Καλαμάρια γεμιστά με φέτα, ντομάτα, πιπεριά + κολοκυθάκια στο φούρνο

Αντί για όποιο κείμενο στην παρακάτω συνταγή μου, προτίμησα να βάλω έναν γιαπωνέζικο πίνακα που απεικονίζει ένα καλαμάρι. Οι Ιάπωνες  ζωγράφοι είναι γνωστοί για τις λεπτές και ελαφρώς φλουταρισμένες γραμμές τους, στην απεικόνιση θεμάτων απ’ την όμορφη φύση που περιβάλλει τη νησιωτική χώρα τους.

 

Υλικά

  • 2 μεγάλα καλαμάρια
  • 1 ή 2 κολοκυθάκια
  • 1 ντομάτα σφιχτή
  • Φέτα
  • Κόκκινη πιπεριά, ένα μέρος της
  • Ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 1 σφινάκι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι
  • 1 ή 2 σκελίδες σκόρδου
  • Άνηθος
  • Αλάτι – πιπέρι – κάρυ

Εκτέλεση

  • Αφαιρώ το κεφάλι απ’ τα καλαμάρια, βγάζω το λεπτό, διάφανο κόκκαλο απ’ το εσωτερικό τους. Τα πλένω καλά και τα αφήνω στην άκρη.

  • Κόβω σε καρεδάκια τη ντομάτα, την πιπεριά. Κόβω σε λεπτές φέτες (το έκανα με το μαντολίνο) τα κολοκυθάκια. Πολτοποιώ το σκόρδο. Ψιλοκόβω τον άνηθο. Κόβω σε μπαστουνάκια τη φέτα.

  • Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα παραπάνω υλικά μαζί με τη φρυγανιά, εκτός απ’ τις φέτες κολοκυθιού.

  • Γεμίζω τα καλαμάρια με προσοχή. Σκεπάζω το άνοιγμα με μια φέτα κολοκυθιού… η οποία στη διάρκεια του ψησίματος έφυγε.

  • Τοποθετώ τις φέτες κολοκυθιού στο σκεύος που θα ψήσω το φαγητό. Ρίχνω το κρασί και το χυμό λεμονιού.Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το κάρυ.

  • Τοποθετώ και τα γεμισμένα καλαμάρια. Περιχύνω με μπόλικο ελαιόλαδο.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Το ψήσιμο είναι ανάλογο πάντα με το φούρνο και το μέγεθος των καλαμαριών.

Ενδιαφέρον σχόλιο

Εδώ θέλω να παραθέσω τη γευστική μας εμπειρία απ’ το συγκεκριμένο πιάτο με τα γεμιστά καλαμάρια. Ενώ λοιπόν το μεσημέρι η υφή των καλαμαριών ήταν ελαφρώς ελαστική, το βράδυ που φάγαμε ό,τι είχε απομείνει απ’ αυτά, περιέργως τα καλαμάρια ήταν απίστευτα τρυφερά και μαλακά. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τελικά όταν το φαγητό (όποιο κι’ αν είναι αυτό) μένει κάποιες ώρες μετά την παρασκευή του, αυτό μελώνει και δένουν ακόμα πιο πολύ όλα τα συστατικά του. Πράγμα γνωστό βεβαίως ειδικά με τα καλοκαιρινά λαδερά.

Καλή σας γευστική εμπειρία

 

Comments

2 responses to “Καλαμάρια γεμιστά με φέτα, ντομάτα, πιπεριά + κολοκυθάκια στο φούρνο”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    είναι πεντανόστιμα κ ωραία ..

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Φωτεινή σ’ ευχαριστώ θερμά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *