Καροτόσουπα βελουτέ

Πρωί, δέκα η ώρα, λίγο το φως. Στέκομαι μπρος το μεγάλο παράθυρο της κουζίνας. Ο χώρος ζεστός, έξω όμως κρύο. Δεν το αισθάνομαι, το βλέπω. Το βλέπω στο σκούρο γκρι της ημέρας, στα γυμνά κλαδιά της φυλλοβόλας ιτιάς, στους μαραμένους κατηφέδες, στα πουλάκια που πλησιάζουν για να τσιμπολογήσουν βιαστικά τα πρωινά ψίχουλα. Σταθερά στο ραντεβού τους. Τελειώνω το δεύτερο καυτό ρόφημα. Πρέπει να ξεκινήσω. Πολλές οι υποχρεώσεις, πολλές οι σημερινές δουλειές, αναβάλλονται οι εξωτερικές, βαρύς ο φετινός χειμώνας, λες και έκανε μουαγιέν με τον ήπιο περσινό. Ό,τι δεν ξοδέψαμε πέρσι σε καύσιμα θα τα πληρώσουμε φέτος και πιο ακριβά. Ακριβή η Αριάδνη, ακριβός και ο Βίκτορας. Θυελλώδες,  παράξενο, χιονισμένο ζευγάρι. Αλήθεια πως να λέγεται το τρίτο κύμα κακοκαιρίας; Δε θυμάμαι να το άκουσα στις ειδήσεις. Παρακαλώ για ένα όμορφο όνομα, που θα με ταξιδέψει στο παρελθόν, σε παραμύθια και ιστορίες των παιδικών μου χρόνων. Δε βαριέσαι, όπως και να λέγεται, θα το περάσουμε κι’ αυτό. Και δεν μπορεί, θα έρθουν και οι αλκυονίδες.

Ο πάγκος της κουζίνας ακατάστατος ακόμα απ’ το πρωινό, πρέπει να ξεκινήσω. Κι’ από πού; Από τι; Το καταλαβαίνω, η σημερινή μέρα δεν έχει ειρμό, δεν θα έχει καλή ροή. Είναι απ’ τις μέρες που πας κι’ έρχεσαι, έρχεσαι και πας, μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, πιάνεις, αφήνεις, αφήνεις, πιάνεις και δεν κάνεις τίποτα τελικά.

Όμως πρέπει να ξεκινήσω, να πάρω μπρος. Κάτι μου λέει ότι πρέπει να ξεκινήσω από αυτό που θα γλυκάνει, θα ηρεμήσει την έσω παγωμένη αναστάτωση μου, για να συνεχίσω και στα άλλα που πρέπει να μπουν σε τάξη. Δέκα η ώρα το πρωί, ένα χάος γύρω μου. Απλώνω τα χέρια μου άτσαλα στον πάγκο, σπρώχνω δεξιά κι’ αριστερά τσάντσαλα μάντσαλα σκόρπια παντού και πιάνω το δέμα με τα καρότα.

*************************************
Mark Rothko — Green and Tangerine on Red
*************************************

Υλικά ( για 4 καλές μερίδες )

  • 600 γρ. καρότα (καθαρισμένα μένουν περίπου 500 γρ.)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ. γεμάτες τραχανάς
  • 2 κ.σ. βεγκέτα (αποξηραμένα λαχανικά, ιδανικά για σούπες και λαδερά)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο Παρθένο
  • Αλάτι, ροζ πιπέρι σε κόκκους

Σχόλιο. Απ’ τη στιγμή που χρησιμοποιώ σ’ αυτήν τη σούπα την βεγκέτα και το μπέικον, δεν χρειάζεται βεβαίως ο ζωμός λαχανικών ή κρέατος που συνήθως βάζουμε στις χορτόσουπες. Επίσης την πατάτα την αντικαθιστώ με τον τραχανά.

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω, πλένω καλά και κόβω σε κύβους το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Τα κόβω σε κύβους και ροδέλες. Κόβω επίσης και τις 2 φέτες μπέικον, σε κομματάκια.
  2. Βάζω όλα τα παραπάνω υλικά σε μια κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να πέσει ο όγκος τους και να ροδίσει το μπέικον. Ενδιάμεσα βεβαίως ανακατεύω κατά διαστήματα. Σβήνω με το κρασί.
  3. Ρίχνω στην κατσαρόλα μου τόσο νερό, ζεστό βεβαίως, όσο να σκεπάσει τα σοταρισμένα λαχανικά και λίγο παραπάνω. Ταυτόχρονα ρίχνω και την μια κ.σ. βεγκέτα.
  4. Σε σιγανή πάντα θερμοκρασία, βράζω τα υλικά μου μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά. Όταν δω ότι μαλάκωσαν αρκετά, αλλά όχι να λιώσουν ρίχνω και τον τραχανά τον οποίο έχω ανακατέψει με την άλλη μια κ.σ. βεγκέτα και την πάπρικα. Δοκιμάζω και αλατίζω την σούπα.
  5. Αφήνω το φαγητό να βράσει όσο να χυλώσει και ο τραχανάς, περίπου 4-5 λεπτά, δεν χρειάζεται παραπάνω και σβήνω τη φωτιά. Με την ηλεκτρική ράβδο, πολτοποιώ τα υλικά μου και ρίχνω την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας καλά.
  6. Σερβίρω με σοταρισμένο μπέικον και ροζ κόκκους πιπεριού.

     

     

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *