Οσπριάδα λαχανικών, η σούπα της Μήδειας

Μήδεια δ᾽ ἡ δύστηνος ἠτιμασμένη βοᾷ μέν ὅρκους, ἀνακαλεῖ δέ δεξιᾶς πίστιν μεγίστην, καί θεούς μαρτύρεται οἵας ἀμοιβῆς ἐξ Ἰάσονος κυρεῖ. ( Απόσπασμα απ’ τον πρόλογο της Μήδειας του ΕΥΡΙΠΙΔΗ )

Οσπριάδα σούπα σήμερα, για να ξορκίσω, ηρεμήσω και γλυκάνω την ανησυχία μου για την επέλαση της Μήδειας, της μεγάλης κακοκαιρίας που σύμφωνα με τις γραφές των μετεωρολόγων, θα ενσκήψει πάραυτα σε όλη τη χώρα με δυνατό αέρα στα πελάγη και χιόνια πολλά που θα καλύψουν πόλεις και χωριά και νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.  Παράξενη και περίεργη η σύνδεση ενός καιρικού φαινομένου με τη Μήδεια, αυτήν την τρομακτική περσόνα της Αρχαίας ελληνικής γραμματείας που για να θρηνήσει την απιστία του Ιάσωνα δε δίστασε να θυσιάσει τα παιδιά της, στο βωμό ενός προδομένου έρωτα και της πληγωμένης καρδιάς της. Ίσως οι μετεωρολόγοι κάτι θέλουν να μας πουν, έστω έμμεσα και για να μη τρομάξουμε απ’ αυτή καθ’ εαυτή την είδηση της κακοκαιρίας, “κόλλησαν” και τη Μήδεια.  Ας είμαστε πάντως προσεχτικοί.


Η αλήθεια πέρα από τη σύνδεση που κάνω της ονομασίας του καιρικού φαινομένου με τη σημερινή μαγειρική μου πρόταση, ένα άλλο στοιχείο που με εξιτάρισε, είναι και η λέξη οσπριάδα που επίσης στην αρχαιότητα με κάποια άλλη ίσως σύνθεση οσπρίων, ήταν μια απ’ τις προσφορές στην αγλαόκαρπο και πολύκαρπο Θεά της γεωργίας και μητέρα της γής, όπως προδίδει το πελασγικό όνομα της Θεάς Δήμητρας. Όπως και να έχει μια πληροφορία, έστω και μικρή και μια υπέροχη σούπα ζεστή, πολύσπορη, βιταμινούχα και πολύχρωμη είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τους παραλήπτες αυτής της σημερινής μου παρουσίασης.

Σχόλιο: Η βιολογική οσπριάδα που χρησιμοποίησα στη συνταγή, (ιταλικής προέλευσης) δεν περιέχει φασόλια, παρά μόνο κριθάρι, σιτάρι, κόκκινες φακές και σπασμένο αρακά, γι’ αυτό και έβρασε γρήγορα. Σε περίπτωση που υπάρχουν φασόλια, χρειάζεται μούλιασμα απ’ την προηγούμενη. Αυτό που έκανα με την οσπριάδα σαλάτα

Υλικά

  • 100 γρ. οσπριάδα
  • 1 καρότο
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 ντοματίνια
  • Σέλινο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά.

  • Τα ρίχνω σε μια μικρή σχετικά κατσαρόλα και τα σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο. Σβήνω με το σφηνάκι λευκό κρασί.

  • Προσθέτω ζεστό νερό στα σοταρισμένα λαχανικά, περίπου 750 ml. Μόλις πάρει βράση, ρίχνω την οσπριάδα και τα δυο φύλλα δάφνης.  Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω ώσπου να γίνει και ελαφρώς να χυλώσει η σούπα οσπριάδα. Μου πήρε περίπου 15 λεπτά. Αφήνω την κατσαρόλα πάνω στη σβησμένη εστία ώστε να δέσει ακόμα πιο πολύ.

  • Σερβίρω με αρκετό  χοντροτριμμένο τυρί.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Οσπριάδα λαχανικών, η σούπα της Μήδειας”

  1. vatsithianou fotini

    Μπράβο πολύ ωραίο

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply to vatsithianou fotini Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *