Μανιταρόσουπα

Σούπα πάλι; Ναι, ναι σούπα πάλι! Και προχθές και χθες και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Και πετρόσουπα φτιάχνω…  αν μάλιστα γυρίσω στα παιδικά μου χρόνια και τα παραμύθια της αθώας ηλικίας. Δεν μπορεί, αν είστε κάποιας ηλικίας… λέμε τώρα, να μην έχετε ακούσει το υπέροχο παραμύθι της πετρόσουπας που σταδιακά και έξυπνα και με ιδιαίτερο τρόπο, ο κουρασμένος, χαμένος και πεινασμένος ταξιδιώτης μπαίνει στο χάνι, των πάλαι ποτέ περασμένων χρόνων και μετατρέπει την πετρόσουπα που ζήτησε να φτιάξει,  σε ένα γευστικότατο πιάτο, μιας που στέγη μεν του δόθηκε, τροφή δε γιοκ.
Εγώ βέβαια δεν μπήκα σε χάνι, αλλά για άλλη μια φορά μπήκα σε γνωστό μάρκετ και για άλλη μια φορά η προσφορά στο όμορφο κουτί των μανιταριών, 50% με παρακίνησε να τα αγοράσω, με μόλις τρία ευρώ παρακαλώ και να φτιάξω μια υπέροχη μανιταρόσουπα που φάγαμε μεσημέρι, βράδυ με τον καλό μου, τουτέστιν τέσσερα πιάτα που τα συνόδεψα με τυροπιτάκια της στιγμής.

 

Υλικά (γράφω ό,τι περιείχε το κουτί που αγόρασα + τα επιπλέον δικά μου)

  • 2 μεγάλα πόρτομπέλο
  • 4 καφέ μικρά μανιτάρια
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Φρέσκο θυμάρι + το θυμάρι που διατηρώ σε γλάστρα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά που αγαπώ ιδιαίτερα και πρόσθεσα εγώ
  • Χυμό λεμονιού που πρόσθεσα εγώ
  • Τυρί κίτρινο + λουκάνικο = δικές μου προσθήκες στα τελικά πιάτα
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο

Διαδικασία

  • Καθαρίζω όλα τα λαχανικά, τα μανιτάρια με πανάκι ελαφρώς νοτισμένο και τα κόβω αρχικά σε φέτες και μετά σε κυβάκια.

  • Τα ρίχνω όλα μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω κλαδάκια απ’ το θυμάρι που θα μαγειρέψω μαζί. Ανακατεύω και σοτάρω.

  • Ρίχνω τον κουρκουμά, αλατίζω, ανακατεύω. Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν όλα τα υλικά και λίγο παραπάνω. Βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσουν.

  • Μόλις γίνουν και λιγοστέψουν τα υγρά, πολτοποιώ τα λαχανικά, ανακατεύω καλά και σερβίρω τη σούπα ζεστή.

  • Πρόταση για το σερβίρισμα με τυρί τριμμένο κίτρινο που λιώνει με τη θερμοκρασία της σούπας ή με μικρό λουκάνικο ή σκέτη τη σούπα με ψημένες φέτες ενός μικρού μανιταριού. Στο πλάι τυροπιτάκια της στιγμής με ό,τι τυρί βρίσκεται στο ψυγείο.

Καλή σας επιτυχία – Απόλαυση εγγυημένη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *