Οσπριάδα σαλάτα

Μουλιάζεις, βράζεις,σερβίρεις. Ανακάλυψα κι’ εγώ την ελληνική, κρητική οσπριάδα, πέντε χρόνια μετά την ιταλική που είχα βρει σε ένα γκουρμέ μαγαζάκι στη Ρώμη. Μου είχε κάνει τότε μεγάλη εντύπωση που σε ένα μισόκιλο και  πολύ περιποιημένο σακουλάκι, (γι’αυτό άλλωστε και φύλαξα το καρτελάκι του) συνυπήρχαν σχεδόν όλα τα όσπρια που γνώριζα. Θυμάμαι ότι με την επιστροφή μου στα πάτρια χώματα, το είχα ψάξει αρκετά για να βρω κάτι παρόμοιο στην ελληνική αγορά, αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα της (εμπορικά εννοώ, γιατί στα σπίτια όλο και κάτι από πάντρεμα οσπρίων κάναμε) να παρουσιαστεί και η ελληνική οσπριάδα, να μπει στις κατσαρόλες μας, να την μαγειρέψουμε και κυρίως να την αγαπήσουμε.

Θα ήταν κοινότυπο να μιλήσω για την ωφέλεια των οσπρίων και για το πόσο τακτικά πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι μας και κυρίως να μάθουν να τα αγαπούν και τα παιδιά μας. Στο χέρι της μαγείρισσας και στην ευρηματικότητας της, νομίζω ότι έγκειται αυτή η καλή συνήθεια να γίνει συνήθεια όλης της οικογένειας. Η οσπριάδα γίνεται σούπα, αλλά και σαλάτα. Επέλεξα να σας παρουσιάσω μια απλή σαλάτα που το καλά χτυπημένο σκορδολαδόξυδο μαζί με τα μυρωδικά, φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη, κάνουν τη σαλάτα μας ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο που συνοδεύει ό,τι θελήσουμε να φτιάξουμε για κύριο πιάτο της ημέρας ή και γιατί όχι να πάρει τη θέση του κυρίως καθημερινού πιάτου, με ελίτσες και άλλα ορεκτικά.

Υλικά 

  • 250 γρ. οσπριάδα
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • Φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζω τα όσπρια μου σε μια γαβάθα με αρκετό κρύο νερό.
  2. Την επομένη τα στραγγίζω, τα ξεβγάζω μια φορά ώστε να φύγει η θολούρα που βγάζουν τα μαύρα φασόλια και τα βάζω με κρύο νερό που να τα σκεπάζει καλά να βράσουν. Τα βράζω περίπου 40-45 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα διαλυθούν, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Λίγο πριν τα κατεβάσω τα αλατίζω.
  3. Τα στραγγίζω τα βάζω στη σαλατιέρα σερβιρίσματος και τα περιχύνω όπως είναι ζεστά με καλά χτυπημένο λαδόξυδο στο οποίο έχω προσθέσει πολτοποιημένη τη μια σκελίδα σκόρδου. Τέλος πασπαλίζω με αρκετά φυλλαράκια ρίγανης και θυμαριού.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *