Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

octopus duotoneΑπλό και πολύ εύγευστο το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι, είναι γνωστό και αγαπητό στην ελληνική κουζίνα. Μπορεί να γίνει είτε με κατεψυγμένο, είτε με φρέσκο χταπόδι. Στη συνταγή αυτή σας προτείνω αφ ενός να το φτιάξετε με μακαρονάκι ολικής αλέσεως, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αφ ετέρου και για αλλαγή,  να τελειώσετε το φαγητό στο φούρνο, πράγμα που του δίνει μια πιο μεστή και “δεμένη” γεύση.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κουζίνα είναι ένα μικρό εργαστήριο πειραματισμών και μικρών ή μεγάλων εκπλήξεων, για σας και την οικογένεια.
Έχοντας πάντα ως βάση τις γνώσεις σας, αλλά και την μεγάλη ενημέρωση που υπάρχει στις μέρες μας γύρω απ τα μαγειρικά θέματα, νομίζω ότι είναι χαρά γι αυτόν που ασχολείται με την κουζίνα, το να τολμά καινούργια πράγματα. Με προσοχή μεν,  αλλά  με χαρά και διάθεση για ενδιαφέρουσες  γευστικές  ανακαλύψεις.

Υλικά

  • 1 χταποδάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο περίπου 1- 1300
  • 1/4 κοφτό μακαρονάκι ολικής αλέσεως
  • 2-3 ώριμες ντομάτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1-2 σφινάκια άσπρο κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο (ή και πολύχρωμους κόκκους πιπεριού)
  • Μερικά φύλλα δάφνης

20140829_0003Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω το χταπόδι αφαιρώντας απ την κουκούλα  τα εντόσθια και  τη σακούλα με το μελάνι του.
  2. Ξεχωρίζω το καθαρό κεφάλι πια και κόβω το χταπόδι στα δύο.
  3. Το βάζω σε κατσαρόλα, με λίγο ξύδι και 2-3 φύλλα δάφνης. Δεν βάζω καθόλου νερό.
  4. Το βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου 20 λεπτά. Όχι παραπάνω. Πρέπει να κρατάει λίγο.
  5. Όση ώρα βράζει το χταπόδι, καθαρίζω και χοντροκόβω τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.
  6. Στα 20 λεπτά, βγάζω το χταπόδι και το κόβω σε ξύλο κοπής σε κυβάκια.
  7. Σε μια βαριά και φαρδιά κατσαρόλα, βάζω τα κρεμμύδια και τα αχνίζω ελαφρώς.
  8. Προσθέτω 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο και το κομμένο χταπόδι, ανακατεύω απαλά με τα κρεμμύδια και προσθέτω το άσπρο κρασί. Ανακατεύω και πάλι και περιμένω 3-4 λεπτά ώσπου να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα του αλκοόλ.
  9. Σ αυτή τη φάση προσθέτω την κομμένη ντομάτα, τον πελτέ, το αλατοπίπερο (και τους κόκκους) το ξύλο κανέλας και τα φύλλα δάφνης.
  10. Ανακατεύω και πάλι όλα τα παραπάνω υλικά και αφήνω να δέσει η σάλτσα χωρίς νερό και σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 5-6 λεπτά.
  11. Αφού δέσει η σάλτσα με το χταπόδι, προσθέτω αρκετό καυτό νερό και το μακαρονάκι ολικής.
  12. Το αφήνω να βράσει 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας βεβαίως ενδιάμεσα το μακαρονάκι  και εφ όσον το επιθυμώ, μεταφέρω όλα τα υλικά της κατσαρόλας σε ταψάκι και το βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  13. Ψήνω για περίπου άλλα 8-10 λεπτά, ώσπου απορροφηθούν τα υγρά απ τα μακαρονάκια και να χυλώσει το φαγητό, χωρίς να στεγνώσει. Να γίνει αυτό που λέμε μελάτο.
  14. Σερβίρω ζεστό, με ντοματοσαλάτα, φέτα, τριμμένο τυρί και λευκό κρασί ή μπύρα.

20140829_0008 20140829_0009 20140829_0012 20140829_0014 20140829_0017 20140829_0018 20140829_0022 20140829_0026Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *