• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ψάρια 2

Γλώσσες ρολάκια με σπανάκι

By Dimitra Cherouvim · On 16/02/2015

Είναι φορές που τα ίδια τα υλικά με οδηγούν στο να φτιάξω ένα διαφορετικό  πιάτο, που να  ξεφεύγει κάπως από τα κλασσικά και ήδη γνωστά στα καθημερινά μας τραπεζώματα.Όταν δε αυτά  τα “ψαρεύω”  στην αγαπημένη μου βόλτα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πολύβουη ψαραγορά, με τη χαρούμενη φασαρία , τους φωνακλάδες εμπόρους που προσπαθούν να σε πείσουν για την άριστη πραμάτεια τους, τους πελάτες που γυροφέρνουν δυο και τρεις φορές τους κεντρικούς πάγκους, όπως κάνω και εγώ άλλωστε, τότε οι σκέψεις και η φαντασία μου τρέχουν στα όμορφα, γευστικά και ταυτόχρονα αισθητικά πιάτα, που πρόκειται να φτιάξω.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην τελευταία μου επίσκεψη στη Βαρβάκειο αγορά που πήγα ορεξάτη για βόλτα και ψώνια. Και τα μάτια να χορταίνουν από την ποικιλία και την πληθώρα των αγαθών της θάλασσας. Και να θέλεις να αγοράσεις πολλά και διάφορα, αλλά να συγκρατείσαι και να αρκείσαι σε αυτά που έχεις στο μυαλό σου, ώστε να μην μπερδευτείς και πελαγώσεις με πράγματα που δεν είναι στο πρόγραμμα.

Στο μυαλό μου λοιπόν είχα τις φρέσκες γλώσσες, τα φιλέτα για την ακρίβεια και τα μύδια. Τώρα πως θα τα έδενα αυτά τα δυο μαζί …ε, είχα όλο το χρόνο της επιστροφής για να σκεφτώ, να αποφασίσω και να φανταστώ το πιάτο του μεσημεριανού μας τραπεζιού. Στην τελική απόφαση με βοήθησε και το λίγο σπανάκι που είχα στο ψυγείο, καθώς και κάποια άλλα ζαρζαβατικά που ήταν ιδανικά για  μια γευστικότατη ζεστή σαλάτα που θα συνόδευε το κυρίως πιάτο μου.

Επί το έργον λοιπόν και χωρίς άλλα λόγια.

20140316_0049.jpg_c+l

Υλικά (3-4 άτομα)

  • 3 γλώσσες
  • 200-250 γρ. σπανάκι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου
  • 300-350 γρ. μύδια
  • 1 ποτήρι του νερού γεμάτο λευκό κρασί
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – μαύρο πιπέρι

20150211_0003.jpg_c+l

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και πλένω καλά το σπανάκι.
  2. Καθαρίζω πολύ καλά τα μύδια, τρίβοντάς τα με βουρτσάκι εξωτερικά και αφαιρώντας το γενάκι τους. Τα αφήνω στην άκρη να περιμένουν.
  3. Καθαρίζω και τις σκελίδες σκόρδου, τις ψιλοκόβω ή τις πολτοποιώ, τις βάζω σε τηγάνι με ελαιόλαδο και  τις σοτάρω 2-3 λεπτά μόνο.
  4. Στη συνέχεια προσθέτω το σπανάκι, αφού το έχω στραγγίσει καλά από τα νερά του και το αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να πέσει ο όγκος του και να δέσει με το σκόρδο. Ρίχνω και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Σε μια μεγάλη πιατέλα για να έχω άνεση, βάζω μία μία τις γλώσσες και στη μια άκρη τους μοιράζω το σοταρισμένο σπανάκι. Ρολάρω τις γλώσσες και κλείνω κάθε ρολάκι με δυο οδοντογλυφίδες.
  6. Στο ίδιο τηγάνι που έχω σοτάρει το σπανάκι και αφού το καθαρίσω με χαρτί κουζίνας, ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί αρκετά, αλλά χωρίς να κάψει βάζω τα ρολάκια. Τα σοτάρω 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και τα σβήνω με ένα ποτήρι γεμάτο λευκό κρασί.
  7. Μέσα στο κρασί θα βράσουν τα ρολάκια περίπου 8-10 λεπτά, ώσπου να δέσουν όμορφα όλα τα υγρά. Δηλαδή το ελαιόλαδο, το κρασί και ότι υγρά βγάλουν οι γλώσσες και το σπανάκι.
  8. Λίγο πριν από το τέλος, προσθέτω στο τηγάνι και τα καθαρά μύδια και περιμένω ώσπου να ανοίξουν.
  9. Σβήνω τη φωτιά, κατεβάζω το τηγάνι και σε ένα ξύλο κοπής και αφού αφαιρέσω τις οδοντογλυφίδες, κόβω με κοφτερό μαχαίρι τα ρολάκια σε λοξές φέτες.
  10. Σερβίρω τα ρολάκια με τα ανοιγμένα μύδια, με  ζεστή σαλάτα λαχανικών.

20150211_0006.jpg_c+l 20150211_0007.jpg_c+l 20150211_0011.jpg_light 20150211_0018.jpg_c+l 20150211_0022.jpg_light20150211_0035.jpg_c+l

Υλικά για τη ζεστή σαλάτα

  • Μερικά μπουκετάκια μπρόκολου
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι και κρέμα μπαλσαμικού

20150211_0023.jpg_c+l

Εκτέλεση

  1. Πλένω και κόβω σε λοξές φετούλες όλα τα λαχανικά.
  2. Τα ρίχνω στο τηγάνι με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και τα σοτάρω ώσπου να μαραθούν και να πέσει ο όγκος του. Πρέπει να μαλακώσουν, να παραμείνουν όμως τραγανά.
  3. Τα βγάζω από το τηγάνι, τα βάζω σε σαλατιέρα και τα ραντίζω με ξύδι και την κρέμα μπαλσαμικού.
  4. Σερβίρω τη σαλάτα ζεστή με τα ρολάκια γλώσσας και τα μύδια.

20150211_0027.jpg_light 20150211_0030.jpg_light

Καλή επιτυχία

αλάτιγλώσσαελαιόλαδοκολοκυθάκιμύδιξύδιπιπέριπιπεριάσκόρδοσπανάκι
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ψάρια

    Κολιοί με μελιτζάνες στο φούρνο

  • Ψάρια

    Ξιφίας στη γκριλιέρα

  • Ψάρια

    Λίτσες με λαχανικά στο φούρνο

2 Comments

  • ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ says: 16/02/2015 at 3:43 pm

    πάντα καθαρές γεύσεις!!

    Reply
  • Dimitra Cherouvim says: 29/04/2015 at 6:01 am

    Καθαρές και νόστιμες, όπως τα λες Ελένη.

    Reply
  • Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License