Τα muffins, μας είναι γνωστά και αγαπητά κυρίως από τη γλυκιά τους εκδοχή. Υπάρχουν όμως και τα αλμυρά που γίνονται με ποικιλία όμορφων και γευστικών υλικών και το κυριότερο είναι πολύ πιο εύκολα στην παρασκευή από ότι τα αντίστοιχα γλυκά. Η αλήθεια και τα μεν και τα δε, είναι πανεύκολα και δίνουν απίστευτες λύσεις σε γιορτινά ή καθημερινά τραπεζώματα. Είναι μια γρήγορη πρόταση για τη νοικοκυρά που δεν τα καταφέρνει ή δεν έχει το χρόνο να καταπιαστεί με χρονοβόρες ζύμες και πίτες. Τα muffins με πατάτες και κόκκινη πιπεριά μέσα σε τσέρκι από μπέικον, είναι τα πρώτα που παρουσιάζω στο blog. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά, μιας που από μόνα τους είναι μια ξεχωριστή κατηγορία στα μαγειρέματα. Είναι τόσο εύκολα, πρωτότυπα και γευστικά που είμαι σίγουρη ότι αύριο κιόλας θα θελήσετε να τα φτιάξετε.
Υλικά (για 12 muffins)
- 2 φόρμες ταψάκια με θήκες για 12 muffins
- 3 πατάτες μεγάλες ή 4 μικρότερες
- 8 φέτες καλό μπέικον
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 αβγό
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 6 ή 12 ντοματίνια τύπου βελανίδι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο μαλακό κίτρινο τυρί (κασέρι ή γραβιέρα)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος ή γάλα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι ή κόκκινη γλυκιά πάπρικα. Ότι προτιμάτε.
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω, να κόψω σε μεγάλα κυβάκια τις πατάτες και να τις βράσω σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Όχι όμως να λιώσουν, λίγο να κρατάνε.
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και την κόκκινη πιπεριά.
- Σε μια βαθιά λεκάνη βάζω τις βρασμένες πατάτες, τις σπάω καλά με ένα πιρούνι και ρίχνω μέσα το τυρί, το αβγό, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με την πιπεριά και την κρέμα γάλακτος ή το γάλα.
- Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά και απαλά ώστε να αναμειχθούν όμορφα όλα τα υλικά.
- Τώρα σε αυτή τη φάση, λαδώνω καλά και “φοδράρω” τις 6 θήκες των muffins με τις 6 φέτες μπέικον. Γίνεται πολύ εύκολα, μην το φοβηθείτε.
- Τις άλλες 2 φέτες μπέικον τις ψιλοκόβω και τις αφήνω προς το παρόν στην άκρη.
- Με ένα κουτάλι σούπας γεμίζω προσεκτικά τις 6 φοδραρισμένες θήκες muffins με το μείγμα πατάτας. Φροντίζω να το μοιράσω έτσι, ώστε περίπου η μισή ποσότητα γέμισης να μου μείνει για το άλλο ταψάκι που δεν έχω βάλει το μπέικον σαν τσέρκι.
- Τώρα στο μείγμα πατάτας που έχω κρατήσει για το δεύτερο ταψάκι, βάζω το ψιλοκομμένο μπέικον, ανακατεύω, λαδώνω καλά τις 6 θήκες και τις γεμίζω, (μοιράζω) πιέζοντας ελαφρά το μείγμα πατάτας.
- Στο κέντρο κάθε θήκης με τη γέμιση πατάτας, καρφώνω και ένα ντοματίνι-βελανίδι.
- Βάζω και τα 2 ταψάκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 170-180 για μισή ώρα. Αν δείτε ότι δεν έχουν ροδίσει τα τελευταία 4-5 λεπτά, ανεβάστε τη θερμοκρασία.
- Αφού έχουν ψηθεί (πράγμα σίγουρο) πρέπει να αφήσετε τα muffins να κρυώσουν πολύ καλά, ώστε να βγουν εύκολα από τις θήκες τους. Ίσως χρειαστεί να τα βοηθήσετε με ένα μαχαιράκι.
Παρατηρήσεις
- Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κρυώσουν καλά, ώστε να βγουν εύκολα από τις θήκες τους.
- Τα muffins με το τσέρκι από μπέικον, βγαίνουν πολύ εύκολα και χλιαρά να είναι.
- Εννοείται ότι αν θέλετε κάνετε και τα 12 με την ίδια συνταγή, χωρίς την παραλλαγή που σας προτείνω.
- Τρώγονται πολύ καλά και την επόμενη μέρα, αρκεί να τα ζεστάνετε στο φούρνο.
- Εύκολα, γευστικά και πολύ πρακτικά για γιορτινό μπουφέ, μπορούν να φτιαχτούν από το πρωί ή την προηγούμενη μέρα.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply