Κολιοί μπριάμ

Αισίως ξεκινάει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ημερολογιακά, επαναλαμβάνω ημερολογιακά, μη και θυμώσει το αγαπητό μου Μαράκι, το καλοκαιράκι οδεύει προς ηρωική έξοδο και μας έρχεται το γλυκό φθινόπωρο. Όσο λοιπόν τα καλούδια του καλοκαιριού βρίσκονται στους πάγκους της λαϊκής, είναι ευκαιρία να τα εκμεταλευτούμε. Πρωί πρωί στη λαϊκή της γειτονιάς, λίγοι αλλά γεμάτοι οι πάγκοι, λίγοι οι πρωινοί πελάτες και πάνω κάτω το δρόμο εγώ, ώσπου να δω και να αποφασίσω το σημερινό μας φαγητό. Σκέφτομαι το μπριαμ, τόσο όμορφα μικρά και φρέσκα κολοκυθάκια… σκέφτομαι όμως και τα ψάρια καθώς βλέπω τα τελάρα να αδειάζουν πάνω στους πάγκους τη θαλασσινή πραμάτεια τους. Δε θέλει και πολύ σκέψη, συνδυασμός και των δύο. Κολιούς για την ακρίβεια που θα τους πλαισιώνουν όλα τα υλικά που χρειάζονται για ένα γευστικό μπριάμ. Δεν καθυστερώ καθόλου, ψωνίζω τα πρέποντα και βουρ στην κουζίνα μου. Αδειάζω τα ψώνια στον ηλιόλουστο πάγκο μου, φορώ την ποδιά μου και…

Το αποτέλεσμα, κατευθείαν στις σελίδες του μπλογκ, για να σας δώσει την ιδέα και την ευκαιρία να φτιάξετε αυτό το υπέροχο, γευστικότατο και πανεύκολο φαγητό. Και κυρίως μη φοβάστε τους συνδυασμούς.

Υλικά (κατ’ εκτίμηση)

  • 5 κολιούς
  • 2-3 πατάτες
  • 4-5 κολοκυθάκια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • Το χυμό από ένα ή μισό λεμόνι
  • Αρωματικά, φρέσκια ρίγανη και δενδρολίβανο (ό,τι έχει η γλάστρα, ο κήπος η ζαρντινιέρα σας)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω, πλένω καλά και κόβω με το μαντολίνο, όχι πολύ λεπτά, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Κόβω σε λεπτές φέτες τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.

  • Τοποθετώ σε στρώσεις πρώτα τις πατάτες, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τη ρίγανη, μετά τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.

  • Τακτοποιώ από πάνω τους τους κολιούς, καθαρισμένοι απ’ τον πωλητή της λαϊκής.

  • Ρίχνω από πάνω τους το χυμό του λεμονιού και αρκετό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με φρέσκια ρίγανη και δενδρολίβανο. Χώνω και μερικά κλαδάκια στην κοιλιά των ψαριών.
  • Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Ο φούρνος πάντα προθερμασμένος.
  • Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και ψήνω στο γκριλ ώσπου να ροδίσουν τα ψάρια. Μου πήρε περίπου 8 λεπτά.

  • Σερβίρω το φαγητό ζεστό με φρέσκο ψωμί, δροσερό κρασάκι και μια πλούσια ντοματοσαλάτα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *