Ανοιχτό σάντουιτς – zapiekanki (Πολωνία)

Πλησιάζει τρεις το μεσημέρι και μετά την την πεντάωρη πρωινή εξερεύνηση μου στα στενά, στα καταπράσινα, καθαρά πάρκα και στις λεωφόρους της πολωνικής πρωτεύουσας, πρέπει επιτέλους κάτι να τσιμπήσω. Κάτι λίγο και στο πόδι. Τα καλά τα αφήνουμε για το βράδυ, κάτω από τα φωταγωγημένα τείχη της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας, όπου και το διαμέρισμα που μας φιλοξενεί.Και βεβαίως δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις κάτι πρόχειρο να φας, το δύσκολο είναι να διαλέξεις τι θα φας. Δεκάδες τα καλαίσθητα μαγαζάκια, μέσα στην όμορφη παλιά πόλη, που προσφέρουν γνωστά και άγνωστα σε μένα μικρογεύματα.

Και να’ το μπροστά μου το μαγαζάκι με τα  τοπικά, λαχταριστά, ανοιχτά σάντουιτς  τα zapiekanki. Επιτέλους θα δοκιμάσω κι’ εγώ τις νόστιμες, ζουμερές αυτές “παντόφλες” που έβλεπα μέρες τώρα να γεύονται με βουλιμία τουρίστες και ντόπιοι παντού, εκεί γύρω στην ώρα της λιγούρας, από το πρωί έως και το βράδυ.

Ζapiekanki λοιπόν, το ανοιχτό σάντουιτς συνήθως πολύσπορης μπαγκέτας, με ό,τι μπορείς να φανταστείς επάνω του, οπωσδήποτε ψημένο, ζεστό και γκρατιναρισμένο το τριμμένο τυρί που το καλύπτει. Τέλος από πάνω του ένα “παιχνίδισμα” μουστάρδας ή κετσαπ.Διάλεξα ένα απλό με σκούρα μανιτάρια, τυρί και τέλος πικάντικη μουστάρδα. Η πρωινή μου μεγάλη βόλτα, αλλά και η ώρα που το έφαγα, με έκαναν να νομίζω ότι δοκίμαζα κάτι γκουρμέ. Σίγουρα δεν ήταν. Ήταν ένα street food τοπικό έδεσμα που έφαγα, εκπληκτικό. Θέλω λοιπόν να δώσω και σας σας αυτήν την πληροφορία για την απλούστατη συνταγή-ιδέα, ώστε να το φτιάξετε κάποιο βραδάκι που δεν θα έχετε όρεξη για πολλά μαγειρέματα και ετοιμασίες. Θα το εκτιμήσουν όλοι που θα το δοκιμάσουν.

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει… και τις μπύρες στο ψυγείο.

Υλικά (ενδεικτικά για μισή μπαγκέτα χωρισμένη κατά μήκος)

  • 1/2 μπαγκέτα πολύσπορη
  • 1 ντομάτα
  • 1 πιπεριά
  • 2-3 μανιτάρια
  • 1 μοτσαρέλα
  • 1 φέτα ζαμπόν
  • Τυρί τριμμένο για πίτσα (έβαλα διάφορα που είχα στο ψυγείο)
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • Μαργαρίνη
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη ξερή
  • Μουστάρδα, κέτσαπ

Εκτέλεση

  • Κόβω τη μισή μπαγκέτα κατά μήκος, την ντομάτα σε πολύ λεπτές φέτες, τη μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες, σε μπαστουνάκια λίγη πιπεριά, καθαρίζω τη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τέλος ψιλοκόβω και τη φέτα του ζαμπόν.

  • Τρίβω και τα δύο κομμάτια της μπαγκέτας με το σκόρδο πολύ καλά και αλείφω το ένα κομμάτι με μαργαρίνη και το άλλο το ραντίζω με ελαιόλαδο. Στην μπαγκέτα που έχω αλείψει με τη μαργαρίνη, την σκεπάζω με το ψιλοκομμένο ζαμπόν και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Τέλος την πασπαλίζω καλά με το τριμμένο τυρί. Στην δεύτερη μπαγκέτα που την έχω ραντίσει με το ελαιόλαδο, βάζω το σκόρδο σε πολύ ψιλέ φετούλες, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, την πιπεριά, τις μισές φετούλες ντομάτας, τις πασπαλίζω με την ξερή ρίγανη και τέλος την σκεπάζω με τις φετούλες της μοτσαρέλας.

  • Βάζω τις δυο (μισές) μπαγκέτες σε χαμηλό ταψάκι και τις ψήνω σε δυνατό γκριλ μόνο για 3-4 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και λιώσουν τα τυριά. Μόλις τις βγάζω ροδοψημένες, στη μια βάζω μουστάρδα και στην άλλη κέτσαπ. Σερβίρω αμέσως με πράσινη σαλάτα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Ανοιχτό σάντουιτς – zapiekanki (Πολωνία)”

  1. Έβα

    Γεια σας !!! Τα μανιτάρια κανονικά δεν τα βάζουμε ωμά αλλά περασμένα ή μόνα τους ή με κρεμμύδι σε φετούλες ή ψιλοκομμένο και με λίγο βουτυράκι.Και ή πιο απλή και γνήσια είναι μπαγιέτα + μανιτάρια + κίτρινο τυρί και από πάνω όποιος θέλει κέτσαπ.Βέβαια τώρα υπάρχει ποικιλία για όλα τα γούστα.

    1. Γεια σας Έβα και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Ίσως έχεις δίκιο, έχει περάσει και αρκετός καιρός από τότε που το έφαγα αυτό το εκπληκτικό σάντουιτς. Έχω την εντύπωση και επειδή το έφτιαξαν μπροστά μου ότι τα μανιτάρια ήταν βεβαίως ψιλοκομμένα αλλά όχι ψημένα και μετά ψήνονται με όλη την μπαγκέτα, όπως έκανα και εγώ. Αυτό βεβαίως, δεν αναιρεί καθόλου αυτό που μου έγραψες, μιας και απ’ ότι καταλαβαίνω είσαι απ’ αυτήν την όμορφη χώρα και ξέρεις κάτι παραπάνω. Και πάλι σ’ ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply to Έβα Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *