Μοσχάρι με κυδώνια-Αϊβαλιώτικο κυδωνάτο

369490-ayvalik1Σήμερα ταξίδεψα, ταξίδεψα στο Αϊβαλί ή στις καθ’ ημάς Κυδωνίες. Πήρα το μετρό με ανυπομονησία και μερικές στάσεις πιο κάτω κατέβηκα. Κατέβηκα για να φθάσω μετά από λίγο στο όμορφο και φιλόξενο σπίτι της Βιβής και του Δημήτρη που με περίμεναν από νωρίς το πρωί.
Ayva λοιπόν σημαίνει κυδώνι, Ayvalik, Κυδωνίες, η πόλη που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο κοντά στην αρχαία Πέργαμο.
Η ονομασία παραπέμπει αυτόματα και τελείως,  στην αφθονία της όμορφης, παραθαλάσσιας  αυτής πόλης, στις κυδωνιές  αλλά και στα θαλασσινά κυδώνια τα όστρακα.

Σ΄αυτή λοιπόν την πρώην ελληνική  πόλη με ταξίδεψε γευστικά αλλά και με πολλές γλαφυρές περιγραφές και γλυκές αναμνήσεις η καλή μου φίλη Βιβή. Αναμνήσεις από τη μητέρα και τη γιαγιά Σταυρούλα που έφθασαν πρόσφυγες το ’22 στην Ελλάδα, κοινή μοίρα και για τη δική μου μητέρα από τη Μάκρη (Fetyihe) και που η παρουσία τους  είναι ολοζώντανη σ΄αυτό το σπιτικό, που μελώνει από αγάπη για το παρελθόν και μετουσιώνεται καθημερινά και στην πράξη από τη δραστήρια, ανήσυχη και πολυάσχολη οικοδέσποινα.

Έτσι και αφού προηγήθηκε το κλασικό τρατάρισμα στον παλιό  δίσκο με το πλεκτό πετσετάκι, αφού ανταλλάξαμε τις κοινές μας αναμνήσεις, έφθασε η ώρα που θα μπαίναμε στην κουζίνα. Η Βιβή  να μαγειρέψει για άλλη μια φορά το περίφημο αϊβαλιώτικο κυδωνάτο της γιαγιάς Σταυρούλας και εγώ για να απαθανατίσω την όλη μαγειρική τελετουργία αυτής της συνταγής.

20160301_0036Το γευστικό αποτέλεσμα του μαγειρεμένου κρέατος με πρωταγωνιστικό ρόλο τα κυδώνια, μιας και υπήρχαν και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα μαζί, μοναδικό. Το  σιγοψημένο κρέας μελωμένο από τη γλύκα όλων των φρούτων, έλιωνε στο στόμα, ηρεμούσε ψυχή και σώμα. Το κόκκινο κρασί που μας πρόσφερε ο Δημήτρης έδεσε τέλεια με το φαγητό και λειτούργησε σαν βάλσαμο, αλλά και σαν το απόλυτα συνοδευτικό όχι μόνο του αϊβλιώτικου κυδωνάτου που μας μαγείρεψε η οικοδέσποινα, αλλά και της υπέροχης ατμόσφαιρας που κυριάρχησε τελικά  στο όμορφα στολισμένο τραπέζι.

Απόγευμα πια, 5 η ώρα που βραδιάζει που λέει κι’ ο ποιητής, ώρα  να τελειώνει κι η αρμένικη βίζιτα.  Ο Δημήτρης αποσύρεται στο δωμάτιο του κι εμείς μαζεύουμε σιωπηλές το τραπέζι. Ετοιμάζομαι πια και εγώ για το φευγιό μου.

Η Βιβή με συνοδεύει ως τη στάση, στο ένα χέρι έχω τα πράγματα μου, στο άλλο χέρι τα καλούδια δώρα  της φίλης. Αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε, χωρίς πολλά λόγια αυτήν την ώρα. Τα ήρεμα γαλάζια μάτια της φίλης με αποχαιρετούν γλυκά. Τα κοιτάζω και  σ’ αυτά βλέπω τη θάλασσα, τη μεγάλη θάλασσα που διασχίσαμε νοερά, τη θάλασσα που μας χωρίζει και μας ενώνει ταυτόχρονα με τις χαμένες, αλλά όχι ξεχασμένες μακρινές πατρίδες των γονιών μας.

Βιβή μου ευχαριστώ θερμά, όχι μόνο γι’ αυτή την υπέροχη συνταγή της γιαγιάς Σταυρούλας, αλλά και για όσες κοινές και συγκινητικές αναμνήσεις των προσφύγων γονιών μας  μοιραστήκαμε.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε μεγάλους κύβους
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κυδώνια
  • 250 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Πελτέ ντομάτας ή πουμαρό ή μια μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

20160301_0001

Εκτέλεση

  1. Σοτάρω τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτω το κρέας στα κρεμμύδια, το σοτάρω και αυτό καλά, ρίχνω ζεστό νερό και το αφήνω στην κατσαρόλα σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει.
  3. Αφού μαλακώσει ρίχνω το πουμαρό ή τον πελτέ ή την ντομάτα και συνεχίζω το βράσιμο, προσθέτοντας λίγο ακόμα ζεστό νερό αν χρειάζεται.
  4. Όσο σιγοβράζει το κρέας, καθαρίζω και κόβω τα κυδώνια σε 8 φέτες, τις οποίες τις περνάω με μια λεμονόκουπα και τις βάζω σε νερό με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  5. Σε δεύτερη κατσαρόλα και λίγο πριν τα προσθέσω στο κρέας, σοτάρω τις φέτες των κυδωνιών με ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν και σβήνω με το κονιάκ.
  6. Προσθέτω τα σοταρισμένα κυδώνια στην κατσαρόλα με το κρέας και τα αφήνω να βράσουν για 8-10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
  7. Στη συνέχεια προσθέτω τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τη 1 κ.σ. μέλι διαλυμένο με λίγο νερό και  την κανέλα. Αλατοπιπερώνω.
  8. Ανακατεύω απαλά, σβήνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα πάνω στην εστία ώσπου να σερβίρω. Το φαγητό μας είναι έτοιμο και σωστά δεμένο και μελωμένο.

     

     

20160301_0023

20160301_0032

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Μοσχάρι με κυδώνια-Αϊβαλιώτικο κυδωνάτο”

  1. Σισσυ

    Τι μνήμες…!!!
    Πόσο σε νιώθω…!!!
    Θα το μαγειρέψω τα Χριστούγεννα, με πολλή αγάπη για τους δικούς μου ανθρώπους στο σπίτι…σίγουρη όμως, πως το άρωμα του κυδωνιού, της κανέλας, του κονιάκ θα φτάσει τόσο ψηλά που θα κάνει τη γιαγιά Σοφία και τον παππου Αντώνη, να αγαλιάσουν!!!!

    1. Σ’ ευχαριστώ θερμά αγαπητή μου φίλη και για το σχόλιο και για τις κοινές με τις δικές σου, μνήμες. Καλές γιορτές με υγεία.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *