• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Σούπες 0

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

By Dimitra Cherouvim · On 21/10/2016

Και πηδάει που λες, σαν αίλουρος ο νεαρός τσακίρης Πακιστανός πάνω στον πάγκο, απλώνει τα δυνατά, νευρώδη χέρια του και πιάνει τη μεγάλη πορτοκαλί  κολοκύθα από το τελευταίο  φαρδύ ράφι του μαγαζιού και “πέντε κιλά”, μου λέει η νεαρή Αλβανίδα πίσω από το ταμείο, που έχει νοικιάσει γωνιακό φρουτεμπορικής από την Ελληνίδα μάνα που έχει παντρεμένο γιο στην Γερμανία και τα  δυο εγγονάκια  απ’ την Ρουμάνα νύφη.

20151005_0088.jpg-c

Άσε σου λέω, πολύχρωμες fusion καταστάσεις. Η παγκοσμιοποίηση σε μικρογραφία μπρος στα μάτια μου.

“Κόψε κάτι” λέω στην ταμεία, “1.29 η κολοκύθα το κιλό, δεν την παίρνω, στον παρακάτω την βρήκα στο 1″. Κάνει πως δυσκολεύεται η γυναίκα, κάνω πως δεν την παίρνω εγώ. ” Καλά καλά δώσε ένα τάλιρο και πάρτην”. “Τι μου θύμισες τώρα”, της λέω και βουτάω την κολοκύθα μου την πεντόκιλη, που τη μπάνιζα από μέρες τώρα στο ίδιο στέκι, αλλά σήμερα μου ήρθε να κοψωμεσιαστώ και να την κουβαλάω.

20151220_0035.jpg_c+l“Και που με πας; Κοντεύω να σκάσω εδώ μέσα. Και όχι εγώ δεν θα σου γίνω άμαξα και σταμάτα πια αυτήν τη φλυαρία σου”. Ποιος μιλάει θεέ μου, αναλογίζομαι τρομαγμένη, μόνη στο δρόμο η γυναίκα, κοιτάζω τη σακούλα βλέπω την κολοκύθα να μου μιλάει, παθαίνω ντελίριο. “Μα δε μιλάω” της απαντώ. “Η φλύαρη φαντασία σου με τρέλανε” μου λέει η κολοκύθα. “Και όχι εγώ δε θα σου γίνω άμαξα” ξαναλέει η κολοκύθα. “Βαρέθηκα να κουβαλάω μελλόνυμφους”. Και ξαναπαθαίνω ντελίριο εγώ.”Μα εγώ είμαι just married εδώ και 37 συναπτά έτη”,  της λέω και βλέπω τις δεκάδες κολοκύθες της Πατρών Πύργου να πηδούν από τα κόσκια και να με κυνηγάνε. Άμαξες σωστές, φορτωμένες πρίγκιπες και χαρούμενες πριγκίπισσες και σταχτοπούτες με ασημένια γοβάκια και σπασμένα  τακούνια, “και όχι θεέ μου το δικό μου τακούνι έσπασε”, αυτό μου έλειπε τώρα και έχω άλλα 200 μέτρα να φτάσω στην κουζίνα μου, και κουτσά στραβά που λες φτάνω στον πάγκο, πετάω την κολοκύθα πάνω του, πετάω το σπασμένο παπούτσι και όπου βρει, αχχχχχχ αναστενάζω ξελαφρωμένη, τινάζω τα χέρια να συνέλθουν, τινάζω και το κεφάλι να έρθει στα συγκαλά του, πίνω ένα ποτήρι νερό, βουτάω το μεγάλο μαχαίρι, γυρίζω στην κολοκύθα που έχει κιτρινίσει από την τρομάρα της, την κοιτάζω, με κοιτάζει, “και όχι λοιπόν, δε θα γίνεις άμαξα” της φωνάζω. “Σούπα θα γίνεις”.

20151005_0088.jpg_c+l

Υλικά ( 5-6 πιάτα )

  • 500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 καρότα
  • 2 πατατούλες
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ( περίπου )
  • 1 κ.σ. τζίντζερ, το οποίο δίνει μια ένταση στα “γλυκά” υλικά της σούπας. (προαιρετικά)
  • Φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πάπρικα γλυκιά

20161018_0012

Εκτέλεση

  1. Κόβω την κολοκύθα στα δύο. Το κομμάτι που δεν θα χρησιμοποιήσω το τυλίγω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο, για άλλη χρήση. Το δεύτερο κομμάτι, το κόβω σε φέτες όπως το πεπόνι, αφαιρώ τη φλούδα και τους σπόρους τους  και τις  κόβω σε κυβάκια.
  2. Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια, τις πατάτες, το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω αρχικά το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτω τα καρότα και   τις πατάτες, σοτάρω και τέλος τα κυβάκια κολοκύθας.
  4. Προσθέτω το ζωμό από το κοτόπουλο. Εδώ να σας πω, ότι από την προηγούμενη έβρασα στήθος κοτόπουλου με ένα κρεμμύδι, καρότα, πολλά πιπέρια κόκκους, γαρύφαλλα και δάφνη. Βεβαίως αλάτι και πιπέρι. Αυτόν λοιπόν τον ζωμό και αφού τον σούρωσα χρησιμοποίησα για την κολοκυθόσουπα.
  5. Βράζω τα λαχανικά με το ζωμό για 30 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Δεν θα χρειαστεί έξτρα ζωμό ή νερό. Προς το τέλος ρίχνω το τζίτζερ και φυλλαράκια θυμάρι.
  6. Αφού βράσουν τα λαχανικά  όπως είναι τα ρίχνω στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ σε δυνατή ταχύτητα.
  7. Σερβίρω τη σούπα πασπαλισμένη με φυλλαράκια θυμαριού και “σπασμένο” ανθότυρο σε κάθε πιάτο. Το αποτέλεσμα μοναδικό. Βελούδινο, απαλό, καταπραϋντικό.

20161021_0004

20161021_0005     20161021_0007

20161021_0009     20161021_0011

20161021_0013     20161021_0018

20161021_0024

Καλή σας επιτυχία

 

αλάτιελαιόλαδοθυμάρικαρότοκολοκύθακρεμμύδιπάπρικαπατάταπράσοτζιίτζερ
Share Tweet

You Might Also Like

  • Σούπες

    Σολομός σούπα με τραχανά

  • Σούπες

    Πλιγουρόσουπα λαχανικών + αβγό + Ελπίδα

  • Σούπες

    Τραχανολαχανόσουπα

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License