Μύδια με πλιγούρι

Τα μύδια μου φέρνουν αμέσως όμορφες καλοκαιρινές εικόνες. Το πλιγούρι πάλι, σαν δημητριακό που είναι, σπασμένο στάρι, μου  φέρνει εικόνες χρυσαφένιων πεδιάδων, ορεινών χωριών, εικόνες πιο χειμωνιάτικες που θέλουν τη ζέστη και τη θαλπωρή του σπιτιού. Και τα δυο μαζί, ένα υπέροχο φαγητό  παντός καιρού και διάθεσης. Όταν μάλιστα το γευστικό πιάτο που σας προτείνω είναι πλημμυρισμένο από χρώματα και αρώματα, δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Μπαίνει στο άμεσο, εβδομαδιαίο μαγειρικό σας πρόγραμμα. Με μπόλικο μαύρο πιπέρι, φρυγανισμένο ψωμί και το κρασί της προτίμησης σας, κάνετε το καλύτερο τραπέζι για την αφεντιά σας και τους αγαπημένους συνδαιτυμόνες  σας. Καλή σας επιτυχία και κυρίως καλή σας όρεξη.

Και ας μη ξεχνάμε ότι το πλιγούρι, ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, μπορεί να αντικαταστήσει άνετα πολλά φαγητά που το κύριο συστατικό τους είναι και το ρύζι. Πρέπει να έχει μια καλή θέση στην κουζίνα μας.

20150221_0007.jpg-c 20150221_0014.jpg-c.jpg-c

Υλικά (6-8 άτομα)

  • 1 κιλό μύδια
  • 1 κούπα τσαγιού πλιγούρι
  • 2 ξερά κρεμμύδια μέτριο μέγεθος
  • 2 πιπεριές, μια κόκκινη και μια πράσινη
  • 3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή ντομάτα
  • Μαύρο πιπέρι και γλυκιά πάπρικα
  • Λίγο άνηθο και μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

20150221_0003

Εκτέλεση

  • Πλένω καλά και αφαιρώ το γενάκι από τα μύδια. Τα αχνίζω ώσπου να ανοίξουν όλα και να βγάλω την ψίχα τους.

20150221_0017

  • Πλένω τη ντομάτα και τις πιπεριές, καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω.

20150221_0008

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο και για 5-6 λεπτά, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τα κρεμμύδια και τη φρέσκια ντομάτα.

20150221_0012

  • Ρίχνω το πλιγούρι και την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ανακατεύω και σκεπάζω τα υλικά με νερό, περίπου 3 κούπες τσαγιού. Αλατίζω και σιγοβράζω το φαγητό ώσπου να τελειώσουν όλα τα υγρά και να στέκεται το πλιγούρι σπυρωτό αλλά καλοβρασμένο. Περίπου 15-20 λεπτά.

20150221_0014

  • Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά, ρίχνω τα μύδια, τα πιπέρια, ανακατεύω απαλά και αφήνω να βράσουν  όλα τα υλικά 1-2 λεπτά, ώστε να δέσουν όμορφα.

20150221_0021

  • Τέλος πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *