Μελιτζάνες τσακώνικες στο φούρνο… με παρέα!

Η αδυναμία μου οι συνδυασμοί… στα ρούχα, στις σκέψεις, πολύπλοκες πολλές φορές… στα φαγητά! Για άλλη μια φορά, ανοίγω ψυγείο, ανοίγω κατάψυξη, ψαχουλεύω καλάθια. Λίγος κιμάς, ένα μεγάλο κολοκύθι, κάποιες υπόλοιπες τσακώνικες κατ’ ευθείαν απ’ την πηγή, ντομάτες βεβαίως… αρχίζω τους συνδυασμούς, τί αρέσει στην οικογένεια, πώς να γίνει μπόλικο το φαγητό, πώς να γίνει γευστικό. Μου παίρνει λίγη ώρα, τα υλικά μπροστά μου, τα συνθέτω και τα ανασυνθέτω… “εύρηκα”, αναφωνώ… εντάξει, εντάξει… ηρέμησε κοπέλα μου, στο αποτέλεσμα να σε δούμε, φωνάζει σιωπηλά η έσω μαγειρική φωνή.
Βάζω ποδιά, βάζω τρανζιστοράκι… μόνο μουσική… βγάζω τα σκεύη και τα αλατοπίπερα… ξεκινάμε… οπωσδήποτε καλό ψωμί για τρελές βούτες… ααα και καλή φέτα.

Υλικά (κατ’ εκτίμηση για να γεμίσει ένα ταψί)

  • 6 τσακώνικες
  • 1 κολοκύθι μεγάλο
  • 2-3 πατάτες
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • Ντομάτες ώριμες για τη σάλτσα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Σκελίδες σκόρδου
  • Αλατοπίπερα και διάφορα μπαχάρια που θα δώσουν τη νοστιμιά
  • Ξερό ψωμί
  • 1 αβγό
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Το πρώτο που κάνω είναι να πλάσω τον κιμά με μπόλικο ξερό ψωμί μουλιασμένο σε νερό, τριμμένο κρεμμύδι, το αβγό και διάφορα μυρωδικά. Αφήνω τον κιμά στο ψυγείο να σφίξει και να δέσουν τα υλικά και τα αρώματα.
  • Χαράζω τις μελιτζάνες, χωρίς όμως να φτάσω ως το τέλος τους. Καθαρίζω τις πατάτες και το κολοκύθι, τα κόβω κυβάκια.
  • Σε βαθύ τηγάνι σοτάρω τις μελιτζάνες ώσπου να μαλακώσουν. Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρω όλα μαζί πατάτες και κολοκυθάκι.
  • Τα τακτοποιώ όλα σε ανάλογο ταψί.

  • Πλάθω μακρόστενα μπιφτέκια και τα χώνω ανάμεσα στις μελιτζάνες και στην κορυφή του ταψιού.

  • Πολτοποιώ μερικές ντομάτες, τις ρίχνω σε τηγάνι με καινούργιο ελαιόλαδο που το έχω ζεστάνει καλά,  καρυκεύω καλά και αφήνω να γίνει η σάλτσα, όχι περισσότερο από 3-4 λεπτά. Επαναλαμβάνω ότι αν ρίξουμε ντομάτες σε καυτό λάδι, έχουμε την πιο γρήγορη σάλτσα.
  • Περιχύνω με αυτή τη σάλτσα τις μελιτζάνες με τα μπιφτέκια, τις πατάτες και τα κολοκύθια.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς ώσπου να γίνει το φαγητό. Μου πήρε γύρω στα 45 λεπτά, στο δικό μου φούρνο βεβαίως.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *