• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζαρζαβατικά 0

Μελιτζάνες τσακώνικες στην κατσαρόλα… με παρέα

By Dimitra Cherouvim · On 08/08/2022

Λοιπόν, λοιπόν… μετά τις τσακώνικες στο φούρνο με παρέα... έπος… σειρά έχουν οι τσακώνικες στην κατσαρόλα με παρέα. Και τι παρέα παρακαλώ;! Κρεατάκι… εντάξει κλασική περίπτωση αλλά και με ρεβίθια παρακαλώ! Να πω λουκούμι; Να πω μέλι; Να πω νέκταρ κατσαρόλας; Όπως και να το πω… γλύψαμε και την κατσαρόλα.
Υπολόγιζα για ρεβίθια και πράγματι τα είχα βάλει από βραδύς να μουλιάσουν. Η μαγειρική μου όμως ιστορία πήρε άλλη τροπή, όταν είδα τις τρεις τσακώνικες ελαφρώς μαραμένες που στόλιζαν την όμορφη πιατέλα, θυμήθηκα και ένα κομμάτι χτένι στην κατάψυξη, σκάρτο μισόκιλο. Το μυαλό πήρε στροφές… στροφάρισε σε ρυθμούς τουίστ… ναι ναι… κάν’το , είπε η υποστηρικτή, έσω μαγειρική μου φωνή.
Κλασικά ποδιά κουζίνας, το κρέας να ξεπαγώσει, τα μουλιασμένα ρεβίθια να βράσουν, οι μελιτζάνες να κοπούν και να μπουν, έστω και για λίγο στο νερό, το ραδιοφωνάκι μου να παίζει (μόνο μουσική), τα μαχαίρια και τα μπαχάρια στον πάγκο μου και για άλλη μια φορά να με εξιτάρουν για τη διαδικασία και κυρίως το αποτέλεσμα.
Θες η τύχη του πρωτάρη, λέμε τώρα, θες τα όμορφα υλικά σε ένα νέο συναπάντημα, θες όπως πάντα η καλή μαγειρική διάθεση και το ζυμωτό σπιτικό ψωμί, θες όλα μαζί… παρακαλώ κοπιάστε!

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 200 γρ. ρεβίθια – κλασικά μουλιασμένα από βραδύς
  • 500 γρ. χτένι μοσχαρίσιο κομμένο σε κύβους
  • 3-4 ώριμες βαριές ντομάτες + 1 κ.γ. πελτέ
  • 1-2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • Αλατοπίπερο + 1 κ.σ. βεγκέτα

Διαδικασία

  • Βάζω τα ρεβίθια να βράσουν. Τα αφήνω ώσπου να μαλακώσουν αλλά ελάχιστα να κρατάνε ώστε όταν βράσουν με τα υπόλοιπα υλικά να ρουφήξουν τη γλύκα τους.
  • Πλένω και κόβω σε κυβάκια τις μελιτζάνες, τις βάζω σε νερό ως την ώρα που θα τις τηγανίσω ελαφρά.

  • Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τα βάζω μαζί με το χτένι και λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν. Σβήνω με το κρασί, προσθέτω νερό χλιαρό και αφήνω να γίνει το κρέας.

  • Περίπου στη μισή ώρα προσθέτω τις ντομάτες ψιλοκομμένες στις οποίες έχω προσθέσει και μια κουταλιά γλυκού πελτέ.

  • Στεγνώνω καλά τις μελιτζάνες και τις τηγανίζω ελαφρά στο ελαιόλαδο ώσπου να πέσει ο όγκος τους.

  • Ρίχνω τις μελιτζάνες μαζί με το ελαιόλαδο του τηγανιού και τα ρεβίθια στο κρέας, αν χρειάζεται προσθέτω ελάχιστο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνω + τη βεγκέτα, κλείνω με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνω όσο χρειάζεται ώστε να δέσουν όλα τα υλικά σε μια αρμονική οπτική εικόνα και κυρίως σε μια “ζαχαρένια” γεύση.

   

  • Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρω με ζυμωτό ψωμί και την “άγια” ελληνική φέτα.

Καλή σας επιτυχία

αλάτιβεγκέταελαιόλαδοκρασίκρεμμύδιμελιτζάναντομάταπιπέριρεβίθιχτένι
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Ζαρζαβατικά

    Μανιτάρια αλα “συκωταριά”

  • Ζαρζαβατικά

    Αρακάς με μπακαλιαράκια στην κατσαρόλα

  • Ζαρζαβατικά

    Κολοκυθάκια… βαρκούλες αρμενίζουνε…

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License