Μελιτζάνα στραπατσάδα – top –

“Έχεις μελιτζάνα;” “Έχω είναι και μαραμένη”.
“Ωραία, μας κάνει. Έχεις ώριμες ντομάτες;”
“Τίγκα το ψυγείο, η λαϊκή να’ ναι καλά”.
“Τέλεια, έχεις αβγά;”
“Αβγά; Καλά τις κότες στην ταράτσα τί τις έχω; ”
” Έχεις φέτα;”
“Ναι, ναι. Να’ ναι καλά ο συμπέθερος απ΄ τη Λήμνο”.
“Μαχαίρι κοφτερό;”
“Ααααα εσύ θα με σκάσεις! Μπες παιδί μου στο ψητό και άσε τα στριφογυρίσματα. Μίλα ντόμπρα και σταράτα. Τι θα φτιάξουμε;”

“Μελιτζανοστραπατσάδα”, φώναξα και το Μαράκι μου έμεινε με το στόμα ανοιχτό.
“Κλείστο, φώναξα επιτακτικά, βγάλε τα χειρουργικά, μαγειρικά εργαλεία, βάλε ποδιά και ξεκινάμε”.

Υλικά (για 3 άτομα)

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
  • Πολλές ώριμες ντομάτες
  • 3-4 αβγά
  • Φέτα – είχα καλαθάκι Λήμνου
  • Αρκετό μαϊντανό
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερα, νοστιμιές, κουρκουμά… ό,τι έχει το ράφι και τραβάει η όρεξη σου.

Διαδικασία

  • Σε ξύλο κοπής κόβω τη μελιτζάνα, με κοφτερό μαχαίρι, σε τέσσερεις φέτες κατά μήκος, μετά σε μπαστουνάκια και τέλος σε κυβάκια. Ρίχνω τα κυβάκια της μελιτζάνας σε μπολ με νερό. Βάζω από πάνω και ένα πιάτο με βάρος, ώστε όλα να βρίσκονται μέσα στο νερό.

  • Ξεφλουδίζω τις ντομάτες, τις κόβω σε τέταρτα και τις ρίχνω μαζί με τον πελτέ και τα αλατοπίπερα στο μούλτι. Πολτοποιώ και αφήνω στην άκρη.

   

  • Βγάζω τα μελιτζανοκυβάκια απ’ το νερό, τα σκουπίζω με καθαρή πετσέτα και τα ρίχνω σε πλατύ τηγάνι με ελαιόλαδο. Σοτάρω ώσπου να πέσει ο όγκος τους.

  • Ρίχνω στο τηγάνι τις πολτοποιημένες ντομάτες. Ανακατεύω και αφήνω να δέσουν και να μελώσουν με τις μελιτζάνες. Πασπαλίζω με μαϊντανό.

   

  • Αποσύρω το τηγάνι απ’ τη φωτιά, χτυπώ τα αβγά και τα ρίχνω στο κέντρο του τηγανιού.

  • Ανακατεύω καλά και τρίβω από πάνω αρκετή φέτα. Πασπαλίζω με λίγο τριμμένο παξιμάδι, φρυγανιά ή ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι. Περιχύνω με ελαιόλαδο.

  • Το τηγάνι μου έχει αποσπώμενο χέρι, το αφαιρώ και βάζω το ταψάκι πια σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνω σε δυνατό φούρνο αέρα ή αντιστάσεις ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια της φέτας. Δε θέλει πάνω από δέκα λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το ταψάκι μέσα ώσπου να σερβίρω.

  • Τη σωστή ώρα της πεινασμένης οικογένειας, σερβίρω την μελιτζανοστραπατσάδα με τηγανιτά κολοκυθάκια καιΑβοκάντο τζατζίκι

  • Κοπιάστε.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *