Οι γίγαντες στο φούρνο, σκέτοι ή με λουκάνικα είναι ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπητό χειμωνιάτικο φαγητό. Σε κάποια λοιπόν απ τις εξορμήσεις μας στα όμορφα Βαρδούσια, στην περιοχή της Γραμμένης Οξιάς συγκεκριμένα και όταν έφτασε πια η ώρα του μεσημεριανού, σταθήκαμε τυχεροί που βρεθήκαμε σ ένα συμπαθητικό ταβερνάκι απ όπου η διάχυτη μυρωδιά νόστιμου φαγητού μας οδήγησε κατ ευθείαν στα ενδότερα.
Η πρόσχαρη ταβερνιάρισσα αφού μας καλωσόρισε, μας έδειξε τα λίγα μαγειρευτά της καθώς και τα σχετικά κρεατικά και λουκάνικα βεβαίως, που θα μπορούσαν να γίνουν εκείνη τη στιγμή. Της ώρας που λέμε.Όταν τη ρώτησα για την ιδιαίτερη μυρωδιά που μας οδήγησε στο μαγαζί της, γελώντας μας είπε να περιμένουμε λιγάκι, γιατί σε λίγο θα έβγαζε απ το φούρνο της ένα ταψί με γίγαντες και πανσέτες από δικά τους κρέατα. Δεν είχαμε καμιά αντίρρηση να περιμένουμε όσο χρειαζόταν, προκειμένου να γευτούμε ένα φαγητό που άρεσε σε όλους, θα ήταν φρέσκο, ζεστό, νόστιμο και κυρίως με ντόπιο κρέας.
Μα τι παθαίνουμε αλήθεια όλοι οι εκδρομείς όταν ακούμε αυτήν τη γνωστή έκφραση. ” Τα κρέατα είναι δικά μας” Είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη νοστιμιά και την καθαρότητα τους. Και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μιας το φαγητό που έχει φτιαχτεί με τοπικά υλικά και μάλιστα με κρέατα από ζώα που έχουν βοσκήσει και τραφεί σε ελεύθερα και καθαρά βοσκοτόπια έχουν άλλη νοστιμιά.
Η γλυκιά λοιπόν αυτή ανάμνηση του απλού αλλά πεντανόστιμου και ζουμερού αυτού φαγητού, που γευτήκαμε κάπου κάποτε στα όμορφα Βαρδούσια, με οδήγησε να σας προτείνω κι εγώ αυτήν τη συνταγή. Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα που είναι καθ οδόν.
Υλικά (για 6 άτομα)
- 1/4 φασόλια γίγαντες
- 1/2 κιλό πανσέτα χοιρινή
- Μερικές ώριμες ντομάτες
- 1 πιπεριά πράσινη, έστω και μαραμένη
- 2 κρεμμύδια
- Μερικές σκελίδες σκόρδου
- Αλατοπίπερο, πάπρικα
- 1 κ.γ. πελτέ
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Βάζω τους γίγαντες από βραδύς στο νερό για να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα τους βάζω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου μία ώρα.
- Όσο βράζουν τα φασόλια, βάζω τις πανσέτες σε ταψάκι με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, και στο γκριλ να ροδοκοκκινίσουν. Περίπου 20 λεπτά.
- Ψιλοκόβω τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου, ανακατεύω καλά όλα αυτά τα υλικά με τον πελτέ.
- Κατόπιν και αφού έχω ετοιμάσει όλα τα υλικά του φαγητού, παίρνω ένα ταψί ή πυρέξ, βάζω πρώτα το μείγμα ντομάτας, πιπεριάς, κρεμμυδιού και σκόρδου, προσθέτω τα φασόλια και τέλος τις πανσέτες σε κομματάκια.
- Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και βάζω το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώσπου να δέσουν και να μελώσουν όλα τα υλικά. Περίπου 45-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο πάντα.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply