• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ρύζια 2

Ριζότο με μανιτάρια και μύδια

By Dimitra Cherouvim · On 13/08/2015

“Τι θα φάμε σήμερα;” ρωτάει ο καλό μου, δέκα η ώρα το πρωί. “Καλά πριν λίγο σηκωθήκαμε από το πρωινό και με ρωτάς από τώρα για το μεσημεριανό;” απαντάω εγώ, ελαφρώς και δήθεν έκπληκτη. Στην πραγματικότητα  όμως του απαντάω με ερώτηση, μιας και ακόμα δεν έχω αποφασίσει για το μενού της ημέρας. Σκέφτομαι για άλλη μια φορά ότι το να απαντάς στην ερώτηση του άλλου με ερώτηση,  είναι μια καταπληκτική τεχνική για να αποφύγεις την όποια απάντηση, την οποία  ούτε συ δε γνωρίζεις,  προς το παρόν  τουλάχιστον.

Σας μπέρδεψα μήπως; Ξεχάστε το. Το πρόβλημα είναι τόσο απλό, όσο το καθημερινό ερώτημα που βασανίζει κάθε άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το φαγητό της οικογένειας και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
“Ότι έχει το ψυγείο και ότι υπάρχει στα ντουλάπια” μονολογώ χαμηλόφωνα, μιας και δεν έχω όρεξη για πολλές πολλές συζητήσεις και μάλιστα πρωινιάτικα.

Το ψυγείο μας λοιπόν έχει, εκτός από φρούτα και σαλατικά, μισό κιλό περίπου μύδια με τα κελύφη τους, δηλαδή μια χούφτα περίπου ψίχα καθαρισμένα και γύρω στα 250-300 γρμ. μανιτάρια πλευρώτους. Όσο για τα ντουλάπια, τα κλασικά  ζυμαρικά και ρύζια.

“Αυτό είναι” σκέφτομαι “θα φτιάξω ένα ριζότο με τα μύδια και τα μανιτάρια και μάλιστα θα το φτιάξω με ρύζι αναποφλοίωτο”  “Είμαι σίγουρη για την επιτυχία του, άσε που θα εισπράξω και τα εύσημα του καλού μου“

20131116_0108.jpg crop

Υλικά (για 2-3  άτομα)

  • Μισό κιλό μύδια ή και λίγο παραπάνω
  • 300  γρμ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και μια τσιμπιά κύμινο

20150811_0006

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω το ρύζι και να το βάλω σε λεκανίτσα με νερό για να μαλακώσει. Όσο περισσότερο μείνει τόσο το καλύτερο. Εγώ το άφησα για 2-3 ώρες.
  2. Αφού περάσουν αυτές οι 2-3 ώρες που πρέπει να μείνει το ρύζι στο νερό, το βάζω να βράσει και να μαλακώσει, περίπου 10-12 λεπτά.
  3. Καθαρίζω τα μύδια, βγάζω το γενάκι τους και τα αχνίζω με λίγο νερό για να ανοίξουν τα κελύφη και να πάρω την ψίχα τους.
  4. Αφαιρώ τα σκληρά μέρη από τα κοτσάνια των μανιταριών και τα ξεχωρίζω με μαχαιράκι.
  5. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, τις πολτοποιώ και τις βάζω στο τηγάνι με το ελαιόλαδο.
  6. Ταυτόχρονα προσθέτω και τα μανιτάρια, τα αλατίζω αμέσως, αυτό βοηθά στο να πέσει πιο γρήγορα ο όγκος τους και τα σοτάρω μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο. Το σκόρδο με την υγρασία των μανιταριών δεν σκουραίνει και κυρίως δεν πικρίζει.
  7. Τα αφήνω ώσπου να πέσει ο όγκος τους και κυρίως, δοκιμάζοντας τα να έχουν μαλακώσει. Τα πλευρώτους βέβαια έχουν μια υφή πιο ας την πούμε “λαστιχωτή” από άλλα μανιτάρια.
  8. Ρίχνω το κρασί και χωρίς να περιμένω να εξατμιστεί τελείως, ρίχνω και το βρασμένο ρύζι με λίγο από του ζουμί του, προσθέτω τα αχνισμένα μύδια.
  9. Πασπαλίζω με το πιπέρι, την πάπρικα και το λίγο κύμινο. Ανακατεύω απαλά και σερβίρω το ριζότο ζεστό.

20150811_0009 20150811_0012 20150811_0017

Συμβουλή

  •  Το φαγητό αυτό γίνεται βεβαίως και με ρύζι της προτίμησής σας.

Καλή σας επιτυχία

αλάτιελαιόλαδοκρασίκύμινομανιτάριμύδιπάπρικαπιπέρισκόρδο
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ρύζια

    Ρύζι με διάφορα λαχανικά

  • Ρύζια

    Γεμιστά ή αδειαστά;

  • Ζαρζαβατικά

    Λαχανοκολοκυθοτοματόρυζο

2 Comments

  • Δημήτρης Κοντίνος says: 07/04/2020 at 10:28 am

    Τα μύδια δεν γράφεται πότε τα βάζετε!

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 07/04/2020 at 1:18 pm

      Σας ευχαριστώ πολύ, μόλις το συμπλήρωσα.

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License