Γεμιστά με γαρίδες (του Μάκη)

Ο καπετάν Μάκης αγκυροβόλησε για τα καλά. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, παράτησε τη θάλασσα, παράτησε τα ψαροκάικα του, τις ψαριές και άκουσον άκουσον, θαλασσινός άνθρωπος και ασχολείται με τα περιβόλια, τα δέντρα και τα υπέροχα ζαρζαβατικά του.
Βρισκόμαστε στους Περουλάδες, το όμορφο, καταπράσινο και γραφικό χωριό στη Β.Κέρκυρα. Ο κήπος στο έμπα του καλοδιατηρημένου παλιού σπιτιού μοσχοβολάει από τις πορφυρές τριανταφυλλιές, απ’ τους λεμονανθούς και τα ζουμπούλια.
Και ξανά, άκουσον άκουσον ο καπετάνιος ασχολείται και με τη μαγειρική. Τη λατρεύει τη μαγειρική ο καπετάνιος. Μας καλοδέχεται με τη Δώρα, την καπετάνισσα του. Μπαίνουμε στο σπίτι, το μεγάλο τραπέζι ήδη στρωμένο για επτά άτομα. Ο χώρος μοσχομυρίζει από κάτι όμορφο που ψήνεται στο φούρνο.
“Ο Μάκης σας μαγείρεψε γεμιστά” λέει η Δώρα, βλέποντας μας να παίρνουμε τη χαρακτηριστική έκφραση για να απολαύσουμε τις γαργαλιστικές μυρωδιές.
“Γεμιστά με γαρίδες, φέτα και μπόλικα μυρωδικά” συμπληρώνει ο καπετάνιος.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τα γεμιστά και προχωρώ μαζί με τους άλλους στην πίσω αυλή. Τι αυλή δηλαδή, κήπο να δεις και μποστάνια και θερμοκήπιο και δέντρα και σαλατικά και λουλούδια και φράουλες μια ζωγραφιά.

Κοιτάζουμε, θαυμάζουμε, δοκιμάζουμε και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μυρωδικά ανάμεσα σε θάμνους και μπουκέτα λουλουδιών. Τα μυρωδικά που θα προσδώσουν άρωμα και γεύση στις υπέροχες πράσινες, μεσημεριανές μας σαλάτες.

Πλησιάζει μεσημέρι αλλά είναι νωρίς ακόμα για φαγητό. Οι οικοδεσπότες μας προτείνουν και πάμε όλοι μαζί στην πολύ κοντινή περιοχή που βρίσκεται ένας εξαιρετικός χώρος εστίασης και καφέ, απ’ όπου θα απολαύσουμε τη θέα της παραλίας Λογγά φημισμένη για τους απότομους, αργιλώδεις και επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς της.

Ξεκινάμε και φτάνουμε πεζή στο Seven Heaven Cafe. Από ψηλά το τοπίο μαγευτικό, η θέα ασύγκριτη, το πέλαγος απλώνεται μπροστά μας με ήρεμους, χορευτικούς σχηματισμούς, οι βράχοι που υψώνονται απ’ την στενή παραλία, ως εκεί που βρισκόμαστε, κομμένοι λες με κοφτερό μαχαίρι απ’ τα χέρια έμπειρου τεχνίτη, ασύλληπτη η ομορφιά που αντικρίζουμε.


Αχ καπετάνιε και να είχαμε εδώ τα γεμιστά σου, να τα απολαμβάνουμε μαζί με το αξεπέραστο μεγαλείο της φύσης.
Τελειώνουμε καφέδες και αναψυκτικά και ευδιάθετοι, γυρίζουμε σπίτι ανάμεσα από πρασινάδες και καλαμιές. Το ζεστό ταψί στο τραπέζι, οι συνδαιτυμόνες στις θέσεις τους, τα ποτήρια με το κρασί στα χέρια μας.

Καλώς ήρθατε… καλώς σας βρίσκουμε!
Μάκη και Δώρα σας ευχαριστούμε θερμά!

Υλικά (για 12 γεμιστά)

  • 12 ντομάτες μαζί με πολύχρωμες πιπεριές
  • Μερικές ώριμες ντομάτες για την πλούσια σάλτσα
  • 1/2 κιλό γαρίδες φρέσκες μεγάλες
  • 200 γρ. φέτα
  • 400 γρ. μπασμάτι
  • 2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • Ελαιόλαδο
  • Δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ένα σφηνάκι λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα

Υλικά για το ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων

  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 καρότο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Κόκκους πιπεριού
  • 1-2 μπαχάρια
  • 2-3 σπόρους κάρδαμο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τις γαρίδες, τις πλένω, πλένω και τα κεφάλια τους. Βάζω τα κεφάλια σε κατσαρολάκι με όλα τα παραπάνω μυρωδικά. Τα σκεπάζω με κρύο νερό και τα βάζω να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Τα αφήνω να βράσουν ώσπου να ελαττωθεί τουλάχιστον στο μισό ο ζωμός, ώστε να είναι μυρωδάτος και γευστικός.
  • Αδειάζω τις πιπεριές και τις ντομάτες.
  • Ψιλοκόβω το δυόσμο και το μαϊντανό. Κόβω τις γαρίδες στα τρία.
  • Βάζω σε μεγάλο τηγάνι τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο μούλτι. Σοτάρω αρχικά καλά να φύγουν τα υγρά τους. Προσθέτω το ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Σοτάρω για 2-3 λεπτά ώσπου να αλλάξουν χρώμα και να ροδίσουν. Σβήνω με το κρασί.
  • Προσθέτω το ρύζι, τα μυρωδικά και το ζωμό από τα κεφάλια. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.
  • Βάζω σε κάθε ντομάτα και πιπεριά ένα καλό κομμάτι φέτας. Γεμίζω με το μείγμα γαρίδας. Προσθέτω άλλο ένα κομμάτι φέτας και κλείνω με τα καπάκια τους.
  • Χοντροκόβω στο μούλτι το εσωτερικό απ’ τις ντομάτες καθώς και τις έξτρα ντομάτες, αφού τους έχω αφαιρέσει το φλοιό. Προσθέτω και μια κουταλιά της σούπας πελτέ. Περιχύνω τα γεμιστά μου με την τριμμένη ντομάτα, αφού έχω προσθέσει και μια πατάτα κομμένη σε κύβους. Περιχύνω με αρκετό ελαιόλαδο. Όλο το ζουμί πρέπει να φτάνει ως τη μέση του ταψιού. Πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα περίπου για μια ώρα. Να ξέρετε ότι το ψήσιμο στον αέρα εξατμίζει πολύ πιο γρήγορα τα όποια υγρά των φαγητών, γι’ αυτό και φροντίζω να έχουν αρκετά, ώστε μετά να μείνουν τα πρέποντα.
  • Σερβίρω τα γεμιστά ζεστά με διάφορα άλλα τυριά και πράσινη σαλάτα.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο-εντυπώσεις



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *