Θράψαλα τα κατακόκκινα τα πικάντικα

Ο παρακατιανός συγγενής, το αποπαίδι, το δευτεροκλασάτο μέλος της μεγάλης οικογενείας των ομματοστρεφιδών.  Ακόμα και το όνομα του ηχεί παράξενα και παραπέμπει στην ταπεινή του καταγωγή. Θράψαλο! Άκου θράψαλο. Κι’ όμως αυτό το  Todarodes sagittatus, όπως αποκαλείται στους σχετικούς με τη θαλάσσια ζωή, επιστημονικούς κύκλους, με τις τριγωνικές απολήξεις που λειτουργούν σαν πτερύγια, αν του φερθείς ευγενικά, με αγάπη, φροντίδα, με σωστούς χειρισμούς και τα σωστά υλικά, θα βγάλει όλη τη γλύκα και την τρυφεράδα που κρύβει,  στην ψυχή, αλλά και σε όλο το σώμα του. Θα γίνει το αγαπημένο σου, στην κουζίνα και τα τραπεζώματα σου.  Άσε δε που είναι και οικονομικότερο του αντίστοιχου, της συνομοταξίας -μαλάκια- στην οποία ανήκουν και τα πρωτεξάδελφα του καλαμαράκια, τα γνωστά πρωτίστως των ελληνικών καλοκαιρινών, παραθαλάσσιων ταβερνείων, αλλά ευρύτερα και της ελληνικής οικογένειας, όταν μαζεύεται για καλοκαιρινές μεσημεριανές ή νυχτερινές κρασοσυναντήσεις, άνευ λόγου και αιτίας.
Εμείς όμως τώρα θα απολαύσουμε τα κατακκόκινα και πικάντικα θράψαλα μας, δίπλα στο κατάλευκο ρυζάκι.

 

Υλικά (για 4 καλές μερίδες όταν συνοδεύονται από ρύζι)

  • 600 γρ. θράψαλα
  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι – και δυο να μπουν ακόμα καλύτερα
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • 1 κ.γ. με πικάντικη πάπρικα + κουρκουμά + μαύρο πιπέρι
  • Μια τσιμπιά ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα θράψαλα τραβώντας το κεφάλι τους, βγαίνουν και τα εντόσθια. Πολλές φορές αν μείνει κάτι εσωτερικά το βγάζω με το πιρούνι ή αφού τα κόψω σε ροδέλες τα καθαρίζω μετά. Ξεχωρίζω τα πλοκάμια τους και τα πλένω πολύ καλά. Τα αφήνω στην άκρη να στραγγίσουν.

  • Κόβω το κρεμμύδι σε χοντρά κυβάκια, τις σκελίδες σε μικρά κομματάκια, όπως και τις πιπεριές. Καθαρίζω το τζίντζερ. Πολτοποιώ τις ντομάτες αφού τις έχω ξεφλουδίσει και αναμειγνύω μέσα τον κουρκουμά, την πάπρικα, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

  • Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνω όλα μαζί, κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριά με αρκετό ελαιόλαδο. Σοτάρω 3-4 λεπτά.

  • Προσθέτω τις ροδέλες απ’ τα θράψαλα, σοτάρω ώσπου να πέσει ο όγκος τους και να αλλάξουν χρώμα. Σβήνω με το κρασί. Αφήνω λίγο ακόμα να σωθούν τα υγρά.

  • Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και την πιπερίτσα. Τρίβω και προσθέτω και το τζίντζερ. Κατεβάζω τη θερμοκρασία στο μισό, σκεπάζω το τηγάνι μου και αφήνω να σιγοβράσουν τα θράψαλα ώσπου να μαλακώσουν. Μου πήρε περίπου 45-50 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα τους. Προσέχω πάντα τα υγρά τους. Στη διάρκεια του βρασίματος χρειάστηκε να προσθέσω και λίγο νερό.

  • Ταιριάζουν τέλεια με λευκό ρύζι σπυρωτό.

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *