Από παιδί πάντα λάτρευα τα μανιτάρια. Και για να διευκρινίζω, τα μανιτάρια στα παραμύθια. Ήταν στις τότε εποχές που τα μανιτάρια ήταν άγνωστα στην ελληνική κουζίνα και ίσως κάποιοι τυχεροί της περιφέρειας και γνώστες βεβαίως του είδους τα γνώριζαν ως δώρα των δασών και τα γεύονταν στην κατσαρόλα τους. Εμείς οι των πόλεων και ειδικά τα παιδιά τα συναντούσαμε σε παραμύθια ή ιστορίες που κέντριζαν το ενδιαφέρον μας, ειδικά όταν αυτά ήταν συνδεδεμένα με τροφικές δηλητηριάσεις. Τα χρόνια όμως πέρασαν, αυτό το κακό έχουν τα χρόνια, περνάνε γρήγορα τα άτιμα, τα μανιτάρια γίνηκαν γνωστά έως πασίγνωστα, τα συναντάμε πια σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, σε πολλές ποικιλίες και σε άπειρες συνταγές. Αυτά τα γευστικά, “άγευστα” καπελάκια με το ποδαράκι τους και το ιδιαίτερο χρώμα τους, κάνει τους σεφ να δημιουργούν και να μας προσφέρουν γευστικότατα πιάτα. Όμως και μια απλή νοικοκυρά, άντε μια blogger, όπως εγώ μπορεί άνετα να φτιάξει τη δική της εκδοχή και να τα ευχαριστηθεί μαζί με την οικογένεια. Είχα σχεδόν όλα τα υλικά, έβγαλα τον κιμά απ’ την κατάψυξη και γρήγορα γρήγορα έφτιαξα αυτό το εξαιρετικό φαγητό που και μόνο απ’ τις φωτογραφίες, φανερώνει το πόσο γευστικό και εντυπωσιακό είναι ακόμα και για μια καθημερινή, χειμωνιάτικη μέρα που θέλεις το διαφορετικό σου, μπας και ξελαγράρεις λίγο απ’ τα τρέχοντα.
Αν σας ενδιαφέρει, στο τέλος έχω κάποιες φωτογραφίες μανιταριών, από εξορμήσεις σε βουνά ή τα ταξίδια μου, στα οποία φροντίζω πάντα, μα πάντα να επισκέπτομαι τις πολύχρωμες και όμορφες αγορές με μεγάλη ποικιλία τροφίμων και βεβαίως βεβαίως μανιταριών, μιας και αυτό είναι το τωρινό μου θέμα.
Υλικά
- 5 μανιτάρια πορτομπέλο συσκευασίας
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος – τόσο είχα τόσο έβαλα, όσος μαγειρεμένος περίσσεψε, στο ψυγείο για να γίνει με τυριά, μπουρεκάκια.
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα τα οποία μετά τα πολτοποίησα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Μια τσιμπιά ζάχαρη για τον κιμά και μια για τη σάλτσα ντομάτας
- Πάπρικα
- Λίγο μοσχοκάρυδο για την κρέμα γιαουρτιού
- Φρέσκια ρίγανη για τη σάλτσα
- 5 ντοματίνια – προαιρετικά
Παρασκευή
- Βάζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τη σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη με αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω. Βάζω και τον κιμά και σοτάρω. Σβήνω με το σφηνάκι κρασιού. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τον κιμά. Βράζω σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα. Στο τέλος του βρασίματος και επειδή θέλω τον κιμά πολύ στεγνό, ρίχνω μια κοφτή κουταλιά σούπας καυτερό τραχανά. Αντί για τραχανά και για να στεγνώσω τα λίγα υγρά του κιμά, μπορούμε να βάλουμε τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.
- Όσο βράζει ο κιμάς αφαιρώ τα ποδαράκια απ’ τα μανιτάρια και τα σκάβω ελαφρώς στο κέντρο. Τα ψιλοκόβω και τα ρίχνω στον κιμά.
- Γεμίζω τα μανιτάρια μου με τον κιμά, πατώντας ελαφρά τον κιμά ώστε να γεμίσουν καλά. Πολτοποιώ τα ντοματάκια, τα αλατοπιπερώνω, ρίχνω και τη ζάχαρη. Ρίχνω τη σάλτσα στο ταψάκι, τακτοποιώ κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης που θα δώσουν ένα μοναδικό άρωμα στην ντομάτα.
- Ανακατεύω καλά τα 100 γρ. γιαουρτιού με το αβγό, ώστε να γίνει μια όμορφη κρέμα. Αλατίζω ελαφρά, ρίχνω και το μοσχοκάρυδο. Με προσοχή μοιράζω την κρέμα πάνω απ’ τον κιμά. Καρφώνω σε κάθε μανιτάρι με την κρέμα γιαουρτιού και από ένα ντοματίνι.
- Ψήνω στον αέρα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 18-20 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει η κρέμα.
- Σερβίρω με λευκό, σπυρωτό ρύζι για να αναδείξω το γευστικό αποτέλεσμα μανιταριών και σάλτσας.
Καλή επιτυχία
Φωτο – εντυπώσεις
Leave a Reply