Μανιτάρια κοκκινιστά (kimas style)

Λοιπόν έχουμε και λέμε…
όταν θέλουμε κάποια εποχή να περιορίσουμε το κρέας… η καλύτερη αντικατάσταση του είναι τα μανιτάρια. Πιο οικονομικά, πολύ ωφέλιμα για τα οστά, μιας και περιέχουν χαλκό, ιδανικά για την αντιγήρανση, χωρίς καθόλου θερμίδες, γίνονται με πολλούς πολλούς τρόπους και γίνονται πολύ γρήγορα.
Τα φτιάχνω τακτικά στο σπίτι, είναι που μας αρέσουν πολύ και φροντίζω ώστε στο ψυγείο κάθε εβδομάδα να υπάρχουν σε ποσότητα, ανάλογα με το πόσα άτομα θα τα γευτούμε.
Αυτά που θα σας παρουσιάσω πιο κάτω, είναι τα κλασικά μεγάλα άσπρα μανιτάρια που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετς και στις λαϊκές αγορές.
Η διαδικασία απλούστατη, ακριβώς όπως φτιάχνουμε τον κιμά για τα μακαρόνια. Φρόντισα βεβαίως να τονίσω την κάπως ουδέτερη γεύση τους με βεγκέτα, δεντρολίβανο και κάπαρη.
Η σάλτσα αυτή των μανιταριών, πολύ γρήγορη στην παρασκευή, μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, όπως έκανα εγώ σήμερα, ρύζια, πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.
Εσείς θα αποφασίσετε ανάλογα με τα κέφια σας, ανάλογα με το τί υπάρχει στα ντουλάπια που πρέπει να καταναλωθεί και το χρόνο που διαθέτετε.

Υλικά

  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά μεγάλα
  • 2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. γεμάτη πελτέ
  • 1 κ.γ. γεμάτη βεγκέτα
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • Δενδρολίβανο + κάπαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι + γλυκιά πάπρικα ή καπνιστή
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Ξεφλουδίζω τις ντομάτες και τις βάζω στο μούλτι με λίγο ελαιόλαδο, τη βεγκέτα, την πάπρικα, φυλλαράκια δενδρολίβανο και την κάπαρη. Πολτοποιώ καλά.

  • Κόβω τα μανιτάρια σε φέτες και το κρεμμύδι σε κυβάκια.

  • Βάζω στο τηγάνι το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρω για 2-3 λεπτά με αρκετό ελαιόλαδο. Το τηγάνι πρέπει να καίει όταν ρίξω τα μανιτάρια ώστε να μη βγάλουν πολλά υγρά. Σοτάρω καλά ώσπου να πέσει ο όγκος τους. Σβήνω με το κρασί.

  • Προσθέτω τις πολτοποιημένες ντομάτες και τότε προσθέτω το αλάτι. Για άλλη μια φορά θα πω ότι όταν ρίχνουμε την ντομάτα σε καυτό λάδι η σάλτσα δε χρειάζεται πάνω από 2-3 λεπτά για να δέσει με τα άλλα υλικά και να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Μαζί με την ντομάτα προσθέτω επιπλέον κλαδάκια δενδρολίβανο και κάπαρη. Ανακατεύω καλά.

   

  • Η σάλτσα μανιταριών καταπληκτική! Συνοδεύει υπέροχα τα μακαρόνια μου Νο 6, με μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα.

Καλή σας επιτυχία

Φώτο – εντυπώσεις από μανιτάρια που φωτογράφισα σε αγορές και στη φύση

   

   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *