Πέστροφα ποσέ στο φούρνο

Όταν έχεις μαγειρικά κέφια, άπλετο χρόνο (τέτοια εποχή εγκλεισμού; τέτοια λόγια!) και μια μεγάλη πέστροφα, βάζεις την ποδιά και τη φαντασία, μπαίνεις στην κουζίνα και φτιάχνεις τις παρακάτω ιδιαίτερες παρασκευές.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 μεγάλη πέστροφα, τουλάχιστον κιλού
  • Μπόλικα ντοματίνια
  • 1 λεμόνι λεπτόφλουδο κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλουμινόχαρτο
  • Λαδόκολλα

Υλικά για την σκορδαλιά αλοιφή 

  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι

Υλικά για την κόκκινη σάλτσα 

  • Όλα τα ψημένα ντοματίνια
  • 1-2 φέτες απ’ το ψημένο λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη
  • 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ

Παρασκευή ψαριού

  • Πλένω καλά και τρυπάω με ένα πιρουνάκι τα ντοματίνια. Πλένω καλά και κόβω σε λεπτές φέτες το λεμόνι. Πλένω αρκετά φυλλαράκια ρίγανης.

  • Στρώνω στον πάγκο μου δυο φύλλα αλουμινόχαρτο, το ένα να καλύπτει λίγο το άλλο κατά μήκος και από πάνω τους βάζω μια λαδόκολλα. Λαδώνω ελαφρά και τακτοποιώ τα ντοματίνια, τις φέτες λεμονιού, σκελίδες σκόρδου και μερικά φυλλαράκια ρίγανης.

  • Από πάνω τους βάζω την καθαρισμένη πέστροφα με κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης.

  • Τυλίγω πρώτα με την λαδόκολλα και μετά προσεχτικά και σφιχτά με το αλουμινόχαρτο.

  • Ακουμπώ το ψαρίσιο πακετάκι μου πάνω σε σχάρα με ταψί κουζίνας στο οποίο έχω βάλει αρκετό νερό. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
  • Βγάζω το πακετάκι απ’ το φούρνο, ξετυλίγω προσεχτικά το ψάρι και το ακουμπώ σε μεγάλη πιατέλα.

Παρασκευή σκορδαλιάς αλοιφή

  • Καθαρίζω, κόβω σε κομμάτια και βράζω τις πατάτες. Όπως είναι ζεστές τις βάζω στο μούλτι με λαδόξυδο, μια σκελίδα σκόρδο και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.

  • Πολτοποιώ όλα τα υλικά ώσπου να γίνουν μια “μαστιχωτή” αλοιφή.

Παρασκευή κόκκινης σάλτσας

  • Βάζω στο μούλτι όλα τα ψημένα ντοματίνια, τις δυο ψημένες λεμονόφετες, τα ψημένα σκορδάκια, την πάπρικα και μια κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ. Ρίχνω απ’ το ζεστό ζουμί του ψαριού και λίγο ελαιόλαδο.

  • Χτυπάω πολύ καλά, ώσπου να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να ομογενοποιηθούν. Αν δεν έχει δέσει η σάλτσα στο μούλτι, μπορεί να πάρει μια βράση σε ένα μικρό κατσαρολάκι.

Παρουσίαση ψαριού

  • Για μια πιο φίνα εμφάνιση, καθαρίζω το ψάρι προσεχτικά και απ’ την πέτσα του και το σερβίρω με αυτές τις δυο εξαιρετικές σάλτσες αλοιφές. Όσο για το κρέας του ψαριού, απίστευτα τρυφερό, ζουμερό και ελαφρύ όπως πρέπει να είναι ένα ψάρι ποσέ φούρνου.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη όρεξη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *