Τα εύκολα, τα νόστιμα, τα γρήγορα. Ναι τα ζυμαρικά εννοώ και ειδικά τις πέννες που έτσι “μικρόσωμες” που είναι, χώνονται παντού. Σε απλές ή απλούστατες ή πολύπλοκες ή καυτερές ή ζουμερές ή κόκκινες ή άσπρες σάλτσες… ή ό,τι βάλει ο σκοτισμένος νους της οικιακής μαγείρισσας ή της εργαζόμενης που πρέπει να φτιάξει κάτι στα γρήγορα όταν μαζευτούν όλοι γύρω απ’ το τραπέζι της κουζίνας.
Και το τραπέζι του σαλονιού μας κάνει (;)… ναι ναι για το τραπεζάκι της τηλεόρασης μιλάω που το βράδυ κάποιοι θα προτιμήσουν να φάνε μπρος απ’ το αγαπημένο σίριαλ ή αγαπημένη παλιά ταινία. Αντεδείκνυνται οι ειδήσεις. Χαλάνε τη γεύση του φαγητού και γενικότερα χαλάνε την ηρεμία του πεινασμένου ή πεινασμένης που θα επιλέξει (κακώς) τη μικρή οθόνη ως παρέα, απ’ την ζωντανή παρέα της οικογένειας.
Λοιπόν επί το έργον στην κουζίνα μας και μόλις μισή ώρα σκάρτη, πριν κάτσει (ελπίζω) σύσσωμη η οικογένεια σε όποιο τραπέζι επιλέξει τελικά να φάει και κυρίως να απολαύσει αυτές τις ζουμερές πέννες με μανιτάρια, κρεμμύδια, κρασάκι και ένα τσικ λεμονιού. Ποσότητες ενδεικτικές.
Υλικά – ενδεικτικά
- 200 γρ. πέννες
- 200 γρ. ή και περισσότερα λευκά μανιτάρια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1/2 λεμόνι το χυμό
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Διαδικασία
- Βάζω να βράσουν οι πέννες, κλασσικά αλ ντέντε.
- Όσο βράζουν οι πέννες, κόβω τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε φέτες.
- Τα βάζω όλα μαζί σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο. Σοτάρω καλά.
- Σβήνω με το κρασί στο οποίο έχω διαλύσει τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνω ελαφρά. Ρίχνω και το χυμό του λεμονιού.
- Αφήνω να δέσουν τα υλικά σε μια παχύρευστη σάλτσα.
- Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω τις πέννες στο τηγάνι, μαζί με κάποια απ’ τα νερά που έβρασαν. Ανακατεύω καλά.
- Σερβίρω και πασπαλίζω με πιπέρι και άνηθο.
- Οι πέννες τρώγονται για κύριο πιάτο ή
- Προαιρετικά με ψητό και σαλάτα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply