Σολομός rustic

Και πως να ονομάσω το σημερινό μου πιάτο που αποτελείται από φιλέτο σολομού και διάφορα ζαρζαβατικά ειδικά επιλεγμένα για να ψηθούν μαζί του; Σχεδόν αυθόρμητα μου έρχεται στο μυαλό, η λέξη rustic. Βρίσκω τον τίτλο τόσο ταιριαστό που τον υιοθετώ χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για τη νοστιμιά, αν είσαστε και σεις φίλοι των ψητών ζαρζαβατικών που σχεδόν καραμελώνουν με τα λεμονομυρωδάτα φιλέτα  και τα ζουμιά του ψαριού που ψήνεται πάνω σε κλαδάκια δενδρολίβανου, τότε θα λατρέψετε αυτό το εύκολο και ξεχωριστό φαγητό.

20160328_0019.jpg_c+l

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

  • 2 φιλέτα σολομού ουράς 750-800 γρ. (γίνεται και με τις φέτες του ψαριού)
  • Μερικά καρότα, αυτά που βρίσκουμε στη λαϊκή με την πρασινάδα τους. Έχουν άλλη γλύκα.
  • 1 πράσο, το άσπρο μέρος μόνο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο και αν θέλετε και μερικά φρέσκα σκορδάκια μικρά που είναι και καυτερά.
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 φινόκιο
  • 1 λεμόνι ακέρωτο και εννοείται ελληνικό. Τα εισαγωγής πικρίζουν.
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Κλαδάκια από δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι (έβαλα χοντρόκοκκο)

20160328_0004

Εκτέλεση

  1. Πλένω το ψάρι και το αφήνω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω όλα τα ζαρζαβατικά μου από χώματα και τυχόν σκουπιδάκια, αφαιρώ μόνο ένα εξωτερικό φύλλο από το κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο και φινόκιο και τα κόβω στα δύο. Τους αφήνω μερικές εξωτερικές φλούδες που θα τα προστατέψουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος και θα βγάλουν όλη τη γλύκα τους.
  3. Καθαρίζω και χαράσσω, χωρίς να τα κόψω, τα καρότα και τις πιπεριές. Το ίδιο κάνω και για το φινόκιο.
  4. Πλένω καλά και κόβω σε 4 φέτες  το λεμόνι.
  5. Βάζω όλα τα υλικά μου σε γάστρα, ή ταψί με καπάκι, ή απλώς ταψί ή πυρέξ που θα το καλύψετε με αλουμινόχαρτο. Τα λαδώνω πολύ καλά και τοποθετώ τα φιλέτα σολομού πάνω από τα κλαδάκια δενδρολίβανου με  την πέτσα  προς τα πάνω.
  6. Γύρω από το ψάρι τακτοποιώ τα ζαρζαβατικά, τα περιχύνω με το χυμό από το λεμόνι,  επιπλέον ελαιόλαδο και τα αλατίζω.
  7. Ψήνω το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μετά τα 20 λεπτά, αφαιρώ το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο πάντα στους 200 βαθμούς για άλλα 10-15 λεπτά μάξιμουμ, ώσπου να πάρει χρώμα.

20160328_0008 20160328_0012 20160328_0014 20160328_0017

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Σολομός rustic”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Όχι μόνο το “ρουστίκ” του τίτλου, αλλά και κείνη η ραχοκοκκαλιά από δενδρολίβανο του σολωμού, μου’ σπασε τη μύτη!
    Κι ειναι μόνο νοερή η οσμή!!!…Φαντάσου να ακολουθήσω κι όλες τις οδηγίες μαγειρικής του!!Ευχαριστούμε, Δήμητρα για τα υπέροχα πιάτα που μας προτείνεις, που εκτός από το στομάχι τέρπουν ώτα και οφθαλμούς!

  2. Να που είδες πράγματα που εγώ δεν τα πρόσεξα, όπως η ραχοκοκκαλιά από δενδρολίβανο του ψαριού. Εγώ ευχαριστώ Ελπίδα μου για την ιδιαίτερη ματιά που έχεις πάντα για τις συνταγές μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *