Για τη σημερινή τουρλολαχανόπιτα… θα χρειαστεί δημιουργική, μαγειρική διάθεση.
Θα χρειαστεί να ανοίξεις τα συρτάρια του ψυγείου και να βγάλεις ό,τι μαραμένο ή μισό ή μοναχικό λαχανικό που υπάρχει σ’ αυτήν την δροσερή, ντουλάπα τροφίμων.
Θα χρειαστεί λίγος τραχανάς, αν χωριάτικος, σπιτικός ακόμα καλύτερα ή στη θέση του σιμιγδάλι, κατά προτίμηση χοντρό.
Θα χρειαστεί τρανζιστοράκι με τη μουσική που αγαπάς, καθαρά χέρια, καθαρά σκεύη και καθαρό μυαλό.
Εντάξει δε λύνουμε και εξισώσεις Μαράκι μου αλλά να και η τουρλολαχανόπιτα που σου προτείνω σήμερα θέλει όρεξη, αγάπη και υπομονή για την ώρα που θα μείνεις στην κουζίνα σου.
Και πίστεψε με… αν κάνεις τα παραπάνω που σου συστήνω, ίσως και να μη χρειάζεσαι τη συνταγή μου.
Και προς Θεού, ποτέ μην πεις… “ένα κολοκυθάκι μόνο, τί να το κάνω:”
Υλικά
- 1 κολοκυθάκι μεγαλούτσικο
- 1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο
- 1 αβγό μεγαλούτσικο
- 1 μελιτζάνα μικρούτσικη
- 1/2 κόκκινη πιπεριά και ολόκληρη να είναι, δεκτή είναι
- 1 ντομάτα μεγαλομικρούτσικη
- Μαϊντανό
- 1 μπολ τραχανά ή σιμιγδάλι
- Φέτα όση θες ή έχεις
- Κίτρινο τυρί γλυκό
- Ελαιόλαδο
- Τσίλι καυτερό
- Φύλλα κρούστας
Διαδικασία
- Πολλές ώρες πριν την φουρνίσω κάνω τα παρακάτω. Ψιλοκόβω σε καρεδάκια το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα, τη ντομάτα, την πιπεριά, ψιλοκόβω το μαϊντανό.
- Τρίβω το κολοκύθι και το βάζω σε μπολ μαζί με τον τραχανά και το αβγό. Πασπαλίζω με το τσίλι. Ανακατεύω καλά. Προσθέτω μελιτζάνα, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, μαϊντανό. Ανακατεύω καλά. Βάζω το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.
- Όταν έρθει η ώρα του ψησίματος, προσθέτω τη φέτα χοντροκομένη και το κίτρινο τυρί. Προσθέτω και δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύω.
- Λαδώνω ένα πυρέξ (διαλέγω σκεύος ανάλογα με την ποσότητα της γέμισης που έφτιαξα) και στρώνω 4-5 φύλλα ελαφρώς λαδωμένα. Στρώνω από πάνω άλλα τόσα λαδωμένα, χαράσσω.
- Ψήνω περίπου μια ώρα στους 220 στις αντιστάσεις. Τα τελευταία δέκα λεπτά βάζω το πυρέξ στον πάτο του φούρνου για να ψηθεί καλά και κάτω στρώση φύλλων.
- Αφήνω να πέσει η θερμοκρασία και σερβίρω με δροσερά αλατισμένα αγγουράκια. Ιδανική πίτα για καλοκαιρινό δείπνο σε βεράντα, ταράτσα ή κήπο.
Καλή σας απόλαυση
Leave a Reply