• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ψάρια 2

Σολομός rustic

By Dimitra Cherouvim · On 28/03/2016

Και πως να ονομάσω το σημερινό μου πιάτο που αποτελείται από φιλέτο σολομού και διάφορα ζαρζαβατικά ειδικά επιλεγμένα για να ψηθούν μαζί του; Σχεδόν αυθόρμητα μου έρχεται στο μυαλό, η λέξη rustic. Βρίσκω τον τίτλο τόσο ταιριαστό που τον υιοθετώ χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για τη νοστιμιά, αν είσαστε και σεις φίλοι των ψητών ζαρζαβατικών που σχεδόν καραμελώνουν με τα λεμονομυρωδάτα φιλέτα  και τα ζουμιά του ψαριού που ψήνεται πάνω σε κλαδάκια δενδρολίβανου, τότε θα λατρέψετε αυτό το εύκολο και ξεχωριστό φαγητό.

20160328_0019.jpg_c+l

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

  • 2 φιλέτα σολομού ουράς 750-800 γρ. (γίνεται και με τις φέτες του ψαριού)
  • Μερικά καρότα, αυτά που βρίσκουμε στη λαϊκή με την πρασινάδα τους. Έχουν άλλη γλύκα.
  • 1 πράσο, το άσπρο μέρος μόνο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο και αν θέλετε και μερικά φρέσκα σκορδάκια μικρά που είναι και καυτερά.
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 φινόκιο
  • 1 λεμόνι ακέρωτο και εννοείται ελληνικό. Τα εισαγωγής πικρίζουν.
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Κλαδάκια από δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι (έβαλα χοντρόκοκκο)

20160328_0004

Εκτέλεση

  1. Πλένω το ψάρι και το αφήνω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω όλα τα ζαρζαβατικά μου από χώματα και τυχόν σκουπιδάκια, αφαιρώ μόνο ένα εξωτερικό φύλλο από το κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο και φινόκιο και τα κόβω στα δύο. Τους αφήνω μερικές εξωτερικές φλούδες που θα τα προστατέψουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος και θα βγάλουν όλη τη γλύκα τους.
  3. Καθαρίζω και χαράσσω, χωρίς να τα κόψω, τα καρότα και τις πιπεριές. Το ίδιο κάνω και για το φινόκιο.
  4. Πλένω καλά και κόβω σε 4 φέτες  το λεμόνι.
  5. Βάζω όλα τα υλικά μου σε γάστρα, ή ταψί με καπάκι, ή απλώς ταψί ή πυρέξ που θα το καλύψετε με αλουμινόχαρτο. Τα λαδώνω πολύ καλά και τοποθετώ τα φιλέτα σολομού πάνω από τα κλαδάκια δενδρολίβανου με  την πέτσα  προς τα πάνω.
  6. Γύρω από το ψάρι τακτοποιώ τα ζαρζαβατικά, τα περιχύνω με το χυμό από το λεμόνι,  επιπλέον ελαιόλαδο και τα αλατίζω.
  7. Ψήνω το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μετά τα 20 λεπτά, αφαιρώ το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο πάντα στους 200 βαθμούς για άλλα 10-15 λεπτά μάξιμουμ, ώσπου να πάρει χρώμα.

20160328_0008 20160328_0012 20160328_0014 20160328_0017

Καλή σας επιτυχία

αλάτιδενδρολίβανοελαιόλαδοκαρότοκρεμμύδιλεμόνιπιπεριάπράσοσκόρδοσολομόςφινόκιο
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Ψάρια

    Κολιοί με μελιτζάνες στο φούρνο

  • Ψάρια

    Ξιφίας στη γκριλιέρα

  • Ψάρια

    Λίτσες με λαχανικά στο φούρνο

2 Comments

  • Ελπίδα Νούσα says: 28/03/2016 at 8:33 pm

    Όχι μόνο το “ρουστίκ” του τίτλου, αλλά και κείνη η ραχοκοκκαλιά από δενδρολίβανο του σολωμού, μου’ σπασε τη μύτη!
    Κι ειναι μόνο νοερή η οσμή!!!…Φαντάσου να ακολουθήσω κι όλες τις οδηγίες μαγειρικής του!!Ευχαριστούμε, Δήμητρα για τα υπέροχα πιάτα που μας προτείνεις, που εκτός από το στομάχι τέρπουν ώτα και οφθαλμούς!

    Reply
  • Dimitra Cherouvim says: 28/03/2016 at 11:13 pm

    Να που είδες πράγματα που εγώ δεν τα πρόσεξα, όπως η ραχοκοκκαλιά από δενδρολίβανο του ψαριού. Εγώ ευχαριστώ Ελπίδα μου για την ιδιαίτερη ματιά που έχεις πάντα για τις συνταγές μου.

    Reply
  • Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License