Ήθελα κάτι διαφορετικό σε ζυμαρικό. Στο ράφι του σούπερ μάρκετ με τα ζυμαρικά, μου τράβηξε το ενδιαφέρον μια ιταλική συσκευασία με τον τίτλο Lumaconi Rigati. Εντάξει το rigati το ήξερα. Το lumaconi όμως τι εστί;. Κοίταξα προσεχτικά μέσα απ’ το “παραθυράκι” της συσκευασίας. Κάτι μου θύμιζε, αλλά πάλι, όχι ακριβώς. Κοχύλια; όχι. Τέλος πάντων αγοράζω τα Lumaconi Rigati, τα τακτοποιώ στο ράφι της κουζίνας μου και στην κυριολεξία τα ξεχνώ. Μάλλον και για να είμαι ειλικρινής, τα έβλεπα και μονολογούσα… τι είναι αυτά τέλος πάντων και πως να τα κάνω.
Και έφτασε που λες το πλήρωμα του χρόνου, μήνες μετά, έφτασε η καλή διάθεση, έφτασαν και οι δυο καλεσμένοι και άνοιξα επιτέλους τη συσκευασία. “Μωρέ θα κάνω το πείραμα και θα είναι και πετυχημένο”. Τα lumaconi όμως τι εστί και για την ακρίβεια της αρχαίας ελληνικής γραμματικής… τα lumaconi τι εισί; Ας είναι καλά η google μετάφραση, πατάω τα πλήκτρα στα ιταλικά, πατάω στα ελληνικά και μου εμφανίζονται, τη μια γυμνοσάλιαγκες και την άλλη σαλιγκάρια. Κοιτάζω και τη φόρμα του ζυμαρικού και λέω… εδώ είμαστε.
Σαλιγκάρια λοιπόν, ζυμαρικό με το πρέπον άνοιγμα και την πρέπουσα κοιλότητα, ό,τι πρέπει δηλαδή για να τα γεμίσω και να τα απολαύσουμε. “Μωρέ θα κάνω το πείραμα και θα είναι και πετυχημένο”.
Στο ψυγείο σπανάκι, ώριμες ντομάτες… εδώ είμαστε, αναφωνώ εσωτερικά. Πρώτη φορά τα αγόρασα, πρώτη φορά τα έφτιαξα, είχα και την κριτική των νεαρών καλεσμένων μας και…
“Μωρέ έκανα το πείραμα και ήταν πολύ επιτυχημένο!”
Υλικά (για 4 καλές μερίδες)
- 200 γρ. Lumaconi Rigati ( η συσκευασία είναι των 500 γρ.)
- 500 γρ. σπανάκι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- Χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι ( έχω στην κατάψυξη μου σε κυβάκια )
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Γλυκιά και καυτερή πάπρικα
- Κατσαρόλα πλατιά και χαμηλή
Εκτέλεση
- Καθαρίζω το κρεμμύδι και το πολτοποιώ τελείως στο μούλτι. Το ρίχνω στην κατσαρόλα μου. Χωρίς να πλύνω το μούλτι, ρίχνω μέσα τις ντομάτες, αφού τις έχω ξεφλουδίσει και κόψει σε τέταρτα. Αυτό το κάνω σε δυο δόσεις.
- Σοτάρω αρχικά το κρεμμύδι με αρκετό ως πολύ ελαιόλαδο. Όταν ξανθίσει καλά και αρχίζει να αχνίζει, ρίχνω την τριμμένη ντομάτα. Αυτός είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για μια σάλτσα ντομάτας στο πι και φι. Προσθέτω αλάτι, μαύρο πιπέρι και τις πάπρικες. Α, και μια τσιμπιά ζάχαρη. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει γύρω στα 4-5 λεπτά.
- Καθαρίζω το σπανάκι και το ψιλοκόβω.
- Το σοτάρω σε μεγάλο τηγάνι με μια γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο. Αλατοπιπερώνω. Στο τέλος ρίχνω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
- Αφήνω να κρυώσει η γέμιση και μετά πολύ εύκολα με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζω τα σαλιγκάρια μου και τα τοποθετώ σε ένα σκεύος στον πάγκο της κουζίνας.
- Προσθέτω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ένα ποτήρι και μισό νερό. Αφήνω να πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και προσεχτικά τοποθετώ τα Lumaconi Rigati. Τα βράζω περίπου 10 -11 λεπτά (al dente). Στη διάρκεια του βρασίματος ανακινώ 2-3 φορές την κατσαρόλα. Πρέπει να μείνουν με μια πυκνή, δεμένη, όμορφη σάλτσα.
- Τα σερβίρω αμέσως με μπόλικο τριμμένο τυρί. Είχα και ξερή μυζήθρα και μια πικάντικη κεφαλογραβιέρα.
Σχόλιο-παρατήρηση
- Η σάλτσα και το σπανάκι μπορούν άνετα να ετοιμαστούν από νωρίς. Έτσι έκανα εγώ και περίπου μισή ώρα πριν το τραπέζωμα, γέμισα τα Lumaconi Rigati και τα έβρασα στη σάλτσα τους. Αν και al dente, μέλωσαν και πραγματικά ήταν υπέροχα και ξεχωριστά. Έτσι ικανοποίησα τους νεαρούς φίλους μας που αποφεύγουν το κρέας.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply