Χοιρινές λαιμού με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα

Αντί για το γκριλ ή την γκριλιέρα, επέλεξα τελικά την κατσαρόλα για τις μπριζόλες λαιμού που είχα αγοράσει. Όσο για τα κολοκυθάκια, αντί να συνοδεύσουν το φαγητό σαν μια απλή βραστή σαλάτα, πήραν πρωτεύοντα ρόλο στην ίδια κατσαρόλα και με μια εκπληκτικά δεμένη λεμονάτη σάλτσα έδωσαν ένα νοστιμότατο γευστικό φαγητό στο Κυριακάτικο τραπέζι μας. Κάποιο φρέσκο μυρωδικό στο τέλος είναι το κερασάκι στις χοιρινές. Είχα θυμάρι και αυτό έβαλα.

Υλικά (για 4 καλές μερίδες)

  • 4 χοιρινές λαιμού περίπου 900-1000 γρ.
  • 1 κιλό κολοκυθάκια μικρά
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • Ελαιόλαδο
  • Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 1/2 ποτ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • Αλάτι πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω και να κόψω τα κολοκυθάκια μου σε τρία μέρη. Τα λαδώνω, τα τοποθετώ σε ρηχό ταψάκι και τα ψήνω στον αέρα στους 220 βαθμούς, περίπου 15 λεπτά. Όχι περισσότερο.

  • Όσο ψήνονται τα κολοκυθάκια, κόβω σε λεπτές ροδέλες τα δυο κρεμμύδια.

  • Βάζω τις ροδέλες κρεμμυδιού σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα και τις σοτάρω. Αρχικά χωρίς ελαιόλαδο, ώστε να φύγουν τα όποια υγρά τους και μετά προσθέτω το ελαιόλαδο. Σοτάρω ώσπου να μαραθούν. Προσθέτω τις τέσσερις μπριζόλες και τις σοτάρω και αυτές καλά.

  • Σβήνω με το κρασί και προσθέτω στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο οι μπριζόλες να μισοσκεπαστούν . Το νερό που προσθέτω είναι ζεστό και έχω διαλύσει μέσα του το ζωμό λαχανικών.

  • Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω και με την πάπρικα, κλείνω με το καπάκι και ψήνω το φαγητό σε πολύ πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μην χρειαστεί να προσθέσω άλλο νερό. Μου πήρε περίπου 50 λεπτά.Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα μου και προσθέτω προσεχτικά τα ψημένα κολοκυθάκια. Ανακινώ την κατσαρόλα και πάντα σε χαμηλή φωτιά συνεχίζω το βράσιμο του φαγητού για άλλα 10 λεπτά της ώρας.

  • Το φαγητό είναι πια έτοιμο και δε μένει παρά να δέσω τη σάλτσα του με το χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω το χυμό του λεμονιού, το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά. Σιγά σιγά προσθέτω και δυο κουταλιές της σούπας απ’ το ζεστό ζωμό του φαγητού. Ρίχνω προσεχτικά το περιεχόμενο του πιάτου στην κατσαρόλα και για άλλη μια φορά την ανακινώ καλά, ώστε να δέσει όλη η σάλτσα. Πασπαλίζω με φυλλαράκια θυμαριού. Ας είναι καλά η γλάστρα μου. Το αποτέλεσμα φανταστικό και γευστικό. Σκέτο λουκούμι.

Καλή σας επιτυχία

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *