Προσθέτω ελάχιστο ελαιόλαδο.
  5. Πολτοποιώ τα καρότα με τη γλυκοπατάτα για να κάνω τον πουρέ, προσθέτοντας λίγο λαδολέμονο, αλάτι και πιπέρι.
  6. Τέλος καθαρίζω και πολτοποιώ τα βρασμένα παντζάρια, τα αναμιγνύω με λαδόξιδο, την πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδου και αλατοπίπερο.

20160119_0013 20160119_0015

  • Σερβίρω  ζεστή τη σούπα κρέμα με λεμόνι και  βρασμένα κομμάτια  λαβράκι πάνω στους νοστιμότατους  πουρέδες γλυκοπατάτας-καρότου και παντζαριού.

20160119_0023

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *