• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Όσπρια, Σαλάτες 0

Οσπριάδα σαλάτα

By Dimitra Cherouvim · On 11/05/2017

Μουλιάζεις, βράζεις,σερβίρεις. Ανακάλυψα κι’ εγώ την ελληνική, κρητική οσπριάδα, πέντε χρόνια μετά την ιταλική που είχα βρει σε ένα γκουρμέ μαγαζάκι στη Ρώμη. Μου είχε κάνει τότε μεγάλη εντύπωση που σε ένα μισόκιλο και  πολύ περιποιημένο σακουλάκι, (γι’αυτό άλλωστε και φύλαξα το καρτελάκι του) συνυπήρχαν σχεδόν όλα τα όσπρια που γνώριζα. Θυμάμαι ότι με την επιστροφή μου στα πάτρια χώματα, το είχα ψάξει αρκετά για να βρω κάτι παρόμοιο στην ελληνική αγορά, αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα της (εμπορικά εννοώ, γιατί στα σπίτια όλο και κάτι από πάντρεμα οσπρίων κάναμε) να παρουσιαστεί και η ελληνική οσπριάδα, να μπει στις κατσαρόλες μας, να την μαγειρέψουμε και κυρίως να την αγαπήσουμε.

Θα ήταν κοινότυπο να μιλήσω για την ωφέλεια των οσπρίων και για το πόσο τακτικά πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι μας και κυρίως να μάθουν να τα αγαπούν και τα παιδιά μας. Στο χέρι της μαγείρισσας και στην ευρηματικότητας της, νομίζω ότι έγκειται αυτή η καλή συνήθεια να γίνει συνήθεια όλης της οικογένειας. Η οσπριάδα γίνεται σούπα, αλλά και σαλάτα. Επέλεξα να σας παρουσιάσω μια απλή σαλάτα που το καλά χτυπημένο σκορδολαδόξυδο μαζί με τα μυρωδικά, φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη, κάνουν τη σαλάτα μας ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο που συνοδεύει ό,τι θελήσουμε να φτιάξουμε για κύριο πιάτο της ημέρας ή και γιατί όχι να πάρει τη θέση του κυρίως καθημερινού πιάτου, με ελίτσες και άλλα ορεκτικά.

Υλικά 

  • 250 γρ. οσπριάδα
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • Φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζω τα όσπρια μου σε μια γαβάθα με αρκετό κρύο νερό.
  2. Την επομένη τα στραγγίζω, τα ξεβγάζω μια φορά ώστε να φύγει η θολούρα που βγάζουν τα μαύρα φασόλια και τα βάζω με κρύο νερό που να τα σκεπάζει καλά να βράσουν. Τα βράζω περίπου 40-45 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα διαλυθούν, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Λίγο πριν τα κατεβάσω τα αλατίζω.
  3. Τα στραγγίζω τα βάζω στη σαλατιέρα σερβιρίσματος και τα περιχύνω όπως είναι ζεστά με καλά χτυπημένο λαδόξυδο στο οποίο έχω προσθέσει πολτοποιημένη τη μια σκελίδα σκόρδου. Τέλος πασπαλίζω με αρκετά φυλλαράκια ρίγανης και θυμαριού.

Καλή σας επιτυχία

αλάτιελαιόλαδοθυμάριξύδιοσπριάδαρίγανησκόρδο
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Όσπρια

    Φασόλια “σαγανάκι” φούρνου

  • Όσπρια

    Ρεβίθια με κρεμμυδάκια, πράσο και καρότο

  • Όσπρια

    Φαβοκεφτέδες – Αμοργός

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License