Ναι, ναι ξέρω. Οι λαϊκές μας έχουν τα πάντα και από κάθε γωνιά της χώρας. Έλα όμως που όταν βρίσκεσαι σε έναν τόπο που παράγει κάποια πράγματα και μάλιστα φημισμένα, αυτά έχουν άλλη γλύκα και θέλεις οπωσδήποτε να τα αγοράσεις! Κάπως έτσι γίνηκε όταν βρέθηκα ξανά, στον πάγκο του ευτραφούς, γλυκύτατου παραγωγού, με τα υπέροχα μελιτζανάκια και τις ντοματούλες που είχε κόψει πρωί, πρωί απ’ το χωράφι του, που δέσποζε ακριβώς πίσω από τον πάγκο, με τις μελιτζανιές και τις ηλιόλουστες ντοματιές του.
Για άλλη μια φορά βρίσκομαι κοντά στο πανέμορφο Λεωνίδιο με τον χαρακτηριστικό φημισμένο για τις αναρριχήσεις του, κόκκινο βράχο που γίνεται μέχρι και φεστιβάλ αναρρίχησης στην περιοχή, με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και κάπου στη μέση του δρόμου που το ενώνει με τα παραθαλάσσια γαλήνια, αυτή την εποχή Πούλιθρα, βρίσκεται μόνιμα ο πάγκος από τον οποίο προμηθεύομαι σε κάθε επίσκεψη μου, τα αγαθά της εύφορης αυτής γης. Τσακώνικες μελιτζανούλες λοιπόν, που λόγω φθινοπώρου και έχοντας πια κουραστεί τα φυτά από την ανθοφορία και την καλοκαιρινή τους καρποφορία, μένουν κυρίως με μικρές μελιτζάνες, ιδανικές για τουρσιά, ή για γλυκό του κουταλιού ή φαγητό όπως το σημερινό που σας προτείνω.
Αν λοιπόν έχετε την τύχη και βρείτε τόσο μικρά μελιτζανάκια, μη διστάσετε και φτιάξτε αυτό το υπέροχο και γεμάτο γλύκα φαγητό. Θα το γευτείτε, θα το χαρείτε και σεις και οι αγαπημένοι σας.
Υλικά (6-8 μερίδες)
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.500 γρ.
- 16 μικρά μελιτζανάκια (τα υπολόγισα σε σχέση με την κατσαρόλα μου)
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. γεμάτο κουρκουμά
- 1 κ.γ. γεμάτο πάπρικα γλυκιά
- Μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να περάσω το μαχαίρι στα μελιτζανάκια, περίπου στο κέντρο τους και να τους κάνω μια τομή, χωρίς όμως το μαχαίρι να φτάσει στις άκρες. Τα βάζω αμέσως σε λεκάνη με νερό. Αν και μικρά, θέλω να φύγει η όποια πικρίλα έχει η μελιτζάνα.
- Καθαρίζω τα δυο κρεμμύδια και τα κόβω στο μούλτι, όχι όμως πολύ, μια δυο στροφές. Αφαιρώ το κρεμμύδι και χωρίς να πλύνω το μούλτι, βάζω τις ντομάτες μου, τις οποίες τις έχω ξεφλουδίσει. Τις μεταφέρω σε ένα μπολ και τις ανακατεύω με τον κουρκουμά και την πάπρικα.
- Τεμαχίζω το κοτόπουλο σε οκτώ κομμάτια. Τα πλένω καλά, τα στραγγίζω και τα αλευρώνω.
- Τα Σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο στην πλατιά κατσαρόλα μου, ώσπου να ροδίσουν.
- Βγάζω τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι. Το σοτάρω ένα δυο λεπτά για να γυαλίσει, ξαναβάζω το κοτόπουλο μέσα στην κατσαρόλα και πάνω από τα κρεμμύδια. Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνω και κλείνω την κατσαρόλα. Προσέχω βεβαίως ώστε να υπάρχουν υγρά στην κατσαρόλα, αλλά όχι πολλά.
- Όσο βράζει το κοτόπουλο σε πολύ σιγανή θερμοκρασία, τηγανίζω τα μελιτζανάκια σε ελαιόλαδο μόνο για δυο τρία λεπτά, ώσπου να δω να ζαρώνει η φλούδα τους και να ανοίγει η σχισμή που τους έκανα με το μαχαίρι.
- Όταν δω ότι το κοτόπουλο έγινε, το αφαιρώ, προσθέτω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα μελιτζανάκια με λίγο επιπλέον νερό και τα αφήνω ώσπου να μαλακώσουν.
- Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά, τακτοποιώ με προσοχή τα κομμάτια του έτοιμου κοτόπουλου πάνω από τα μελιτζανάκια, αφήνω να πάρουν όλα μαζί δυο τρεις βράσεις, κλείνω τη φωτιά και πασπαλίζω το φαγητό με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό αναμεμειγμένο με φρέσκια ρίγανη. Η γλύκα αυτού του φαγητού, απλώς δεν περιγράφεται.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply