Patatas bravas ( Μαδρίτη )

Η λίστα καλογραμμένη και γωνιασμένη στον πάγκο της κουζίνας,  από το προηγούμενο βράδυ. Την κοιτούσα, με κοιτούσε, κοιταζόμασταν. Στην κορυφή της έγραφε παέγια. Ακολουθούσαν τα υλικά. Τα πολλά και διαφορετικά υλικά που χρειάζονται για να γίνει αυτό το υπέροχο και χαρακτηριστικό πιάτο της χώρας. Τα κοιτούσα, τα ξανακοιτούσα, έριχνα  κλεφτές ματιές και στην ανοιχτή μπαλκονόπορτα, γαλάζιος ουρανός, σωστή θερμοκρασία, ότι πρέπει για περπάτημα, η Ισπανική πρωτεύουσα  ένα μνημείο ολόκληρη, με καλούσε να την εξερευνήσω, να την ρουφήξω, να την φωτογραφίσω χωρίς διαπραγματεύσεις και δεύτερες σκέψεις.

20160519_0060.jpg-l    20160518_0119.jpg_l
Σοβαρό το δίλημμα ή ψευδοδίλημμα; Παέγια για το blog ή περπάτημα στην ηλιόλουστη Μαδρίτη; Η παέγια θέλει χρόνο και αρκετή διαδικασία. Άσε την λοιπόν να περιμένει σε άλλη ευκαιρία. Άλλωστε είχα και εφεδρική συνταγή, πολύ εύκολη, γρήγορη και μάλιστα κατοχυρωμένη, όπως διάβασα,  από την πόλη της Μαδρίτης.

20160520_0101     20160520_0088d

Το απέναντι απ’ το διαμέρισμα μικρό market είχε τα πάντα για να φτιάξω αυτό που ήθελα στο άψε σβήσε. Σε λιγότερο από μια ώρα και αφού είχαμε γυρίσει απ’ τον μαραθώνιο 8ωρo ποδαρόδρομο μας, στρώθηκα στην κουζίνα με κέφι και ανυπομονησία για αυτό που θα ακολουθούσε και βεβαίως θα τρώγαμε, λίγο πριν τη βραδινή μας έξοδο, μιας και η Μαδρίτη είναι μια πολύ ζωντανή και non stop στη διασκέδαση ή και στο απλό σουλάτσο-νυφοπάζαρο σε λεωφόρους και πλατείες,  πόλη.

Patatas bravas λοιπόν, ένα εκπληκτικό, αυθεντικό μαδριλένικο καυτερό πιάτο για γενναίους, που είναι ένα must στα tapas bar που σε καθημερινή βάση, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, μαζί με κρύα μπύρα θα απολαύσουν ντόπιοι και επισκέπτες της πανέμορφης και ενδιαφέρουσας αυτής Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Υλικά ( ορεκτικό για 2-3 άτομα )

  • 3 πατάτες μέτριες
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 3 ώριμες ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. καυτερή πάπρικα σκόνη ή 1 καυτερή πιπερίτσα
  • Ξύδι
  • Μια τσιμπιά ζάχαρη
  • Αλατοπίπερο
  • Ελαιόλαδο

20160519_0081

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω σε κυβάκια και τις βράζω για 8-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Πρέπει να κρατάνε λίγο. Τις σουρώνω και τις τοποθετώ σε βαμβακερή καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν καλά.
  2. Καθαρίζω το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου, τα ψιλοκόβω και τα βάζω σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γυαλίσουν. Περίπου 15 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τις πάπρικες, το αλατοπίπερο, 1 κ.σ. ξύδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και αφήνω να βράσουν όλα τα υλικά ώσπου να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει χωρίς καθόλου υγρά.
  4. Όσο βράζει η σάλτσα, βάζω σε άλλο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο τα κυβάκια πατάτες και τα τηγανίζω σε δυνατή φωτιά, την οποία όμως πότε πότε την χαμηλώνω ώστε οι πατάτες να είναι μεν μαλακιές εσωτερικά, όμως να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά όμορφα. Τελειώνω το τηγάνισμα  με δυνατή φωτιά.
  5. Τις βγάζω από το τηγάνι και τις τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
  6. Τις σερβίρω με την καυτερή σάλτσα από πάνω τους ή με την ράβδο πολτοποιώ τη σάλτσα, γίνεται κάτι σαν κέτσ απ και περιχύνω τις πατάτες μου. Κυρίως με το δεύτερο τρόπο σερβίρονται στα tapas bar. Αλλά όπως και να τις σερβίρετε είναι το ίδιο γευστικότατες.

20160519_0085     20160519_0087

20160519_0088     20160519_0090

20160519_0096     20160609_0001

20160519_0098

 

Καλή σας επιτυχία 

Απολαύστε  ένα φλογερό flamengo, χορό, μουσική, τραγούδι  στο παρακάτω youtube.

Comments

3 responses to “Patatas bravas ( Μαδρίτη )”

  1. Ελένη φωτη

    Η πατάτα σε κύβους με τρελαίνει..θα τις φτιαξω..

    1. Να τις φτιάξεις Ελένη και με την πικάντικη καυτερή σάλτσα από πάνω τους είναι μούρλια!

    2. Περιμένω εντυπώσεις όταν τις φτιάξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *