Κολοκύθα μπριάμ

Μας αρέσουν τα χρώματα γιατί διεγείρουν τις αισθήσεις και τη φαντασία, δίνουν χαρά και φως σε μια μουντή, βροχερή και κρύα ημέρα. Προκαλούν αισιοδοξία και καλή διάθεση. Άσε που ένα πολύχρωμο πιάτο φαγητού ή σαλάτας προσφέρει και ποικιλία βιταμινών. Μετά απ’ αυτόν το σύντομο πρόλογο, κατάλαβες φαντάζομαι γιατί έφτιαξα και γω ένα “φλοράλ” μπριάμ (;) κολοκύθας, για την ακρίβεια μισής κολοκύθας που μου ξέμεινε από την γευστικότατη κολοκυθόσουπα βελουτέ, που μαγείρεψα μια Δευτέρα βραδάκι, προ ημερών και την πρόσφερα, σε σφηνάκια παρακαλώ, σε κοπή πίτας, σε τουλάχιστον τριάντα αγαπητούς φίλους.


Έτσι η κολοκύθα μου παρέα με μερικά μανιτάρια, μια πιπεριά Φλωρίνης, ένα κρεμμύδι, μπόλικα τοματίνια και μαϊντανό, μπήκε στο φούρνο και μόλις σε 30-35 λεπτά μεταμορφώθηκε, όχι σε άμαξα αλλά σε μπριάμ(;) ιδιαίτερο, γλυκό, βελούδινο και γευστικότατο.
Συνόδευσα με ένα μεγάλο τυροπιτάκι που φτιάχνω συχνά με πίτα για σουβλάκια.  Η σαλάτα μου που πάντα συνοδεύει τα φαγητά μας, πολύχρωμη κι’ αυτή.

Υλικά ( για 4 μερίδες )

  • 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα κόκκινη
  • 4 μεγάλα λευκά μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • Αρκετά τοματίνια
  • Μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

  • Κόβω την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και μετά αφαιρώ με κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα της. Αφαιρώ τα κουκούτσια και την κόβω σε μεγάλους κύβους. Το ίδιο κάνω και με τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Κόβω την πιπεριά στη μέση, αφαιρώ τους σπόρους και την κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Πλένω καλά και κόβω τα τοματίνια στα δύο.

  • Τακτοποιώ όλα τα υλικά μου σε ανάλογο πυρέξ ή ταψί. Περιχύνω με μισό ποτήρι νερό και αρκετό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φρυγανιά και αρκετό μαϊντανό.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 220 βαθμούς περίπου για 35 λεπτά ή ώσπου να πάρει χρώμα το φαγητό. Αφού σβήσω το φούρνο, πασπαλίζω πάλι με μαϊντανό.

  • Σερβίρω με το πιτοτυροπιτάκι και πολύχρωμη σαλάτα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *