Θα μπορούσε άνετα να είναι ένα ταβερνιάρικο φαγητό. Είναι όμως σπιτικό, δικό μου που για άλλη μια φορά λειτούργησε η μαγειρική μου φαντασία, όταν βλέποντας τους τέσσερεις κολιούς που έβγαλα απ’ την κατάψυξή, διαπίστωσα ότι ήταν κάπως μικρότεροι από τους καλοκαιρινούς κολιούς και κάπως μεγαλύτεροι απ’ τα κολιουδάκια, άρα δεν έφταναν για δυο άτομα, μεσημέρι βράδυ. Η λαϊκή της Τρίτης με έβγαλε ασπροπρόσωπη όταν είδα τις μελιτζάνες μου στο συρτάρι του ψυγείου. Δε χρειάστηκα δεύτερη σκέψη, ήδη έβλεπα το φαγητό έτοιμο, ήδη το γευόμουνα, ήδη είχα τα εύσημα απ’ τον καλό μου σύζυγο.
Μη διστάσετε να το φτιάξετε και κυρίως μη διστάσετε να φτιάξετε τη σάλτσα ντομάτας όπως την προτείνω. Γλυκάνισος + κύμινο = σπουδαία δουλειά.
Κλικ στην πρόταση και όλες οι λεπτομέρειες μπροστά σας.
Υλικά
- 4 κολιοί
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, προτιμώ τις μικρές που δεν έχουν σπόρια.
- 3 ντομάτες ώριμες
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βεγκέτα
- 1 κ.γ. γλυκάνισος + κύμινο
- Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- Αλάτι λίγο
Διαδικασία
- Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες, τις λαδώνω ελαφρά και τις ψήνω στην τοστιέρα. Τη μια πλευρά μόνο για 3 λεπτά, τις γυρίζω απ’ την άλλη πλευρά, σβήνω την τοστιέρα και τις αφήνω μέσα. Το ζητούμενο είναι να μαλακώσουν και όχι να ψηθούν τελείως. Εκτός αν τις κάνετε για ορεκτικό όπως τις έχω φτιάξει και σας έχω παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση.
- Αποφλοιώνω τις ντομάτες, τις κόβω σε μικρότερα κομμάτια και τις βάζω στο μούλτι. Προσθέτω το γλυκάνισο με το κύμινο, τη βεγκέτα και ελάχιστο ελαιόλαδο. Πολτοποιώ.
- Καθαρίζω και κόβω σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι, καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδο και αφού αφαιρέσω το κεντρικό τους στέλεχος τις κόβω σε φετούλες.
- Παίρνω ένα ευρύχωρο ταψί κουζίνας, στρώνω πρώτα τα κρεμμύδια με τα σκόρδα και τακτοποιώ τις ψημένες μελιτζάνες, κομμένες σε δυο κομμάτια.
- Ανάμεσα τους κολιούς, στους οποίους έχω χώσει κλαδάκια ρίγανης.
- Αλατίζω ελαφρά και ρίχνω από πάνω την όμορφη ντοματοσάλτσα που έχω ετοιμάσει.
- Ψήνω στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις, περίπου για 40 λεπτά και άλλα 10 λεπτά στον αέρα (αν χρειάζεται βεβαίως) για να πάρουν χρώμα τα ψάρια.
- Το φαγητό μου έτοιμο… στην κυριολεξία γλύκισμα, ας είναι καλά τα κρεμμύδια και ο γλυκάνισος και με μια ελαφρώς αλλά επιθυμητή πικάντικη γεύση.
- Το συστήνω θερμά. Μια ιδιαίτερη γεύση που ωφελείται βεβαίως στο σμίξιμο του ψαριού με τη γλύκα της μελιτζάνας και της γευστικότατης σάλτσας.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply