Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο

Το κλασικό μελάτο γιουβέτσι  των παιδικών μας χρόνων,  μοσχάρι και κριθαράκι στο φούρνο, είναι το ιδανικό φαγητό για τις Κυριακάτικες οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις. Πολύ εύκολο στην παρασκευή του, γευστικότατο και χορταστικό  για ορεξάτους συνδαιτυμόνες, ικανοποιεί και τους πιο δύσκολους της  παρέας.

Υλικά (4-6 μερίδες)

  • 800-900 γρ. μοσχαρίσια ελιά κομμένη σε κύβους
  • 250-300 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
  • 2 καρότα
  • 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί ή κάποιο γλυκό κόκκινο λικέρ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

20161023_0001

Εκτέλεση

  1. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρω κρεμμύδια και καρότα με αρκετό ελαιόλαδο, ώσπου να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτω το κρέας, σοτάρω ώσπου να ασπρίσει το χρώμα του και το σβήνω με το σφηνάκι κρασιού ή λικέρ. Προσθέτω ζεστό νερό, τόσο όσο να το σκεπάσει. Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία το βράζω περίπου για μια ώρα, ώσπου να μαλακώσει. Ενδιάμεσα βέβαια φροντίζω να υπάρχει νερό στην κατσαρόλα ώσπου να μαλακώσει το μοσχάρι.
  3. Αφού δω ότι το μοσχάρι έβρασε στο βαθμό που θέλω, προσθέτω τα ντοματάκια, τον πελτέ, όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αφήνω να πάρουν 2-3 βράσεις και μεταφέρω το κρέας με τη σάλτσα του σε ταψί φούρνου.
  4. Προσθέτω καυτό νερό στο ταψί και αμέσως το κριθαράκι. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και   βάζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στα 10 λεπτά, ανακατεύω πάλι το κριθαράκι και το αφήνω άλλα 8-10 λεπτά μέσα σε αναμμένο φούρνο. Κλείνω το φούρνο, αφήνω όμως άλλα 5-6 λεπτά το ταψί μέσα, ώσπου το κριθαράκι να απορροφήσει όλα τα νερά της σάλτσας και το φαγητό να γίνει αυτό που λέμε μελάτο.
  5. Σερβίρω το φαγητό όσο γίνεται πιο ζεστό στο  Κυριακάτικο τραπέζι και την όμορφη πεινασμένη παρέα.

20161023_0008     20161023_0010

20161023_0011     20161023_0013

20161023_0020     20161023_0023

20161023_0028

20161023_0032

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *