Κανελόνια με γέμιση μανιταριών και κρέμα γιαουρτιού

Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και ποια χρονιά;
Το θέμα είναι να έχεις βούτυρο στη φρυγανιά…

Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και ποια χρονιά;
Τι να ‘χει έξω καλοκαιρία ή καταχνιά;

Το θέμα είναι να βρω τη ρόμπα μου τη βεραμάν
και να μην έμενα σ’ αυτό το άθλιο το απαρτμάν…

Σήμερα αντί άλλου σχολίου έχει τραγούδι προβληματισμού. Το σιγο ψιθυρίζω απ’ το πρωί, που λόγω εγκλεισμού, έχω ρωτήσει δις το ταίρι μου… για τα “άχρηστα” στοιχεία της ημέρας. Φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο θα έχει συμβεί σε όλους τους έγκλειστους του κόσμου τούτου, σ’ αυτό το παράλογο, απίστευτο και εντελώς freak κινηματογραφικό σκηνικό που είμαστε όλοι κομπάρσοι ή αλλιώς… we sail in the same boat – covid 19 γαρ συνταξιδιώτες μου.

Αφού τελείωσα, λέμε τώρα, τα της μουρμούρας, ας πάμε και στα της συνταγής.
Ανοίγω το ντουλάπι, ανοίγω τη συσκευασία, 10 μόνο κανελόνια, ημερομηνία λήξης οσονούπω. Ανοίγω το ψυγείο, τραβάω το συρτάρι, βγάζω τα μανιτάρια… χλωμά τα βλέπω… ημερομηνία λήξης οσονούπω.
Και επειδή οι μέρες επιτάσσουν… δεν πετάμε τίποτα βεβαίως, αλλά μαγειρεύουμε και δημιουργικά, τα παντρεύω (πω, πω, τι πασέ έκφραση) αυτά τα δυο και έχω ένα σπέσιαλ γευστικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή ακολουθεί… εννοείται ότι μόλις έκανα την καθιερωμένη εικοσάλεπτη απογευματινή μου βόλτα με όλα τα ντοκουμέντα στην τσέπη του μπουφάν για παν καλό συναπάντημα.

Υλικά (για 10 κανελόνια, τόσα είχα τόσα έβαλα)

  • 10 κανελόνια λοιπόν
  • 1/2 κιλό μανιτάρια, είχα μεγάλα για άλλη συνταγή, μπήκαν εδώ. Βάζετε ό,τι μανιτάρια έχετε
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1/2 κουτί ντομάτας κονκασέ + 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • Φυλλαράκια φρέσκια ρίγανης
  • Ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί

Υλικά για την κρέμα γιαουρτιού

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή ό,τι παξιμάδι έχετε

Διαδικασία παρασκευής

  • Το πρώτο πρώτο που κάνω είναι να αποφλοιώσω τα μανιτάρια μου. Αν τα δικά σας είναι φρέσκα δεν χρειάζεται να το κάνετε. Τα κόβω σε καρεδάκια, Καθαρίζω το καρότο, το τρίβω, καθαρίζω τις σκελίδες και τις ψιλοκόβω.

  • Τα ρίχνω όλα σε φαρδύ μεγάλο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, το βούτυρο και σοτάρω ώσπου να πέσει ο όγκος τους. Σβήνω με το σφηνάκι του κρασιού.Έχω προσθέσει βεβαίως και τα φύλλα δάφνης όσο σοτάρω. Μόλις πέσει ο όγκος των υλικών μου, προσθέτω ψιλοκομμένα τα φυλλαράκια της ρίγανης. Αλατοπιπερώνω πολύ ελαφριά.

  • Αφήνω στην άκρη το τηγάνι να κρυώσει η γέμιση.
  • Αρχίζω να γεμίζω τα κανελόνια με τη γέμιση που έχει έρθει περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Για να τα γεμίσω εύκολα, απλώς ακουμπώ κάθε κανελόνι κάθετα, μέσα στο τηγάνι και με ένα κουταλάκι το γεμίζω με τη γέμιση, ώστε η περίσσια να πέφτει στο τηγάνι. Τα ακουμπώ σε ένα μεγάλο πιάτο.

  • Φτιάχνω μια πολύ απλή και γρήγορη σάλτσα βάζοντας αρχικά μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη σε ένα μικρό κατσαρολάκι ( μην πλένουμε και μεγάλα σκεύη ) με αρκετό ελαιόλαδο. Μόλις κάψει πολύ ελαφρά, ρίχνω το κονκασέ που έχω πολτοποιήσει με τον πελτέ. Προσθέτω μισή κ.γ. ζάχαρη.Τα αφήνω να πάρουν 1-2 βράσεις και προσθέτω σε δυνατή φωτιά 1 γεμάτο ποτήρι νερό. Μια βράση και αυτό και η σάλτσα μου είναι έτοιμη.
  • Ρίχνω τη μισή σε σκεύος (πυρέξ ή όποιο μικρό ταψάκι) που να παίρνει μόνο τα 10 κανελόνια. Ρίχνω από πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζω με αρκετό τυρί γραβιέρας.

  • Ξεπλένω το κατσαρολάκι μου στα γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία και ρίχνω μέσα το γιαούρτι, περίπου 3/4 απ’ το κεσεδάκι νερό, το αβγό, τυράκι τριμμένο και το μοσχοκάρυδο.  Ανακατεύω καλά και λίγο πριν ανέβει η θερμοκρασία ρίχνω και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα ώστε να δέσει αυτή η ιδιότυπη κρέμα γιαουρτιού.

  • Τη ρίχνω προσεχτικά πάνω απ’ τα κανελόγια με τη σάλτσα. Την απλώνω με την ανάποδη ενός κουταλιού. Η σάλτσα μου βγήκε και πάνω απ’ την κρέμα. Ούτε που με προβλημάτισε. Άσε που μου θύμισε και πίνακα ζωγραφικής.

  • Σκεπάζω το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς. Μετά τα 30 λεπτά αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, το διπλώνω καλά και για άλλη χρήση, πασπαλίζω την κρέμα που ήδη έχει πήξει με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνω σε δυνατή θερμοκρασία 5-6 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει ελαφρώς.

  • Το φαγητό μου αριστούργημα, ζουμερό (το βράδυ είχε απορροφηθεί και το επιπλέον ζουμί) μελάτο, γευστικό, ανακουφιστικό. Βγήκαν 4 πολύ καλές μερίδες.

Καλή σας επιτυχία…

όσο για τη γέμιση μανιταριών και καρότου που μου περίσσεψε, απλώς τη φύλαξα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα την έφτιαξα μια στραπατσάδα, προσθέτοντας απλώς 3 αβγά. Κρίμα που δεν τη φωτογράφισα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *