Η εντολή είναι σαφής. Ου κλέψεις. Δε λέει, ου κορφολογήσεις φρεσκοπλυμένο και λαμπερό απ’ την πρωινή βροχούλα δενδρολίβανο. Λέει; Όχι σε ερωτώ Μαράκι μου.
Μόλις έχω τελειώσει τα ψώνια μου, ο τόνος, το τονάκι κιλού για την ακρίβεια, στην τσάντα πολλαπλών χρήσεων και κατηφορίζω προς το σπίτι. Πρωινές σκέψεις που προσπαθούν να μπουν σε τάξη και κυρίως να προγραμματίσουν τη μέρα μου. Μέσα σ’ αυτές και πως θα φτιάξω το τονάκι μου. “Μια απ’ τα ίδια” συλλογίζομαι, “ψητό ή στη λαδόκολλα”. Ακριβώς πάνω σ’ αυτό το σοβαρό για την ανθρωπότητα δίλημμα της νοικοκυράς, είμαι έτοιμη να διασχίσω την καταπράσινη νησίδα που διαχωρίζει το δρόμο από τις δυο του κατευθύνσεις. Τότε συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι μπροστά απ’ τους λαμπερούς και ζωντανούς θάμνους δενδρολίβανου που κοσμούν κατά μήκος όλη τη νησίδα.
Δε χρειάζομαι δεύτερη ματιά και σκέψη, οι θάμνοι είναι του Δήμου, άρα και των δημοτών, άρα δικαιούμαι μερικά κλαδάκια που θα δώσουν χρώμα και ιδιαίτερη γεύση στο τονάκι μου. Μπορεί να μου έρθει και ο Δήμαρχος μεσημεριάτικα, βρε Μαράκι μου.
Σκύβω και κόβω τρία τέσσερα κλαδάκια από χαμηλά, μη χαλάσω και τη φόρμα του όμορφου θάμνου. Πανευτυχής, ναι, ναι πανευτυχής γι’αυτή την ξαφνική λύση που μου έδωσε το δημοτικό δενδρολίβανο, γυρίζω σπίτι και… η συνέχεια στην οθόνη σας.
Υλικά
- 1 τονάκι του κιλού
- 500 γρ. πατατούλες μικρές (τις είχα για άλλο φαγητό, αλλά βρήκαν τη θέση τους στον τόνο μου)
- 1-2 σκελίδες σκόρδου
- 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. κοφτό κουρκουμά
- 1 σφηνάκι ούζο
- Ελαιόλαδο
- Φυλλαράκια δενδρολίβανου (ας είναι και του γείτονα)
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι και πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
Εκτέλεση
- Πλένω καλά τις πατατούλες και τις χαρακώνω σταυρωτά. Χώνω στις κοψιές φυλλαράκια δενδρολίβανο. Στύβω το λεμόνι και το χυμό του τον βάζω σε βαζάκι στο οποίο προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ούζο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τον κουρκουμά. Χτυπάω καλά όλα τα υλικά και περιχύνω με αυτό το μείγμα τις πατατούλες, αρκετή ώρα πριν μπουν στο φούρνο με το ψάρι.
- Καθαρίζω και πλένω το τονάκι, το βάζω στο ταψί και σκορπώ γύρω του τις πατατούλες. Προσθέτω ένα ποτήρι νερό.
- Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνω στον αέρα, στους 220 βαθμούς περίπου για μια ώρα. Ξεσκεπάζω το ταψί απ’ το αλουμινόχαρτο, ελέγχω τις πατατούλες αν έχουν ψηθεί και συνεχίζω το ψήσιμο, στην ίδια θέση της σχάρας αλλά βάζω το φούρνο στο γκριλ για να ροδίσουν ψάρι και πατατούλες.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply