Σαλιγκάρια pasta-με κιμά και τυριά

Και όχι δεν είναι αυτό που λέμε σαλιγκάρια του βουνού, της ρεματιάς, του κάμπου και των κήπων μετά από δυνατή βροχή. Ούτε βεβαίως είναι κρητικοί χοχλιοί μπουμπουριστοί που τους τρως και αναστενάζουν οι σιελογόνοι σου. Αυτά τα φίνα, υπόλευκα, ριγέ σαλιγκαράκια ζυμαρικά εξ Ιταλίας προερχόμενα, με το όμορφο και γαργαλιστικό όνομα lumaconi rigati, βρέθηκαν καταχωνιασμένα στο ντουλάπι μου, λίγο πριν εκπνεύσει η ημερομηνία λήξης τους. Είχαν μείνει ακριβώς τα μισά στη συσκευασία, ήτοι μόλις 250 γρ. Τα προηγούμενα 250 γρ. είχαν γίνει γεμιστά με σπανάκι, εξ’ ίσου εκπληκτικά που σας προτείνω επίσης.   


Είχα βγάλει και απ’ την κατάψυξη κιμά για κεφτεδάκια, αλλά που στην πορεία άλλαξε ο προορισμός του και έτσι ο κιμάς απέκτησε μια υπέροχη ζουμερή σάλτσα που αγκάλιασε στοργικά τα αλντέντε σαλιγκαράκια μου, φτιάχνοντας  ένα φανταστικό πιάτο που την διαδικασία της παρασκευής του, παραθέτω πιο κάτω.

Υλικά (για ένα σκεύος 25χ40)

  • 250 γρ. σαλιγκάρια – ζυμαρικά (lumaconi rigati No 123 – De Cecco) τα βρίσκετε στα σούπερ μάρκετς
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • Κόκκινη πιπεριά
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα τοματίνια
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Μια τσιμπιά ζάχαρη
  • Πάπρικα
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο + λίγο βούτυρο για τα ζυμαρικά
  • Τυριά – όσον αφορά τα τυριά, έβαλα ό,τι είχα στο ψυγείο, περίπου 1/2 φλ.τσ φέτα, ξερή μυζήθρα, γλυκιά γραβιέρα και μπλε τυρί. Η ποσότητα τους ανάλογη με την προτίμηση σας που να καλύπτει βεβαίως καλά τα ζυμαρικά.
  • Ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζω πρώτα τον κιμά. Ψιλοκόβω κρεμμύδι και καρότο. Τα σοτάρω καλά με αρκετό ελαιόλαδο.

  • Προσθέτω τον κιμά, σοτάρω, σβήνω με το κρασί, προσθέτω την κανέλα, τη ζάχαρη την πάπρικα, ελάχιστο αλάτι. Προσθέτω πολτοποιημένα τα τοματάκια, τον πελτέ, σκεπάζω με ζεστό νερό και αφήνω να βράσει 45 λεπτά.

  • Βάζω να βράσουν τα σαλιγκάρια οπωσδήποτε αλντέντε. Ελάχιστο αλάτι. Τα τυριά είναι ήδη αλμυρά.
  • Κόβω σε καρεδάκια την κόκκινη πιπεριά.

  • Με το που σβήνω το μάτι της κουζίνας προσθέτω τα καρεδάκια της πιπεριάς και τα φυλλαράκια του θυμαριού. Φροντίζω ο κιμάς μου να είναι δεμένος αλλά ζουμερός.
  • Τρίβω τα τυριά.

  • Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ρίχνω τα αλντέντε βρασμένα σαλιγκάρια τα οποία περιχύνω με λίγο βούτυρο. Πασπαλίζω με τριμμένη ξερή μυζήθρα.

  • Ρίχνω πάνω στα σαλιγκάρια τον ζουμερό, κατακόκκινο κιμά, ο οποίος γεμίζει τις κοιλότητες τους.

  • Πασπαλίζω καλά με τα τριμμένα τυριά και τέλος με την φρυγανιά.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 250 βαθμούς, μόνο για 8-10 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια των τυριών.

  • Τα ζουμερά σαλιγκάρια μου έτοιμα, πεντανόστιμα με απίστευτη ισορροπία και δέσιμο υλικών, μας περιμένουν ζεστά ζεστά στο οικογενειακό τραπέζι.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

2 responses to “Σαλιγκάρια pasta-με κιμά και τυριά”

  1. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    έκανες πάλι ζωγραφιά μμμμμμμμ

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Σ’ ευχαριστώ πολύ Φωτεινή. Όντως είναι πίνακας… γευστικός!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *