Το σχόλιο μου γι’ αυτό το ψωμάκι θα είναι μικρό και σύντομο. Άλλωστε τι παραπάνω να πει κανείς για μια τροφή που έθρεψε την ανθρωπότητα απ’ την αρχική σχεδόν στιγμή της εμφάνισης της στον πλανήτη μας. Το ψωμί, σε πολλές πολλές εκδοχές και γεύσεις, συνεχίζει ανά τους αιώνες να αποτελεί την σπουδαιότερη και ουσιωδέστερη τροφή επιβίωσης των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μακρηγόρησα όμως και αποφάσισα να “μιλήσουν” πολύ περισσότερο, τρεις αγαπημένοι γνωστοί ζωγράφοι, που με την έμπνευση, τα πινέλα και τα χρώματα τους, έδωσαν καλλιτεχνική υπόσταση σ’ αυτήν την καθημερινή αλλά πολύτιμη τροφή.
Θεόφιλος – ΜΕΓΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΟΝΤΟΦΟΥΡΝΑΡΗ – 1933
——————————————————————————————————————————————————
Paul Cezanne – Bread and Eggs – 1865
————————————————————————————————————————————————–
Pablo Picasso – Bread and Fruit Dish on a Table – 1909
————————————————————————————————————————————————————
Υλικά (για δυο καρβελάκια βάρους 1000 γρ.)
- 600-650 γρ. αλεύρι (περίπου) Το αλεύρι το μοίρασα σε 320 γρ. ολικής και 320 γρ. για όλες τις χρήσεις.
- 1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι 2% λιπαρά
- 1 κεσεδάκι νερό
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής (οπωσδήποτε) Η σόδα είναι αυτή που θα φουσκώσει αμέσως τα καρβελάκια με το που θα τα βάλουμε στο φούρνο.
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προσθέτω το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά. Προσθέτω το αλεύρι ολικής. Ανακατεύω καλά.
- Σε ένα μπολ μεγάλο ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το νερό.
- Αρχίζω και προσθέτω το μείγμα του αλευριού.
- Στην αρχή ανακατεύω με ένα πιρούνι.
- Συνεχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού, αρχίζω να ανακατεύω και να ζυμώνω πια με τα χέρια, ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι.
- Χωρίζω τη ζύμη μου σε δυο ίσα μέρη και πλάθω δυο πλακουτσοτά καρβελάκια. Τα ακουμπώ σε λαδωμένο ρηχό ταψάκι. Τα ραντίζω ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο, τα χαράσσω και τα πασπαλίζω με αλεύρι.
- Τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αρχικά στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις, για 15 λεπτά. Κατόπιν κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά. Σβήνω το φούρνο, αφήνω τα καρβελάκια μου άλλα 5 λεπτά μέσα στο φούρνο και τα βγάζω.
- Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα κόβω σε φέτες…
- Θεσπέσια καρβελάκια με τραγανή κόρα και μαλακιά ψίχα.
Καλή σας επιτυχία
Σχόλια -προσοχή
1ον Το ψωμί αυτό γίνεται μόνο αν βάλουμε μαγειρική σόδα, ώστε να φουσκώσει χωρίς να περιμένουμε ούτε στιγμή απ’ τη στιγμή που το πλάσουμε και το βάλουμε στο φούρνο.
2ον Επειδή το έφτιαξα 3-4 φορές ώστε να δω τις λεπτομέρειες, πρόσεξα ότι όταν το έφτιαξα μόνο με αλεύρι γ.ο.χ. μου πήρε περίπου 700 γρ. ενώ τώρα που έβαλα και ολικής μου πήρε περίπου 650 γρ. αλεύρι ( μισό μισό ). Σε κάθε περίπτωση ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη στο λευκό αλεύρι.
3ον Τα δυο καρβελάκια τα βάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους, ώστε να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.
4ον Πάντα αφήνω τα ψωμιά μου άλλα 5-8 λεπτά μέσα σε σβηστό φούρνο γιατί αυτό κάνει ακόμα πιο τραγανή την κόρα.
5ον Κομμένα σε φέτες διατηρούνται τέλεια στην κατάψυξη. Αν και πρόσεξα ότι είναι απ’ τα λίγα ψωμιά που και την επόμενη μέρα είχαν την ίδια υφή σε κόρα και ψίχα.
Leave a Reply