Τόνος μπριαμ

Καλέ βρε Μαράκι μου, θες πληροφορίες και βήμα βήμα για το πως γίνεται το μπριαμ; Αφού στο έφτιαχνε η μανούλα χρόνια τώρα, ειδικά το καλοκαίρι που στάζουν μέλι τα λαχανικά και πηδάνε χαρωπά χαρωπά και πολύχρωμα στο ταψί σου. Τέλος πάντων θα διαβάσεις, θα δεις φωτογραφίες, θα έχεις το βασικό μπούσουλα… και εκεί, εκεί ανάμεσα στο βασικό μπούσουλα για το μπριάμ, εκεί θα πετάξεις και το ασημένιο τονάκι που δεν το βρίσκεις και εύκολα, παρά μόνο τώρα που καλοκαιριάζει και χρυσίζει ο ήλιος ο ηλιάτορας.

        Υλικά (ποσότητες ενδεικτικές )

  • 1 τονάκι
  • Μερικά μικρά κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • Αρωματικά βότανα… ό,τι τραβάει η όρεξη σου και ό,τι έχει η γλάστρα σου… έβαλα θυμαράκι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Το χυμό από ένα μικρό λεμόνι
  • Αλάτι + πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω, αν δεν το έχει καθαρίσει ο ψαράς, το τονάκι, ξεβγάζω καλά και το αφήνω στην άκρη. Του δικού μου η κοιλιά ήταν γεμάτη αβγά (δυστυχώς;)
  • Καθαρίζω και κόβω με το μανταλίνο πατάτα και λοξά τα κολοκυθάκια. Αφαιρώ τη φλούδα απ’ τις ντομάτες.

  • Καθαρίζω και κόβω με το μανταλίνο πατάτα και λοξά τα κολοκυθάκια. Αφαιρώ τη φλούδα απ’ τις ντομάτες.
  • Τα τακτοποιώ όλα στο ταψάκι που θα τα ψήσω.

  • Περιχύνω αρχικά με το κρασί, το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με θυμάρι.
  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο με σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο το ταψάκι για 30 λεπτά στους 250 και άλλα 30 λεπτά περίπου χωρίς το αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς ή ώσπου να χρυσίσουν ψάρι και λαχανικά. Διαδικασία ψησίματος πάντα ανάλογα με το φούρνο.

 

Καλή σας απόλαυση… γιατί επιτυχία θα έχετε σίγουρα

Comments

2 responses to “Τόνος μπριαμ”

  1. vatsithianou fotini

    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Και καλά θα κάνεις Φωτεινή, οικογενειακό, νόστιμο και κυρίως εύκολο φαγητό.
      Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *