Θέλουμε δε θέλουμε βρισκόμαστε στον αστερισμό του Corona-Virus και μάλιστα παγκοσμίως. Δεν θα πω πολλά λόγια, δεν χρειάζονται άλλωστε. Απ’ τη στιγμή που διαβάζετε αυτή τη συνταγή στο διαδίκτυο και βεβαίως βλέπετε όπως όλοι μας τηλεόραση, είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε τα μέτρα προστασίας, από κάθε ενημερωτική πηγή, για εσάς και τους αγαπημένους σας. Θα σας συμβουλέψω μόνο, έντονα μάλιστα, γιατί ούτως ή άλλως κάποιο φαγητό θα πρέπει να γίνει και στο σπίτι, ότι μαγειρεύουμε με μεγάλη προσοχή όχι μόνο ως προς την καθαριότητα των υλικών αλλά και ως προς την ποσότητα τους. Ώστε να έχουμε το φαγητό της ημέρας ή και της επόμενης, αρκεί να ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ τίποτα. Τα υλικά είναι πολύτιμα, η απομόνωση μας αυτόν τον καιρό είναι πολύτιμη και χρήσιμη για μας και τους οικείους μας. Προσοχή λοιπόν.
Καλύτερα φαγητό μετρημένο, παρά φαγητό πεταμένο.
Εγώ θα προσπαθήσω και όσο είναι εφικτό να έχω συνταγές εύκολες, αλλά και νόστιμες όσο διάστημα θα το επιβάλλουν οι δύσκολες αυτές συνθήκες.
Ψυχραιμία, Υπομονή και Φαντασία. Όλα αυτά ακόμα κι’ αν δεν τα έχουμε, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να τα “ανακαλύψουμε” στον έσω εαυτό μας, που πολλές φορές τον ξεχνάμε ή αδιαφορούμε γι’ αυτόν λόγω των ασύλληπτων ταχυτήτων που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, για να τα προλάβουμε όλα. Ποια όλα; Να το φιλοσοφικό(;) πρακτικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε αυτήν τη στιγμή και να κόψουμε ταχύτητες.
Και πιστέψτε με υπάρχει κάποιος που θα ωφεληθεί (οξύμωρο μεν, αληθινό δε) απ’ την τρέχουσα κατάσταση. Η γη μας! Θα ανασάνει, έστω για λίγο, απ’ τους ξέφρενους και τρελούς ρυθμούς των σύγχρονων κοινωνιών.
Η συνταγή αυτή είναι η δεύτερη μέσα στο Corona-Virus Climate, μετά τη λήψη αυστηρών και επιβεβλημένων μέτρων και στη χώρα μας που πρέπει βεβαίως να τα τηρήσουμε όλοι.
Η πρώτη, γευστικότατη, εύκολη και με λίγα υλικά συνταγή μου, αν σας ενδιαφέρει να ρίξετε μια ματιά, είναι η https://www.foodcollection.gr/lazanaki-saltsa-tomatini-skordo/ που δημοσιεύτηκε στις 06/03/2020.
Υλικά (για 8 μεγάλα κολοκύθια)
- 8 μεγάλα κολοκυθάκια
- Όλη την ψίχα και απ’ τα 8 κολοκύθια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 3/4 φλ.τσ. ρύζι μπαζμάτι (έπρεπε να μου αδειάζει το χώρο απ’ το ντουλάπι) ή ό,τι ρύζι προτιμάτε.
- 1 ματσάκι ανήθο+μαϊντανό
- 1 λεμόνι
- 1 αβγό
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι ελάχιστο
Διαδικασία παρασκευής και μαγειρέματος
- Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω σχολαστικά τα κολοκυθάκια, να αφαιρέσω λίγο απ’ τις άκρες τους και μετά με το ειδικό εργαλείο και προσεχτικά να αρχίσω να αφαιρώ την ψίχα τους. Ψιλοκόβω με το χέρι την ψίχα, την βάζω σε σουρωτήρι, την αλατίζω ελαφρώς και την αφήνω 15-20 λεπτά να βγάλει τα υγρά της. Στη συνέχεια για να περάσει και η ώρα,
- Πλένω και ψιλοκόβω μαζί άνηθο και μαϊντανό, μαζί με τα κοτσανάκια τους. Δεν πετώ τίποτα. Καθαρίζω κρεμμύδι και σκελίδες σκόρδου και τα πολτοποιώ στο μούλτι.
- Βάζω σε φαρδύ τηγάνι το πολτοποιημένο κρεμμύδι και τις σκελίδες με αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω 4-5 λεπτά. Προσθέτω την ψίχα του κολοκυθιού αφού την έχω στύψει ελαφρά. Συνεχίζω το σοτάρισμα ώσπου να πέσει και ο όγκος της ψίχας.
- Προσθέτω το ρύζι και αρκετό ανηθομάϊντανο. Ανακατεύω ώστε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Κατεβάζω απ’ τη φωτιά, προσθέτω λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο και αφήνω το μείγμα για λίγο να κρυώσει.
- Γεμίζω προσεχτικά τα κολοκυθάκια μου. Λίγη απ’ τη γέμιση που μου περίσσεψε απλώς τη βάζω στην άκρη της κατσαρόλας και πάνω της βάζω ένα κολοκυθάκι.
- Σκεπάζω τα κολοκυθάκια περίπου ως τη μέση και τα βράζω ώσπου να γίνουν. Εγώ τα άφησα γύρω στα 15 λεπτά.
- Φτιάχνω αβγολέμονο με το ένα αβγό, το χυμό απ’ το ένα λεμόνι, τη μια κ.γ. μουστάρδας. Σιγά σιγά και για να ενσωματώσω το αβγολέμονο με το φαγητό, προσθέτω λίγο απ’ το ζουμί στο οποίο έχω προσθέσει και το κορν φλάουρ. Έτσι έχω ένα τέλειο αβγολέμονο το οποίο περιχύνω στα κολοκυθάκια.
Καλή σας επιτυχία
Και όπως είπαμε οικονομία και με σύνεση τα υλικά της κουζίνας μας
Leave a Reply