Σαλάτα η κίτρινη

Τις προάλλες και μην έχοντας ιδιαίτερη όρεξη για μαγειρική, σκέφτηκα να αξιοποιήσω ότι περισσεύματα υπήρχαν στο ψυγείο. Ανοίγοντάς το, είδα και συνειδητοποίησα ότι είχα μέρες όχι μόνο να το καθαρίσω και τακτοποιήσω, αλλά και να το ανεφοδιάσω. Υπήρχαν ελάχιστα πράγματα προς βρώσιν. Μισό στήθος από βραστό κοτόπουλο, κάτι υπόλοιπα τυριών που είχαν χάσει την πρώτη νιότη τους,  λίγο  άσπρο λάχανο, η αλήθεια πολλά καρότα, δυο ξεχασμένες πιπεριές και διάφορα άλλα που δεν με βοηθούσαν στο απλό και καθημερινό φιλοσοφικό ερώτημα …Τι θα φάμε σήμερα μαμά;!Το κοτόπουλο με εξυπηρετούσε. Ψιλοκομμένο με τα τυριά, 4-5 αβγά και την πράσινη πιπεριά για χρώμα, μου έδιναν μια υπέροχη ομελέτα.

Gerhard Richter - Abstract Painting 780-1
Gerhard Richter – Abstract Painting 780-1

Τώρα έπρεπε να δω τα της σαλάτας. Το λίγο λάχανο με μπόλικα καρότα, μου έδινε τη γνωστή κλασική σαλάτα, με ανεστραμμένες όμως τις ισορροπίες.  Ήταν μια λύση. Αισθητικά όμως βαρετή και κοινότυπη.  Ξανακοίταξα τις δυο πιπερίτσες μου.  Η μια, η πράσινη είχε προγραμματιστεί  για την ομελέτα, έμενε η κίτρινη. Μισή κι αυτή, αλλά ζουμερή ακόμα και πολύ γλυκιά.

Καθαρίζω, πλένω τα σαλατικά μου, κόβω το λάχανο με το γνωστό μαντολίνο λαχανικών, τα καρότα στον τρίφτη και την κίτρινη πιπεριά ζουλιέν. Τα αναμειγνύω σε μια γαβάθα, κοιτάζω τη σαλάτα …πολύ κίτρινη! Πρασινάδα στο ψυγείο  μηδέν.  Έλειπε και η καλή μου Τασούλα του 3ου για να ζητήσω ” πράσινη βοήθεια”, ένα φύλλο μαϊντανό βρε αδελφέ να σπάσω το κίτρινο … Δε βαριέσαι κι αυτή ως έχει καλή είναι, σκέφτηκα. Με το που φτιάχνω όμως το γνωστό μουσταρδολεμονοξυδόλαδο και αρχίζω να το περιχύνω στη σαλάτα,  η φλασιά άστραψε στο θολωμένο μου μυαλό.

Η Κίτρινη σαλάτα , αναφώνησα! Νάτο, αυτό είναι Θα επανέλθω, υποσχέθηκα στη Δήμητρα… και επανήλθα με τελειωμένη και πιο κίτρινη, την κίτρινη σαλάτα μου!

Πολύ πολύ νόστιμη, ελαφριά, δροσερή και διαφορετική! Δοκιμάστε την!

Υλικά

  • Ένα μικρό λάχανο
  • 1-2 κίτρινες πιπεριές
  • 10 κίτρινα ντοματίνια
  • 2 καρότα
  • 1 άσπρο κρεμμύδι
  • Καλαμπόκι
  • 1 λεμόνι
  • Μικρά παξιμαδάκια τυριού, ή καλαμποκιού
  • Λίγο ανθότυρο
  • Μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι

20140212_0002

Εκτέλεση

  1. Πλένω και κόβω το λάχανο με το γνωστό “μαντολίνο” λαχανικών.
  2. Κόβω τις πιπεριές σε  μικρά μπαστουνάκια.
  3. Πλένω και κόβω στα δύο τα ντοματίνια.
  4. Τρίβω τα καρότα.
  5. Καθαρίζω το κρεμμύδι και το κόβω σε δακτυλίδια.
  6. Πλένω καλά το λεμόνι, παίρνω το ξύσμα του και μετά το στύβω για το ντρέσινγκ της σαλάτας.
  7. Αναμειγνύω λίγη μουστάρδα με το ανθότυρο και αλείφω μερικά παξιμαδάκια.
  8. Σε μια σαλατιέρα τακτοποιώ  όλα τα λαχανικά μου.
  9. Προσθέτω μισό φλιτζάνι βρασμένο καλαμπόκι και το ξύσμα λεμονιού.
  10. Φτιάχνω ένα ντέσινγκ από δυο κουταλιές ελαιόλαδο, το χυμό απ το λεμόνι, λίγο μπαλσάμικο, μια μικρή κουταλιά μουστάρδα και λίγο μέλι.
  11. Ανακατεύω καλά τα υλικά και περιχύνω τη σαλάτα.
  12. Στο τέλος προσθέτω στη σαλάτα, τα αλειμμένα με τυρί παξιμαδάκια,  πάνω στα οποία έχω βάλει τα κομμένα ντοματίνια.

20140212_0006 20140212_0016

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *