Ο Γαλέος (επιστημονική ονομασία Galeorhinus galeus, «Γαλεόρρινος ο γαλέος» ) είναι καρχαρίας που ανήκει στην οικογένεια Τριακίδες (triakidae). Παρόλα αυτά, την ονομασία γαλέος φέρουν και άλλα είδη καρχαριών. Η ονομασία γαλέος χρησιμοποιείται γενικά στην Ελλάδα για να περιγράψει το κρέας που προέρχεται γενικά από αλιευμένους καρχαρίες και όχι μόνο από το συγκεκριμένο είδος.
Το μήκος του φθάνει τα 1-2 μέτρα. Η ράχη του έχει χρώμα ανοικτό γκριζωπό ενώ τα πλευρά του λίγο ροδίζουν και η κοιλιά του είναι άσπρη. Το ρύγχος του είναι πεπλατυσμένο και μυτερό και το στόμα του βρίσκεται στη κάτω πλευρά, όπως σε όλα τα σκυλόψαρα με δόντια μυτερά, τριγωνικά και σε σειρές. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο είναι 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερο απ΄ το δεύτερο το πτερύγιο της ουράς του που καταλήγει σαν πρύμνη πλοίου κάθετη.Ζει στο βυθό κοντά στις στεριές και τροφή του είναι μικρά ψάρια και μαλάκια.
Στο Αιγαίο υπάρχουν πολλοί που ψαρεύονται με χοντρά παραγάδια και δίκτυα. Το κρέας του γδαρμένο είναι άσπρο και αρκετά νόστιμο.
Υλικά
- 2 μεγάλες φέτες γαλέο.
- 3 ντομάτες ώριμες
- 2 κρεμμύδια
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- Μαϊντανό
- Φρέσκια ή ξερή ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- 1 κ.γ. πελτέ
- Κάπαρη, ελίτσες (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε φέτες.
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια.
- Κόβω σε φέτες τις δυο ντομάτες και την τρίτη σε κυβάκια.
- Ψιλοκόβω το μαϊντανό και τις σκελίδες σκόρδου.
- Διαλύω τον πελτέ στο ποτήρι με το κρασί.
- Τακτοποιώ όλα τα ψιλοκομμένα υλικά σε ένα ταψί και από πάνω βάζω τις φέτες γαλέου.
- Αλατοπιπερώνω το ψάρι, ρίχνω ένα ποτήρι νερό, τον διαλυμένο πελτέ, την κάπαρη και τις ελίτσες.
- Σκεπάζω με τις φέτες ντομάτας, κρεμμυδιού, ρίχνω λίγο αλαταπίπερο ακόμα, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου για 45 λεπτά ή ώσπου να ροδοκοκκινίσει το φαγητό.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply